CUPA ARROW-Alesd-Lugas-2-3 aug. 2008
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- StefanDinu
- veteran
-
- senior
Am o intrebare care ma framinta. O pun deoarece nu am rabdare pina la aparitia revistei, unde cu siguranta voi gasi explicatii.
Nu am participat la Cupa din multe motive. Sunt sigur ca au participat, in mare parte, cei mai buni spinneri (sic!) din tara.
Cum este posibil ca, in 3 manse, jumatate din cei prezenti sa nu prinda nici un peste ? ( punctabil si peste 15 cm, pentru exactitate).
Cum este posibil ca numai 16 % dintre participanti ( adica 8 pescari din 48 ) sa prinda mai mult de 3 pesti ?
Poate fi considerat acesta un concurs semnificativ, in care sa se poata face departajarea intre pescari ?
Despre placerea de a concura, cred ca nu poate fi vorba.
Cu siguranta locatia si specia de pesti au fost alese cu grija.
Cred ca este benefic sa discutam despre aceste aspecte, avind in vedere si efortul mare ( inclusiv financiar) pe care il cere participarea la o astfel de competitie.
Pentru cele 60 de locuri au fost 48 de concurenti. ( cred ca nu este un semnal bun, apriori avind in vedere si perioada concediilor).
De fapt si la Belis la spinning, pentru cele 90 de locuri au fost 63 de concurenti ( pe listele publicate pe forum). Si aici s-au prins pesti foarte putini in cele 4 manse.
Daca ma uit mai bine pe clasamente, situatiile sunt practic similare la multe competitii. O fi normal asa ?
Fire zbuciumate !
Nu am participat la Cupa din multe motive. Sunt sigur ca au participat, in mare parte, cei mai buni spinneri (sic!) din tara.
Cum este posibil ca, in 3 manse, jumatate din cei prezenti sa nu prinda nici un peste ? ( punctabil si peste 15 cm, pentru exactitate).
Cum este posibil ca numai 16 % dintre participanti ( adica 8 pescari din 48 ) sa prinda mai mult de 3 pesti ?
Poate fi considerat acesta un concurs semnificativ, in care sa se poata face departajarea intre pescari ?
Despre placerea de a concura, cred ca nu poate fi vorba.
Cu siguranta locatia si specia de pesti au fost alese cu grija.
Cred ca este benefic sa discutam despre aceste aspecte, avind in vedere si efortul mare ( inclusiv financiar) pe care il cere participarea la o astfel de competitie.
Pentru cele 60 de locuri au fost 48 de concurenti. ( cred ca nu este un semnal bun, apriori avind in vedere si perioada concediilor).
De fapt si la Belis la spinning, pentru cele 90 de locuri au fost 63 de concurenti ( pe listele publicate pe forum). Si aici s-au prins pesti foarte putini in cele 4 manse.
Daca ma uit mai bine pe clasamente, situatiile sunt practic similare la multe competitii. O fi normal asa ?
Fire zbuciumate !
- StefanDinu
- veteran
Sa plecam de la un fapt clar: pescuitul de placere nu are nimic de-aface cu pescuitul de competitie. Din mai multe motive:
1. Presiunea. Nu cred ca ai pescuit, asa ce placere, cu mai mult de 10-15 barci pe un lac. Acum inchipuie-ti 60 de barci pe lac, motoare, ancore ridicate i coborate, galagie, etc. Pestele intra intr-o stare de stres avansata si il face mult mai preacaut. Exista diferente mari intre rezultatele de pe aceeasi pista in mansa 1 (sectorul este "virgin") si mansa 2 (sectorul a fost "tavalit" de o grupa intreaga)
2. Timpul limitat. Daca intr-o partida de placere ai o zi intreaga de pescuit, intr-o competitie ai o mansa, maxim doua manse pe zi care au intre 3 si 4 ore.
Din aceste motive rezultatul dintr-un concurs nu se va compara cu rezultatul unei partide de placere. Sunt multi pescari care vad rezultate unui concurs si isi spun: "daca eram acolo ii spargeam". La prima competitie insa pleca dezamagiti. Sunt multe chestii pe care un pescar trebuie sa le invete pentru a participa cu succes la o competitie.
O alta chestiunbe care trebuie luata in considerare: oricene a avut pe acelasi lac, in acelasi loc rezultate ce variaza de la "ingrozitoare" al "senzationale". Concursul a fost stabilit si se desfasoara indiferent de conditiile de pescuit, solunara, vreme si fronturi atmosferice. Drept care si rezultatele pot fi de la "ingrozitoare" al "senzationale", Anul trecut la Rogojesti rezultatele au fost "senzationale". Anul acesta, dupa niste viituri serioase rezultatele pot diferi major.
Revenind la Lugas. Aceasta pista a fost una de avarie. Pista de competitie a fost initial stabilita pe Tileagd. Lacul din aval. Care a fost golit aproape complet.
Trebuie sa intelegi ca acest calendar competitional a fost stabilit la inceputul anului. Oricate masuri de siguranta ti-ai lua nu poti sa prevezi totul. S-a prevazut eventualitatea golirii Belisului s-a luat in considerare Campionatul Mondial. Dart nu poti prevedea totul.
Concursul e la Lugas este un concurs poate nu semnificativ, dar a carui rezultate sunt luate in calcul. Pe aceeasi pista slaba au concurant si cei care nu au prins nici un peste si cei care au castigat. In paranteza fie spus Robert Boanta a avut cea mai proasta alternanta a sectoarelor. Si a castigat totusi. Ce nu rezulta neaparat din astfel de concursuri este iscusinta pescarului si constanta sa. Insa si BULANUL face parte din joc.
Cat priveste numarul de concurenti de la o etap la alta realitatea este urmatoarea: in concursurile de pe piste cu potential (Sarulesti, Argova, Darvari, Gostilele) vor fi un numar mare de concurenti. Chiar si datorita apropierii de Bucuresti a acestor piste. Pe piste fara un renume nu va fi inghesuiala. In acest moment in Turneul Aventuri la Pescuit exista un nucleu de 50-60 de pescari care partcipa in mod constant la aceste concursuri. Totusi lotul national nu inseamna decat 10% din pescarii de competitie. Ceea ce este putin. Aici trebuie lucrat. La popularizarea competitiilor de spinning si atragea cat mai multor pescari valorosi in acest turneu. pentru latul national ar trebui sa reprezinte cel mult 1% din pescarii de competitie din Romania.
1. Presiunea. Nu cred ca ai pescuit, asa ce placere, cu mai mult de 10-15 barci pe un lac. Acum inchipuie-ti 60 de barci pe lac, motoare, ancore ridicate i coborate, galagie, etc. Pestele intra intr-o stare de stres avansata si il face mult mai preacaut. Exista diferente mari intre rezultatele de pe aceeasi pista in mansa 1 (sectorul este "virgin") si mansa 2 (sectorul a fost "tavalit" de o grupa intreaga)
2. Timpul limitat. Daca intr-o partida de placere ai o zi intreaga de pescuit, intr-o competitie ai o mansa, maxim doua manse pe zi care au intre 3 si 4 ore.
Din aceste motive rezultatul dintr-un concurs nu se va compara cu rezultatul unei partide de placere. Sunt multi pescari care vad rezultate unui concurs si isi spun: "daca eram acolo ii spargeam". La prima competitie insa pleca dezamagiti. Sunt multe chestii pe care un pescar trebuie sa le invete pentru a participa cu succes la o competitie.
O alta chestiunbe care trebuie luata in considerare: oricene a avut pe acelasi lac, in acelasi loc rezultate ce variaza de la "ingrozitoare" al "senzationale". Concursul a fost stabilit si se desfasoara indiferent de conditiile de pescuit, solunara, vreme si fronturi atmosferice. Drept care si rezultatele pot fi de la "ingrozitoare" al "senzationale", Anul trecut la Rogojesti rezultatele au fost "senzationale". Anul acesta, dupa niste viituri serioase rezultatele pot diferi major.
Revenind la Lugas. Aceasta pista a fost una de avarie. Pista de competitie a fost initial stabilita pe Tileagd. Lacul din aval. Care a fost golit aproape complet.
Trebuie sa intelegi ca acest calendar competitional a fost stabilit la inceputul anului. Oricate masuri de siguranta ti-ai lua nu poti sa prevezi totul. S-a prevazut eventualitatea golirii Belisului s-a luat in considerare Campionatul Mondial. Dart nu poti prevedea totul.
Concursul e la Lugas este un concurs poate nu semnificativ, dar a carui rezultate sunt luate in calcul. Pe aceeasi pista slaba au concurant si cei care nu au prins nici un peste si cei care au castigat. In paranteza fie spus Robert Boanta a avut cea mai proasta alternanta a sectoarelor. Si a castigat totusi. Ce nu rezulta neaparat din astfel de concursuri este iscusinta pescarului si constanta sa. Insa si BULANUL face parte din joc.
Cat priveste numarul de concurenti de la o etap la alta realitatea este urmatoarea: in concursurile de pe piste cu potential (Sarulesti, Argova, Darvari, Gostilele) vor fi un numar mare de concurenti. Chiar si datorita apropierii de Bucuresti a acestor piste. Pe piste fara un renume nu va fi inghesuiala. In acest moment in Turneul Aventuri la Pescuit exista un nucleu de 50-60 de pescari care partcipa in mod constant la aceste concursuri. Totusi lotul national nu inseamna decat 10% din pescarii de competitie. Ceea ce este putin. Aici trebuie lucrat. La popularizarea competitiilor de spinning si atragea cat mai multor pescari valorosi in acest turneu. pentru latul national ar trebui sa reprezinte cel mult 1% din pescarii de competitie din Romania.
-
- senior
In primul rind multumesc pentru raspunsul promt si amanuntit.StefanDinu scrie: La prima competitie insa pleca dezamagiti.
Aici trebuie lucrat. La popularizarea competitiilor de spinning si atragea cat mai multor pescari valorosi in acest turneu. .
Eu am fost la Belis unde nu am prins nimic, cu toate ca m-am concentrat tare. Am fost dezamagit. Nu m-am riscat pentru Alesd. Cu siguranta as fi fost si mai dezamagit !
Nu este obligatoriu sa particip la competitii. Cred ca face bine ca din cind in cind sa practicam si pescuit sportiv ( competitie) nu numai pescuit de agrement.
Ca si pescar incepator, daca la primele doua trei partide nu prinzi nimic, renunti sau cazi in altceva ( bere, mici...)
Daca la primele doua trei competitii nu prinzi nimic - ca de altfel o buna parte din concurenti ( si faci un efort serios pentru a participa), esti demobilizat si renunti.
Cunosc citiva pescari foarte pasionati ( unii fosti campioni) care nu participa la competitii. Nu am inteles de ce. Poate lipsa de satisfactii in comparatie cu efortul facut pentru participare ( efort nu numai material).
Am discutat si cu unii pescari fara multa experienta care mi-au spus ca nu participa la competitii din cauza costurilor, a faptului ca acolo nu inveti nimic sau pur si simplu ca nu este fain.
Am incercat ( de putine ori si cu modeste posibilitati) sa organizez partide de pescuit, mici concursuri - intruniri de oameni cu aceeasi pasiune, care sa ne obisnuiasca si cu competitia. Nu am avut succes.
Am reusit sa fim o singura data 4 pescari impreuna: spinning si fly pe Crisul Repede. A fost excelent!
Aici ploua. Astazi si miine nu voi iesi....
- StefanDinu
- veteran
Intr-adevar eforturile materiale incep sa fie din ce in ce mai mari. Din aceste motive astfel de comptetitii sunt sustineute de sponsori puternici. Ata competitia in sine cat si sportivii.Pop Vasile scrie:Cunosc citiva pescari foarte pasionati (unii fosti campioni) care nu participa la competitii. Nu am inteles de ce. Poate lipsa de satisfactii in comparatie cu efortul facut pentru participare (efort nu numai material)
Problemele apar insa dupa o perioada lunga de competitie cand incepi sa-ti aduci aminte de pescuitul ca relaxare. Fara alergare, nervi ca ia pierdut un peste, fuga dupa capturi si puncte. Eu personal resimt acest gen de pescuit. Si cand pescuiesc de placere (cea ce se intampla destul de rar, pentru ca de cele mai multe ori ma antrenez de fapt) am observat ca imi impart partida in manse de cate 4 ore. Instictiv aproape.
Foarte gresit.Am discutat si cu unii pescari fara multa experienta care mi-au spus ca nu participa la competitii din cauza costurilor, a faptului ca acolo nu inveti nimic sau pur si simplu ca nu este fain.
Nu uita ca la un concurs cunosti oameni cu adevarat valori in spinning. Nimeni nu se va uita urat la tine daca pui o intrebare. Plus ca furatul cu ochiul este cel mai important. La primul concurs nici eu nu am prins peste, la al doilea am prins 2 ... si tot asa. Acum nu pot spune ca sunt in primii 40 de pescari. Si asta dupa 3 ani concursuri (aproape 20 de concursuri adica). Imi lipseste timpul pe apa. Datorita lipsei de timp nu reusesc sa am decat 2 maxim 3 zile de antrenament inainte fiecarui concurs. Cea ce nu ajunge deloc. Iti trebuie macar 7-8 zile de pescuit pe luna pentru a avea rezultate notabile.
Cat de spre atmosfera ... era una foarte relaxata. Cred ca miza concursurilor, punctele, premiile si-au pus amprenta asupra concursurilor. E mult mai multa competitie si mai putina sportivitate si camaraderie. Parerea mea !!!
Concursurile inter cluburi sunt foarte importante. Un club poate sustine participarea la competitii nationale (si bineinteles costisitoare) a celor mai buni sportivi ai sai. Concursurile intre cluburi sunt alte intalniri care pot calii viitorul campion national.Am incercat ( de putine ori si cu modeste posibilitati) sa organizez partide de pescuit, mici concursuri - intruniri de oameni cu aceeasi pasiune, care sa ne obisnuiasca si cu competitia. Nu am avut succes.
Am reusit sa fim o singura data 4 pescari impreuna: spinning si fly pe Crisul Repede. A fost excelent!
Citeste articolul lui Secosan cu privire la campionatul de stationar al Angliei si ai sa vezi de ce Anglia este in mod constant in top. Datorita unei baze de selectii mari si datorita numarului f. mare de competitii.
merci de raspuns, nu este complicat, dar tot nu am inteles ceva:StefanDinu scrie:Irod scrie:m-am uitat si eu pe clasament. Imi explica cineva si mie cum se calculeaza cate puncte iei pe mansa?
Daca dai blanc primesti un loc egal cu media aritmetică a locurilor neacordate, ce corespund concurenţilor care nu au prins (de exemplu, sunt 30 concurenţi într-un sector, dintre care doar 12 au prins peşti punctabili. Primii 12 vor acumula puncte de manşă de la 1 la 12 puncte. Urmatorii 18 vor avea acelaşi punctaj (13+30)/2=21,5 puncte.)
Complicat ???
de unde ai obtinut 13 in formula (13+30)?
- StefanDinu
- veteran
- StefanDinu
- veteran
Si mai simplu ... inseamna ca intr-o manse numarul de pescari dintr-o grupa care nu au prins a fost diferit de numarul pescarilor care nu au prins dintr-o alta grupa. Sau ca grupele aveau un numar de oameni diferiti ... de obicei 1.Irod scrie:a si inca o intrebare. dupa ce m_am uitat din nou pe clasament am vazut ca in cadrul aceleasi manse , oameni care prinsesera 0 pesti, au fost punctati diferit, respectiv cu 9 si cu 8,5 puncte.DE ce?