Tavi scrie:Sorin scrie:zavera scrie:Lucrurile devin din ce în ce mai clare. Actualele frământări din LRS se pot grupa pe :
a) precaritatea resurselor financiare
b) lipsa de motivaţie, în primul rând financiară
c) lipsa de timp pentru deplasări la concursuri şi antrenamente
d) cauze de natură subiectivă, unele legate de lipsa de transparenţă şi slaba comunicare, altele de nevoia reglării unor conflicte de natură umană.
e) alte cauze, pe care le ştiu numai cei din interiorul fenomenului
Toate acestea se pot rezolva, cu răbdare, moderaţie, idei, pricepere managerială şi dorinţa de a continua.
foarte corect
Da foarte corect in primul rand ca abordare...
Trebuie facut in inventar cat mai realist si al cauzelor dar mai ales al obiectivelor LRS sau ale concurentilor...
Pana la urma ce se doreste?
Eu nu cred ca 2 in barca sau maxim 5 pesti sunt scopuri in sine ci doar mijloace de a ajunge undeva.
Undeva unde? Aici cred ca e de gandit serios...
Posibile raspunsuri:
Cresterea nr. de concurenti (obiectiv LRS)
Piste cu mai mult peste (obiectiv concurent)
Premii mai mari (in bani) (tot concurent)
Toate acestea si altele?
Foarte bine...cum ajungem acolo? 5 pesti? 2 in barca? motoare puternice? fara sectoare? Aici iar e de gandit rational, calm, cu picioarele in lighean cu apa rece si abordand cat mai profi toate aspectele...
Va fi mare nevoie de oameni care sa aiba o asemenea abordare, oameni cu pricepere manageriala, e esential...care sa gaseasca si sa coordoneze si alti oameni cum ar fi:
oameni care sa stie sa vanda, sa atraga sponsori, sa se ocupe de imagine (inclusiv de site, nu pot sa nu subliniez din nou greseala de a inchide forumul...)
oameni care sa stie sa organizeze evenimente
oameni care stiu sa atraga dar si sa negocieze un contract cu televiziuni si reviste pentru expunere media
Are LRS acesti oameni? Actuala organizare a LRS e oare cea mai bune sau si-a atins pragul de incompetenta spre care tindem toti si musai trebe schimbat oaresce...?
Pornind de la ideea că „se vrea” şi că există evaluări şi răspunsuri la problemele ridicate de dl.Tavi, este uşor să găseşti şi cheltuielile care pot fi reduse sau chiar eliminate.
La partea financiară, există chiar două variante: una soft si alta hard.
Varianta soft presupune doar eliminarea extravaganţelor sau a ideilor de schimbare nesusţinute de resurse, în cazul majorităţii concurenţelor. Adică :
- renunţarea, cel puţin până când vin vremuri mai bune, a ideii de bărci şi motoare termice fără limită de putere, care ar presupune investiţii şi cheltuieli adiacente insuportabile pentru majoritatea concurenţilor
- deşi poate fi înţeleasă nevoia de masă caldă, aceasta este un potenţial motiv de nemulţumiri şi cârcoteli, privind cantitatea, calitatea şi costul. Am citit pe forumul APC 21 cât de bine se organizează arbitrii. Dacă ei pot, de ce nu pot şi concurenţii ?
- la fel cu cazarea. Dacă arbitrii (care nu par deloc tinerei, pot dormi la cort, inclusiv la Periprava, Beliş, Bicaz) , sportivii, oricum mai tineri, de ce nu pot.
Cei care au resurse mai mari, vor putea opta, individual, pentru ce cazare vor, dar restul se pot organiza mai economic.
- treaba cu 7,8 sau chiar 10 arbitri este de-a dreptul risipă. Iar posturile fixe de pe mal, o mare greşeală. Concurentul pierde timp preţios, riscă să-i moară peştii pe traseu, plus că-şi poate pierde locul prinzător. Aceeaşi treabă se poate face cu 3-4 arbitri, aflaţi în circulaţie pe apă. Arbitrii vor munci mai mult, dar li se paote creşte puţin indemnizaţia şi tot se face economie.
- sunt sigur că mai există şi alte rezerve, dar eu, din afară şi printr-o rapidă documentare, pe astea le-am găsit.
Cred că s-ar economisi cel putin 25 % din costuri.
Varianta hard presupune şi un sacrificiu mai dureros. Renunţarea la piste scumpe, gen Periprava şi Săruleşti, şi înlocuirea lor cu altele mai ieftine. Probabil spre 40 %.
Dacă aş fi economist cu experienţă în finanţe, poate că analiza ar fi mai profesionistă.
Dar, aşa, şi cu datele pe care le am, atâta pot !
