Mi-a luat ceva vreme sa recitesc toate postarile
Da, balta inca e bine-merci, am cteno de 3 -4 kg, crap romanesc si carasi.
Parazitul ala am aflat dupa ani si ani ca se cheama Lernea - am gasit tratament.. da e ca o pesta, greu sa mai scapi de el daca l-ai luat odata!
Da asta e, pestii s-or obisnuit cu el si nu au treaba. plus ca Triclorfon nu se mai fabrica de vre-o 3 -4 ani datorita toxicitatii sale - a trebuit sa gasesc un inlocuitor.
Acum, alte probleme..
Pentru ca pe locul ala nu am si casa- si nu stau in permanenta acolo, am primit tooot felu de vizitatoare din cer, pasaroi de-aia cu picioroange lungi, cate o barza din cand in cand chiar si rate salbatice- si alea mi-au adus cu ele pe labute oua de te miri ce. Am in balta milioane (pe bune, chiar is cu milioanele) de mici pestisori care nu cresc mari, maxim 3 -4 cm - sticleti sau nu stiu cum naiba se cheama. A fost mult pana au aparut, ca se inmultesc ca iepurii.. depund de mai multe ori pe luna din primavar apana toamna tarziu, halesc icrele de crap si caras.. au devenit specie dominanta la mine in balta. Practic de vre-o doi ani nu mai rezista alevinii de crap sau carasi pt ca nu apuca sa eclozeze.. vin termitele astea si rad tot, absolut tot! Nimic nu apuca sa eclozeze din cauza lor. Am eu 3 somni de Mures da aia saracii nu fac fata la atata puiet de sticleti.
S-au mai surpat malurile, s-au mai colmatat, da s-a ajuns cat de cat la un echilibru.. apa nu a secat niciodata complet.
Prbabil ca anul asta o sa incerc o populare cu un peste numit channa bleheri- un rapitor vorace care am inteles ca traieste pe Volga, deci e adaptat sa ierneze afara. E destul de periculos sa incerc sa ii aclimatizez in tara, practic nu cred ca e legal, sunt un fel de snake-head de care americanii acuma nu mai scapa, specie invaziva, capabili sa umbe pe uscat, si extraordinar de agresivi si hulpavi mai ales in perioada cand au pui. Am vazut filmulete pe net si am ramas de-a dreptul uimit! Exemplarele mari sunt in stare sa atace chiar si omul. Am vorbit cu vre-o trei importatori pana acum, insa nici o oferta concreta de pret/bucata si nici o promisiune ca ar putea aduce in tara asa ceva. Sper ca atunci macar sa scap de sticletii astia care mananca tot! Si de cainii care mi-au cam distrus gardul, ca vin ai dreacu vara si sapa pe sub plasa de la gard, intra la mine in balta si fac jaga-jaga intre pestii mei

.
Intre timp - balta aia de carantina am reusit sa o termin de betonat, are cam 8 L / 2,2l / 1,1h - vad ca betonul are mici fisuri da nu pierde apa. Cand am turnat betonul, practic de jur imprejur, intre beton si mal am pus folie simpla. Am facut un filtru dintr-un powerhead de Resun2500SP + inca unu din ala de recirculare piscine, 2 cutii de plastic - unde in insa am elemente filtrante - pietre de rau, bio-balls - iar in cealalta am facut ca un fel de decantor.. I-am schimbat destinatia, nu mai e de carantina..
Am bagat carasi oranda si guppy- au crescut incredibil de repede si s-au colorat spectaculos, practic investitia am reusit sa o amortizez din astea 2 specii. Are prea-plinul la 1,10m. Scurgerea e asa cum a mai scris in balta excavata, pot sa o golesc complet in vre-o 5 ore. Probabil ca la primavara o golesc complet - o dezinfectez (broastele din balta mare au migrat aici aducand cu ele Lerneea

) - o dau cu var nestins, o parjolesc la propriu cu arzatorul de butelie, apoi o las asa vre-o saptamana, apoi o spal din nou cu clor si alte bazaconii, abia apoi o umplu si golesc de vre-o 2 - 3 ori, apoi ingradesc cu plasa fina ca sa nu mai intre broastele .. si abia apoi bag iarasi puiet de peste. Probabil ca iarasi oranda si guppy ca am vazut ca mi-a mer bine anul trecut.
Pentru cealalta balta escavata- care nu e pe panza freatica si unde vroiam sturioni - anul asta o finalizez si pe aia daca am nitel noroc. Am renuntat la sturioni. Balta are cam 25 lungime, 5 latime si vine in pant apierduta, de la 25 cm intr-un capat pana la 1,20m in celalalt caat unde am si gura de scurgere.
Practic scurgerea am bagat-o anul trecut deja, anul asta vreau sa o impart in 5 mai mici si sa pun folii, sa fac un sitem filtrant recirculant, practic in fiecare din cele 5 cate un power-head care sa traga apa - iar de-a lungul baltii sa fac un fel de sant suspendat unde sa cresc plante de iaz si de acvariu emers pe perioada verii, un fel de minisera unde doar radacinile plantelor sa stea in apa ce vine din balta. Astfel cresc si plante - si mai si recircul/filtrez apa din celeleate 5 iazuri. Am totul pe hartie, astept sa vina primavara sa ma apuc. Bininteles voi folosi folie, betonatul merge foarte greoi, si e destul de scump si migalos. Ideea e ca am vazut astfel de sere prin ungaria si mi se pare o investitie mai buna decat in pesti. Practic pestii ii tin numai ca sa am sursa de apa murdara, cu nitriti, nitrati si excremente, iar filtrarea sa fie sursa de profit.

- din apa aia radacilinle pplatelor isi vor lua elementele nutritive.
Vreau sa fac 5 miniiazuri din mai multe motive - in primul rand pentru ca vreau sa tin acolo mai multe specii de pesti care impreuna ar fi incompatibile - Channa, Carasi oranda de diferite specii/culori, crapi koi, guppy, misurnus fossilis etc. Plus ca daca vreau sa golesc unu sa scot toti pestii - restul sa nu fie afectati in vre-un fel.
Investitia e destul de mare in conditiile de criza - folia - mama ei -ca e al naibi d e scumpa, da folia reprezinta cam 1/3 din valoarea investitiei- trebe conducte, pompe de recirculare, valve de sens, ziduri despartitoare intre cele 5 iazuri, sistemul de filtrare prin plante - deci e nevoie de migalelala, bibileala si multi bani! Practic groapa e deja escavata de vre-o 2 ani, atata ca nu am pus nimic in ea.
Incerc sa aplic experientele acvaristice acumulate in ultmii 4 -5 ani in proiectul asta.
Mai la primavra revin cu poze