Pestii - mai inteligenti decat par

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 14 Ian 2005, 14:45

Opre.Ovidiu scrie:Adilucu, dupa tine doar omul poate fi inteligent ? Cam ce ai dori sa faca un caine ca sa poti afirma ca este inteligent raportat la specia din care face parte.
Am spus-o foarte clar ca EXISTA animale inteligente, dar putine. Daca imi aduc bine aminte, am enumerat cateva.
Ovidiu, inteligenta nu trebuie "raportata la specia din care face parte" un animal, ci la inteligenta prin definitie.

hai sa te mai intreb ceva. Ai vazut pe Discovery(sau Animal Planet) reportajul despre pestii "arcasi"? Pestii astia vad insecta pe o frunza sau o crenguta a unui pom de-asupra apei, se apropie de suprafata si "scuipa" in insecta cu un jet de apa. Aceasta cade pe apa iar iei o papa. Iti dai seama ca datorita refractiei luminii dintre celel doua medii (aerul si apa), ei trebuie sa calculeze unghiul sub care sa "scuipe". Ei bine, o fac cu cea mai mare precizie. Nu rateaza niciodata. Intrebare: este aceasta o dovada de inteligenta?

legat de caini...
stii ca mirosul dintre degetele de la picioarele omului este foarte asemanatoru cu cel degajat de o catea in calduri? Daca sunt cainii asa inteligenti, de ce vin ca prostii si te ling pe degete, ba mai mult, se urca pe picior(daca le permiti) si incep sa dea din fund?(exemple as putea sa-ti dau nenumarate, dar nu e locul potrivit aici)

apropo, am gasit si eu pe google citatul de Pete Tutea :D si nu cred ca definitia unui filozof poate fi luata in calcul. Tot timpul astia iti vor spune ca laptele e negru, depinde doar din ce unghi privesti :D
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 14 Ian 2005, 14:48

am vazut pe discovery un peste care dadea la naluci

un peste urat, rapitor, care traieste la adancimi mari unde este intuneric
avea pe cap o antenuta mai lunga, cu o chestie stralucitoare in varf ( lumina produsa de organismul lui )
balanganea chestia aia, pestisorii se apropiau sa vada care-i treaba - poate e ceva de mancare - si bulangiul de peste ii inghitea.....

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 14 Ian 2005, 14:49

Ovidius scrie:Culese:
Petre Tutea:"Gandirea nu eprodusa de creier, care e numai un sediu ? Fiindca nu o produc toate creierele. Daca inteligenta ar fi produsul creierului, atunci intre Goethe si nea Ghita n-ar mai fi nici o diferenta."
Inteligenta - capacitatea de a rezolva situatii sau probleme noi pe baza experientei acumulate anterior.
Nu poti vorbi numai de instinct, noi oamenii suntem ceva mai inteligenti decat maimutele. Multe animale au inteligenta la diferite nivele. Nivelele de inteligenta comparabile cu cele umane, cum spunea si Adilucu, sunt delfinii, cimpanzeii, elefantii, fiind constiente de propria imagine.
Ca alte animale sunt limitate ca intelegere, nu inseamna ca nu au o oarecare inteligenta.
Cand omul a aparut pe pamant, el a spus in sinea lui ca e inteligent, ca nu avea cine. Animalele dadeau din cap si scoteau sunete. Omul de inteligent ce era, nu reusea sa priceapa nimic.
A inceput sa imite animalele, scotea si el sunete:mmmmm, ccccccrr, mmmmmmrrrrr. Primele vorbe rostite inteligentau fost: mmbaga-mi-as, ce doare ! (semnele de punctuatie nu existau inca)
Omul inca nu gatea, manca animalul asa crud. O data din neatentie si-a scapat carnea in foc... si de atunci viata omului e plina de intamplari inteligente si pline de stres cum ar fi: epoca fierului si diviziunea muncii.
Concluzie: Omul e singurul care se fuduleste cu "intelighentia"
Numai bine.(ba de unde vorba asta ?) :D ca nici nu m-am gandit la ea. :D
Ovidiu, ce spui tu aici e sustinut de teoria evolutionista, iar eu continui sa cred ca omul a fost creat de Dumnezeu cu ratiune, sentiment si vointa.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 14 Ian 2005, 14:53

da dane, si eu am vazut niste plante care se inchid cand se pun insectele pe ele, si le digera. O fi si alea(plantele) inteligente.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 14 Ian 2005, 14:58

Asta am mai gasit eu pe net:

Tipuri de inteligenta:

"
1.Instinctuala.
Este o forma de inteligenta particulara fiecarei specii, imprimata genetic si cu care toti ne nastem. O observam in obiceiuri care uneori ne contrariaza propria logica dar pe care nu le putem evita sa apara, ca de exemplu reactia adversa fata de serpi sau paianjeni a multor oameni

2.Inteligenta intuitiva
Inteligenta intuitiva este abilitatea de a invata lucruri complexe si de a rezolva probleme complexe la nivel subconstient. Acest tip de inteligenta asigura adaptarea la un mediu nou si necunoscut, invatarea din mers a unei limbi sau abilitatea de a supravietui in imprejurari confuze si haotice. Acest gen de inteligenta este deseori mai bun in rezolvarea problemelor complexe decit inteligenta logica senzoriala.

3.Inteligenta senzoriala
Abilitatea de a conecta logic diferite cunostinte sau fapte ne da si posibilitatea de a a descoperi noi reguli si de a gindi metodic. Apare cu precadere la etape mai mature in cresterea copiilor. Aceasta categorie este in general definita ca inteligenta, deoarece se datoreaza gindirii constiente, in timp ce celelalte tipuri de inteligenta scapa deseori analizei psihologice. Inteligenta senzoriala este frecvent folosita pentru depistarea relatiilor si a detaliilor de gindire lineara si este folosita pentru a lista caracteristicile de gindire si personalitate a copilului supradotat."
(si in continuare se vorbeste despre copiii supradotati)

ovidius
veteran
veteran

Mesaj de ovidius » 14 Ian 2005, 14:59

Adilucu: daca ai observat am inceput cu cuvantul CULESE. Si eu cred in Dumnezeu dar mai cred ca Dumnezeu a lasat o inteligenta pt. toate fapturile sale nu doar pt om.
Ce ai zice daca maine ti-ar vorbi una din fapturi si ti-ar spune ca ai vazut doar ceea ce ai vrut sa vezi. (este SF ce spun dar poate adevarul e undeva la mijloc)

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 14 Ian 2005, 15:16

ovidius
veteran
veteran

Mesaj de ovidius » 17 Ian 2005, 09:50

adilucu scrie:Ovidiu, inteligenta nu trebuie "raportata la specia din care face parte" un animal, ci la inteligenta prin definitie.
De acord cu tine.
Totusi, discutia se poate purta doar daca am cadea de acord asupra definitiei inteligentei.
Daca am accepta ca inteligenta este capacitatea de a invata lucruri noi, oamenii si animalele zic eu, au demonstrat ca se poate.
Deci daca s-ar reprezenta grafic inteligenta, as afirma ca la pesti este ceva de genul: - , la animale: --, la om: ----------. Este o opinie personala. Nu trebuie neaparat sa fie valabila.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 18 Ian 2005, 16:31

danr scrie:am vazut pe discovery un peste care dadea la naluci

un peste urat, rapitor, care traieste la adancimi mari unde este intuneric
avea pe cap o antenuta mai lunga, cu o chestie stralucitoare in varf ( lumina produsa de organismul lui )
balanganea chestia aia, pestisorii se apropiau sa vada care-i treaba - poate e ceva de mancare - si bulangiul de peste ii inghitea.....
Dane, da' pestisori de-astia ai vazut? :? pesti urati

Scrie răspuns