Pestii - mai inteligenti decat par
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
fratilor, inteligenta la animale e ceva foarte rar.
Cateva animale inteligente: urangutanul, elefantul, delfinul. Eu pe astea le stiu.
Nici macar cainele nu e animal inteligent. Si nici macar memorie nu are. Tot ce face, face bazat pe instinct si refelex conditionat, nu pe memorie.
Despre pesti, nu cred ca sunt inteligenti. Probabil, ca in cazul cainilor, de exemplu, dar la un nivel mai mic, cu timpul "invata" anumite chestii, adica isi formeaza niste reflexe conditionate(daca se pot numi asa).
Cateva animale inteligente: urangutanul, elefantul, delfinul. Eu pe astea le stiu.
Nici macar cainele nu e animal inteligent. Si nici macar memorie nu are. Tot ce face, face bazat pe instinct si refelex conditionat, nu pe memorie.
Despre pesti, nu cred ca sunt inteligenti. Probabil, ca in cazul cainilor, de exemplu, dar la un nivel mai mic, cu timpul "invata" anumite chestii, adica isi formeaza niste reflexe conditionate(daca se pot numi asa).
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski
Re: Pestii - mai inteligenti decat par
Da, sunt intrutotul de acord cu Oprea, pestii au un IQ foarte ridicat, cred, dar nu sunt sigur, ca fac parte din "Clubul celor cu IQ peste 150".Ovidius scrie:Citez dintr-o revista: " Imaginea pestelui
Exista dovezi ca pestii se bazeaza mult pe invatare. Cum credeti ca isi manifesta inteligenta pestele rapitor ?
Cum isi manifesta pestele rapitor inteligenta?...eu zic ca i se citeste pe fata.

Sincer, dupa multi ani pe balta cred ca gresesti. Nu trebuie neaparat articole prea savante (vezi unul din ultimele ALP) pt a inceta sa mai supraapreciezi specia umana. Am vazut atatea exemple de inteligenta animala, nu numai la pesti (desigur, nu cred ca un peste iti spune 2 + 5 = 7).adilucu scrie:Despre pesti, nu cred ca sunt inteligenti. Probabil, ca in cazul cainilor, de exemplu, dar la un nivel mai mic, cu timpul "invata" anumite chestii, adica isi formeaza niste reflexe conditionate(daca se pot numi asa).
Pe de alta parte daca intrebi pe cineva care se ocupa cu functionarea creierului uman, de exemplu, poti avea surpriza sa iti spuna ca exista oameni cu inteligenta brici dar care nu stiu neaparat sa scrie sau sa iti spuna cat fac 2 + 2. Sa stii ca absolut tot ceea ce ai invatat tu de la nastere incoace se bazeaza tot pe reflexe conditionate.
Imi pare rau, dar trebuie sa te contrazic. Uita-te bine in jurul tau si vei vedea la animalele pe care le consideri total lipsite de inteligenta anumite comportamente mai umane decat te-ai astepta.
Teodor Buliga
Iti recomand o carte care se numeste "Parola antenelor incrucisate". Este rezumatul cercetarilor si experimentelor unor savanti mai putin increzuti, care au studiat o viata furnicile si societatea lor (mai bine organizata si cu reguli mai stricte decat cea umana). Citeste-o si dupa asta mai vorbim. Poate iti mai atenueaza putin din aroganta de specie suprainteligenta.[/b]Adelin(Arad) scrie:...si furnicili invata"de-a lungul vietii lor" o gramada de chestii noi, oare ptr. ca au antene, sau pt. ca au creier?! :roll: ....si libelulili si gandacili si mustili, oare sunt fiinte inteligente?....inseamna ca pana acum eu intepam viermusii in creier?! :cry:
Teodor Buliga