Peste proaspat

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 06 Sep 2006, 21:51

bogdank scrie:
georgelucius scrie:@Cucu Ionel
In timp ce sta congelat procesele alterative se stopeaza
Gresit. In timpul congelarii procesele alterative SE INCETINESC. Oxidarea grasimilor (rincezirea) are loc si la temperaturi mult sub 0, dar cu viteza mai mica decit la temperaturi pozitive. Pestii grasi (somn, crap, pastrav) se pastreaza mai greu congelati decit cei slabi (codul de exemplu). In plus, din pacate, apare si fenomenul congelare/decongelare/recongelare, care, desi este interzis, se mai practica. Pentru o pastrare corespunzatoare a carnii, aceasta ar trebui congelata rapid si decongelata lent, pentru a impiedica formarea cristalelor mari de gheata in tesuturi, ce duce la degradarea calitatii carnii. Pestele congelat din magazine cel mai probabil respecta aceste reguli. Cu cel luat de la nea' Gheo, n-ai cum sa stii ce s-a intimplat.
Carnea pestilor vii sanatosi este sterila, atita timp cit sistemul imunitar previne dezvoltarea bacteriilor in carne. Cind pestele moare, sistemul imunitar se prabuseste si bacteriile pot creste liber. Coloniile de bacterii de pe suprafaþa pielii vor invada spatiile dintre fibrele musculare.
Bacteriile vor intra in dezvoltare exponentiala aproape imediat dupa moartea pestelui, fenomen ce continuã si dupa ce pestii sunt congelati, probabil deoarece microflora s-a adaptat la temperaturi scazute. Dublarea numarului de colonii in decursul congelarii dureaza aprox. 1 zi ºi va ajunge dupã 2-3 sãptãmâni, la aprox 100 ufc/g carne sau cm2 de piele.( UFC = unitati formatoare de colonii, < 1000/g = satisfacator, >10.000/g = nesatisfacator)
Concluzia: pastrarea mai mult de 30 sapt. nu e indicata.

Conditii de prospetime la un peste:
- culoare clara, solzi intacti, bine infipti/se desprind greu, fara urme de singerare, ochi clari, convecsi, cornee translucida, branhii rosii, curate, fara mucus.
Corneea tulbure, carnea care se desprinde usor de pe oase, branhii maronii sau albe, cu mucus, solzi care se desprind usor, abdomen umflat, miros neplacut => peste alterat

POFTA BUNA! :twisted:

Mai bogdan, tu ai dat examen din subiectul asta?!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 06 Sep 2006, 22:40

si eu am pus salau intreg la congelator. dupa cateva saptamani, cand l-am decongelat, nu avea nimic. mentionez ca erau vii cand i-am congelat
pai daca erau vii cand i-ai bagat si cand i-ai scos nu aveau nimic, poti lua premiul nobel pentru descoperirea metodei prin care se poate face criogenarea cu scucces !!! :lol:

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 06 Sep 2006, 22:50

De lene sau/si oboseala, de multe ori bag si eu pestele intreg in congelator :oops: Dupa un drum de 200 km si o zi/noapte de strecurat apa, sa ma apuc sa fac fileuri...

Bei, dar ai mei nu mai misca dupa ce ii decongelez :twisted:

Cucu Ionel
senior
senior

Mesaj de Cucu Ionel » 08 Sep 2006, 15:44

Am aruncat pestele,decat sa mai patesc ceva mai bine ma las lipsit,eu,oricum nu prea ma dau in vant sa mananc peste,mai mult sotia se omoara dupa peste.Si cand ma gandesc ca puteam sa iau somn,care era viu ...,dar m-am luat dupa colegi,ei erau innebuniti cu salaul.De acum nu-mi mai cumpar decat viu,cine stie cat a stat salaul ala in plasa pana a ajuns in congelator ...Cel mai bine-ar fi sa nu mai fiu nevoit sa cumpar,sa-mi asigur singur pestele ptr.consumul propriu.Dar in zilele de azi,pestele-i tot mai rar,daca prinzi unul de un kg la o iesire de doua zile pe Dunare,sa zici merci.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 08 Sep 2006, 17:13

Ar mai fi o kestie...
Nu stiu daca pestii din magazine is pescuiti legal dar macar sunt ceva sanse
Dar aia de pe marginea drumului sunt cam braconati
Si eu unu nu vreau sa sponsorizez afacerea asta

Scrie răspuns