Peste proaspat
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Gresit. In timpul congelarii procesele alterative SE INCETINESC. Oxidarea grasimilor (rincezirea) are loc si la temperaturi mult sub 0, dar cu viteza mai mica decit la temperaturi pozitive. Pestii grasi (somn, crap, pastrav) se pastreaza mai greu congelati decit cei slabi (codul de exemplu). In plus, din pacate, apare si fenomenul congelare/decongelare/recongelare, care, desi este interzis, se mai practica. Pentru o pastrare corespunzatoare a carnii, aceasta ar trebui congelata rapid si decongelata lent, pentru a impiedica formarea cristalelor mari de gheata in tesuturi, ce duce la degradarea calitatii carnii. Pestele congelat din magazine cel mai probabil respecta aceste reguli. Cu cel luat de la nea' Gheo, n-ai cum sa stii ce s-a intimplat.georgelucius scrie:@Cucu Ionel
In timp ce sta congelat procesele alterative se stopeaza
Carnea pestilor vii sanatosi este sterila, atita timp cit sistemul imunitar previne dezvoltarea bacteriilor in carne. Cind pestele moare, sistemul imunitar se prabuseste si bacteriile pot creste liber. Coloniile de bacterii de pe suprafaþa pielii vor invada spatiile dintre fibrele musculare.
Bacteriile vor intra in dezvoltare exponentiala aproape imediat dupa moartea pestelui, fenomen ce continuã si dupa ce pestii sunt congelati, probabil deoarece microflora s-a adaptat la temperaturi scazute. Dublarea numarului de colonii in decursul congelarii dureaza aprox. 1 zi ºi va ajunge dupã 2-3 sãptãmâni, la aprox 100 ufc/g carne sau cm2 de piele.( UFC = unitati formatoare de colonii, < 1000/g = satisfacator, >10.000/g = nesatisfacator)
Concluzia: pastrarea mai mult de 30 sapt. nu e indicata.
Conditii de prospetime la un peste:
- culoare clara, solzi intacti, bine infipti/se desprind greu, fara urme de singerare, ochi clari, convecsi, cornee translucida, branhii rosii, curate, fara mucus.
Corneea tulbure, carnea care se desprinde usor de pe oase, branhii maronii sau albe, cu mucus, solzi care se desprind usor, abdomen umflat, miros neplacut => peste alterat
POFTA BUNA!

-
- senior
- Mesaje: 466
- Membru din: 30 Sep 2005, 17:44
cel mai probabil era mort de ceva vreme cind a fost congelat. Mai mult decit atit, probabil a stat mort in apa, a fost "inecat". Din cauza vintului nu pot sa iasa cu barca, lasa pestii in setca si cind ajung doar nu o sa arunce bunatate de shalau...
Se mai ia si curentul, il mai recongeleaza, ca deh, clientul vrea shalau de Dunare...
Se mai ia si curentul, il mai recongeleaza, ca deh, clientul vrea shalau de Dunare...
Cafenea-
Daca doriti sa congelati pestele e bine sa il curatiti prima data ,eventual sa-l faceti file si apoi sa-l congelati in......apa (deci acoperit cu apa in pungi de polietilena ce se pot inchide sau vase din plastic).
Va asigur ca in acest mod si dupa doi ani de la congelare pestele aproape nu-si pierde nimic din gust(a trebuit sa vin in America sa invat acest lucru!!!!!).
Eu am inca destui calcani in congelator,prinsi anul trecut si congelati in apa si white bass facuti file si congelati in acelas mod.
Incercati si va veti convinge daca am dreptate sau nu.
Jean Scurtu
Va asigur ca in acest mod si dupa doi ani de la congelare pestele aproape nu-si pierde nimic din gust(a trebuit sa vin in America sa invat acest lucru!!!!!).
Eu am inca destui calcani in congelator,prinsi anul trecut si congelati in apa si white bass facuti file si congelati in acelas mod.
Incercati si va veti convinge daca am dreptate sau nu.
Jean Scurtu
-
- senior
- Mesaje: 466
- Membru din: 30 Sep 2005, 17:44
Problema e ca in lipsa oxigenului se dezvolta microorganismele anaerobe
De altfel se pot congela si in pungi vidate.
Pe cit se poate prefer pestele proaspat. Nu se compara nici organoleptic nici ca si calitate nutritiva cu pestele conservat, sub orice forma.
Asta nu ca as refuza un file de somon afumat

De altfel se pot congela si in pungi vidate.
Pe cit se poate prefer pestele proaspat. Nu se compara nici organoleptic nici ca si calitate nutritiva cu pestele conservat, sub orice forma.
Asta nu ca as refuza un file de somon afumat

Adi_ scrie:si eu am pus salau intreg la congelator. dupa cateva saptamani, cand l-am decongelat, nu avea nimic. mentionez ca erau vii cand i-am congelat.grama v scrie: am pus citiva si asa si cind i-am dezghetat am avut
acelasi soc ca si voi ,nu se putea minca .
Congelati de vi?





