Naturale- ceaiuri, condimente, sirop, etc.

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
ranga
veteran
veteran
Mesaje: 2578
Membru din: 17 Aug 2010, 11:57

Naturale- ceaiuri, condimente, sirop, etc.

Mesaj de ranga » 05 Feb 2012, 15:57

Deschid acest topic in speranta ca mai sunt si alti doritori de a manca natural, de a se trata cu ce ne ofera natura si de ce nu, sa fim mai sanatosi! La cap nu se pune problema, ca nu mai avem ce-i face, dar in rest sper sa ne fie de folos. :D

La fel ca si in topicul despre gastronomie, v-as ruga sa scrieti doar ce ati incercat sau ce v-a reusit in gospodarie, ca de "retete" e plin net-ul.

Incep eu cu o reteta care este un adevarat medicament, atat pentru copii cat si pentru adulti.

Sirop din muguri de brad.

Se culeg mugurii de brad atunci cand sunt fragezi, adica primavara-vara. Pentru o eficienta buna, trebuie sa aiba intre 4-6cm, adica nici prea cruzi dar nici "pe trecute". Au o culoare verde-deschis, se deosebesc foarte usor de restul crengii.
Ca proportie de amestec, eu foloses 1kg de muguri, 2Litri de apa si 2kg de zahar(de preferat zahar brun chiar daca-i mai scump).
Se face asa:
- se punea apa la fiert intr-o oala mare(depinde de cantitatea de muguri pe care o aveti).
-cand a dat in clocot, se adauga mugurii.
-se tin pe foc aproximativ 20 de minute.
-se da oala jos de pe foc si se lasa sa se raceasca.
-cand s-a racit bine, se adauga 2kg zahar(brun daca aveti) si se mesteca bine.
-se pune oala din nou pe foc pana incepe sa fiarba. cand a dat in fiert, se da jos si se lasa la racit.
-se filtreaza siropul obtinut printr-o sita sau tifon si se depoziteaza in sticle(nu bidon de plastic).

Acest sirop se ia dimineata pe stomacul gol. Este bun pentru tuse,bronsita si dureri in piept. Iarna este un adevarat scut impotriva racelii. :wink:
Vara se face "spritz" cu apa minerala. In afara faptului ca are un gust deosebit, este cu adevarat medicament.

Avatar utilizator
MuskMd
veteran
veteran
Mesaje: 5488
Membru din: 13 Apr 2007, 06:09
Localitate: B. C.

Mesaj de MuskMd » 05 Feb 2012, 16:42

siropul de catina alba , iarasi... din pacate, nuj cum se prepara...

iarasi, eu sunt mare fan propolis. din ala natur, de pe rame, nu din magazin :D
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Avatar utilizator
ranga
veteran
veteran
Mesaje: 2578
Membru din: 17 Aug 2010, 11:57

Mesaj de ranga » 05 Feb 2012, 17:03

Am auzit de puterile siropului de catina alba, insa n-am avut ocazia sa gust. Printre altele, e bun afrodisiac. :wink: :lol: Poate ne impartaseste cineva reteta.


Despre propolis sunt multe de spus. Eu il folosesc diluat cu alcool. Cand beau ceai, scap cateva picaturi. Este nemaipomenit!

kleniacul
veteran
veteran
Mesaje: 1221
Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl

Mesaj de kleniacul » 05 Feb 2012, 17:10

Catina conservata:se curata bine boabele de catina de frunze ,ramurele,etc,se spala bine in cel putin 3-4 ape,se scurg boabele si se pun intr-un butoias,borcan mai mare de sticla astfel:doua-trei degete de catina,apoi miere tot atit,apoi iar catina,iar miere,pina ramine gol borcanul de un lat de palma.Se lasa la macerat 2-3 zile,apoi amestecati zilnic pentru omogenizare de 3-4ori/zi.Amestecul va fermenta putin,cam dupa doua saptamini e gata,e bine sa fie tinut la rece si la intuneric,va continua sa fermenteze usor.Cind consumati catina trebuie a o mestecati bine,stomacul digera greu membrana celulozica a catinei. Recomandari: avitaminoze, constipatii,boli digestive si hepatice.Catina se poate conserva si prin uscare in locuri umbrite si aerisite

Adi G
veteran
veteran
Mesaje: 2190
Membru din: 21 Sep 2010, 13:44
Localitate: Malu Garlei

Mesaj de Adi G » 05 Feb 2012, 17:21

sirop de sfecla de zahar
se curatza sfecla bine si se taie in cubuletze mici. nivelul apei trebuie sa fie in oala cam 2-3 degete peste nivelul sfeclei, consistentza fiind asemanatoare cu a cartofului se fierbe sfecla pana "s-a facut" :lol: deci pana e pantrunsa bine si moale. se ia dupa foc si se lasa 2-3 ore sa traga, dupa care se strecoara zeama si se scade la foc potrivit pana la consistentza dorita (de obicei cam ca mierea de albine). foarte bun pe paine cu unt.... sau la unele sosuri pentru fripturi de vanat....

kleniacul
veteran
veteran
Mesaje: 1221
Membru din: 20 Ian 2011, 22:45
Localitate: bucuresti localitate înfrăţită cu Cernobîl

Mesaj de kleniacul » 05 Feb 2012, 17:40

Propolisul pentru uz intern se consuma numai in tincturi alcoolice,alcoolul peste 75 grade este singurul solvent ,stomacul nu poate dizolva propolisul.Cea mai buna concentratie de tinctura de propolis este 30%.Preparare:se pun 300g propolis maruntit intr-o sticla ,de sticla,nu plastic,de culoare cit mai inchisa,se completeaza cu alcool etilic pina la umplere. Sticla se tine la intuneric si temperatura mai scazuta,max 25 grade Celsius ,timp de 2 saptamini,se agita zilnic de 2-3 ori/zi.Dupa cele 2 saptamini se separa partea solida de cea lichida.Partea solida se poate folosi in creme,alifii,mai ales cele cu galbenele sau aloe,sau asa cum este,in arsuri,rani,inclusiv profunde,boli venerice. Tinctura se foloseste in uz intern,30picaturi de 3 ori/zi,pentru bronsite,astm, raceli, gastrite,ulcer,parazitoze intestinale,dizenterie si multe altele.In uz extern se foloseste ca anestezic,e mai puternic decit novocaina sau morfina, dezinfectant in arsuri,rani profunde sau superficiale, dermatite. Cam 1/10 000 de persoane are alergie la propolis,deci inainte de a incepe tratamentul e bine sa ia o doza mica si sa astepte 30-40minute pentru a vedea reactia organismului.

Avatar utilizator
MuskMd
veteran
veteran
Mesaje: 5488
Membru din: 13 Apr 2007, 06:09
Localitate: B. C.

Mesaj de MuskMd » 05 Feb 2012, 19:09

ranga scrie:Printre altele, e bun afrodisiac. :wink: :lol:
ma...nuj ce sa zic :twisted: ... dar stiu ca daca bagi o cana dimineata, te scoate din cea mai adanca mahmureala :lol: ...
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Avatar utilizator
ranga
veteran
veteran
Mesaje: 2578
Membru din: 17 Aug 2010, 11:57

Mesaj de ranga » 05 Feb 2012, 19:26

Hrean in otet


Se spala hreanul bine si se da pe razatoare(marunt).
La o radacina de hrean, se pune o lingura de zahar, una rasa de sare, o ceasca de otet si una de apa.
Se amesteca hreanul cu zaharul si sarea. In ibric se pune apa si otetul si se pune pe foc pana incepe sa fiarba. Se pune hreanul amestecat intr-un borcan si se adauga apa cu otetul. Se lasa 2 saptamani la macerat dupa care se poate servi dupa gust. Mie imi place sa pun peste cartofi prajiti sau omleta.

Este bun pentru probleme respiratorii, paradontita, pentru ficat si pietre la rinchi. De asemenea este bun pentru infectiile urinare si ajuta organismul pentru a lupta impotriva cancerului.Este la indemana oricui. :wink:

Desi pentru unii este ceva banal, multi nu stiu despre efectele pozitive asupra organismului.

Avatar utilizator
luci_t
veteran
veteran
Mesaje: 1729
Membru din: 26 Ian 2007, 23:22
Contact:

Mesaj de luci_t » 05 Feb 2012, 20:22

Salata de hrean crud

Se curata hreanul si se da prin razatoarea marunta. Acesta se amesteca (dupa gust) cu sare, zahar si otet. Se poate servi asa cum este.

Cand mananc ceva cu hrean am observat ca ma satur mai greu si nici nu mai "urla fierea" in mine. Imi place in special de Paste cu sunca (jambon) fiarta si cu oua fierte in zeama in care a fiert sunca; ouale sunt ciobite putin pt a fi patrunse de aromele din zeama... la ai mei este micul dejun traditional de paste :wink:
Atentie ca hreanul astfel preparat este foarte "tare" Ca sa-i scada taria se poate lasa radacina in apa vre-o doua ore.
PS In nici un caz sa nu mirositi borcanul imediat dupa deschidere, ca va desfunda toate caile respiratorii si canalele lacrimale :lol:


Scrie răspuns