Japonia lovita
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Ma doare sufletul cand ma gandesc la Japonia. Va inchipuiti prin ce clipe au trecut, dupa cateva sute de replici ale cutremurului, nestiind daca vine una si mai mare. Cand incepe nu iti dai seama cat de mare e, ce magnitudine si cat poate sa tine. Inafara de asta, tzunami, desi avertizat si ei un popor pregatit si care respecta reguli, a facut pagube enorme... Legat de amenintarea nucleara, parca nu imi dine sa cred ca o natiune atat de puternica economic si poate cea mai avansata tehnologic, altruista si cu spirit de sacrificiu nelimitata, nu a reusit sa gaseasca o solutie de a impiedica o asemenea catastrofa. Am apreciat mereu cultul lor pentru onoare, pentru armonia cu viata, pentru ordine si corectitudine. Devotamentul pentru munca si unitatea lor, respectul pentru civilizatie si semeni. Am apreciat traditiile si cultura lor veche, au avut mereu un fel aparte de a se manifesta in orice domeniu, de la acoperisul celebru al pagodelor, la bambus si katane, la usile glisante transparente si omiprezentele flori de cires. De tehnologie nu mai putem vorbi, fie ca e audio-video, trenuri, masini, roboti si de ce nu scule de pescuit... lista nu se termina. Ma doare sufletul cand ma gandesc la ei si cred ca e natiunea care merita cel mai putin acest lucru. Teroarea unei amenintari nucleare si a unei posibile deflagratii mai mari decat la Cernobal chiar, mi se pare... unul din cele mai urate ganduri caruia trebuie sa-i faci fata. Dumnezo ar trebui sa ia pe sus centrala aia si sa i-o tranteasca in cap lui Gadaffi, dar de vreme buna incoace, pe pamantul asta, se pare ca "God stopped keeping score..." http://www.youtube.com/watch?v=goroyZbVdlo
http://www.adevarul.ro/international/ac ... 56182.html
"I don't know any other way to say it, but this is like suicide fighters in a war," http://uk.news.yahoo.com/21/20110317/tu ... 23e80.html
"I don't know any other way to say it, but this is like suicide fighters in a war," http://uk.news.yahoo.com/21/20110317/tu ... 23e80.html
-
- veteran
O mare parte din prefecturile lovite de dezastru vor trebui evacuate si abandonate de oameni si animale, la fel ca la Cernobil. Sunt si vor fi mari probleme: unde vor fi mutati milioane de locuitori, cine va trata atatia bolnavi de cancer, cu ce se vor hrani, ce joburi li se vor putea gasi? E posibil sa apara revolte cauzate de lipsa de alimente si viata precara. Deci e posibil ca democratia japoneza care e atat de avansata sa se clatine din temelii in 2-3 ani. Va imaginati tara asta devenita dictatura? Nu imi ziceti ca nu se poate...cine si-ar fi imaginat in 1925 ca un nebun nunit Hitler va duce Germania la dezastru dupa 20 de ani?
In plus, cine ii va despagubi pe japonezii cu terenurile contaminate de radiatii, distruse de tsunami etc? Nu toti au asigurari, asta e clar. Si daca aveai asigurare de cutremur dar te lovea tsunami...era tot degeaba. Deci avocatii se vor stradui sa arate ca X a fost ucis de cutremur nu de tsunami ca sa poata lua familia lui X despagubirea....terenurile alea inundate vor trebui recadastrare, redelimitate, naiba va mai sti care unde si-a avut terenul...iar adesea au murit familii intregi, cine naiba stie daca mai au mostenitori in vreun colt al Japoniei!
In cele din urma energia - vor fi tentati sa inchida unele din multele centrale atomice existente si vor depinde si mai mult de gaz si petrol din Golful Persic si din Rusia. Ei nu au hidrocarburi, deci aceste centrale mai reduceau din dependenta de importuri. Acum vor fi la mana Arabiei saudite, Emiratelor, Iranului (care controleaza Stramtoarea Hormuz), Indoneziei (controleaza stramtoarea Malacca) etc. Japonia ma tem ca nu va mai fi a treia putere economica a lumii....Mare pacat. Un popor minunat, traditii frumoase, si Japonia era o contrapondere la ascensiunea Chinei. Cata vreme USA, Japonia si poate India decid sa blocheze geopoltici expansiunea chineza e clar ca se mai poate face ceva. Daca nu....Dumnezeu cu mila!
In plus, cine ii va despagubi pe japonezii cu terenurile contaminate de radiatii, distruse de tsunami etc? Nu toti au asigurari, asta e clar. Si daca aveai asigurare de cutremur dar te lovea tsunami...era tot degeaba. Deci avocatii se vor stradui sa arate ca X a fost ucis de cutremur nu de tsunami ca sa poata lua familia lui X despagubirea....terenurile alea inundate vor trebui recadastrare, redelimitate, naiba va mai sti care unde si-a avut terenul...iar adesea au murit familii intregi, cine naiba stie daca mai au mostenitori in vreun colt al Japoniei!
In cele din urma energia - vor fi tentati sa inchida unele din multele centrale atomice existente si vor depinde si mai mult de gaz si petrol din Golful Persic si din Rusia. Ei nu au hidrocarburi, deci aceste centrale mai reduceau din dependenta de importuri. Acum vor fi la mana Arabiei saudite, Emiratelor, Iranului (care controleaza Stramtoarea Hormuz), Indoneziei (controleaza stramtoarea Malacca) etc. Japonia ma tem ca nu va mai fi a treia putere economica a lumii....Mare pacat. Un popor minunat, traditii frumoase, si Japonia era o contrapondere la ascensiunea Chinei. Cata vreme USA, Japonia si poate India decid sa blocheze geopoltici expansiunea chineza e clar ca se mai poate face ceva. Daca nu....Dumnezeu cu mila!
Fario, nu cred ca vor ajunge vreodata la dictatura. Japonezul de rand e in stare sa-si lege bombe de el si sa intre in Presedentie peste un eventual Basescu de-a lor. Poporul e prea educat, prea unit si desi foarte civilizat si democrat, are tot suflet de razboinic. Vor trece prin vremuri grele cu siguranta. Poate e momentul ca toata lumea, la nivel mondial, sa mai inceteze cu Paris Hilton, Moni Columbeanu, Bercea Mondialu, Facebook, Tabloide si toate **** in care se invart miliarde si nu rezolva nimic. Fizica, sociologia si chimia, progresul tehnologic, au toate raspunsurile. Si la boli, si la suprapopulare, si la controlarea reactiilor, contaminarii si decontaminarii zonelor... si asa mai departe. Nu suntem inca la un nivel corespunzator pentru ca ne-am pierdut vremea cu rahaturi. E un semnal de alarma Japonia. Suntem pe cale sa ne ducem pe sfanta treaba si nu ne dam seama. Vrei sa spui ca Amstrong o pasit pe luna in 70' cand dadeai la manivela la telefon si posta ajungea peste o juma de an si acuma, dupa 40 de ani si dupa twitter, 3g, roboti care-ti fac curat in casa si clonare, nu putem bea si noi o bere linistitit acolo? (pe luna) Cred ca nu era asa prostie razboiul rece. Trebuia sa ne uitam la Star Trek nu la Neveste Disperate.
-
- veteran
Hmm, cred ca Japonia, cea fara resurse minerale, ar trebui sa se fi gandit prima la surse alternative de energie. Si totusi, cuantumul covarsitor e cea atomica.
Si eu ii respect foarte mult pentru traditiile, disciplina si educatia pe care le au si sper din tot sufletul sa gaseasca solutii pentru toate.
Fario, nu cred ca japonezii se vor rascula, sunt prea disciplinati, pur si simplu vor pune umarul la reconstructie, plangadu-si mortii...
Treaba cu Pacificul insa chiar ma pune pe ganduri.
Si eu ii respect foarte mult pentru traditiile, disciplina si educatia pe care le au si sper din tot sufletul sa gaseasca solutii pentru toate.
Fario, nu cred ca japonezii se vor rascula, sunt prea disciplinati, pur si simplu vor pune umarul la reconstructie, plangadu-si mortii...
Treaba cu Pacificul insa chiar ma pune pe ganduri.
"Cu aceeasi minciuna nu poti pescui de doua ori"
East Spinning Team
East Spinning Team
In nici un caz Fario! Felul lor de organizare nu va permite nici odata revolte iar spiritul lor nu va permite cersetoria, fara sa vorbim de frustrarea ca "statul" nu-i ajuta.
Dupa al doilea razboi mondial au fost terminati. Americanii au trecut cu tavalugul mai tare decat 1000 de Tzunamiuri, iar cele doua celebre bombe au fost doar cireasa de pe tort si cartea forte a masmediei moderne (razboiul rece si panica atacurilor nucleare). Ajunsera o insula fara avioane, nave sau infrastructura, fara barbati si industrie, cu orasele semiaplatizate si norme de apasare din exterior. Saltul a fost unul dintre cele mai mari din istoria omenirii... Poate fara socul acela Japonia nu ar fi ajuns unde a ajuns.
Sa speram ca socul actual sa-i impinga in sus si de data asta ... pentru ca cinstit vorbind, fara ei in zona, viata fiecaruia e ma sigura!
Dupa al doilea razboi mondial au fost terminati. Americanii au trecut cu tavalugul mai tare decat 1000 de Tzunamiuri, iar cele doua celebre bombe au fost doar cireasa de pe tort si cartea forte a masmediei moderne (razboiul rece si panica atacurilor nucleare). Ajunsera o insula fara avioane, nave sau infrastructura, fara barbati si industrie, cu orasele semiaplatizate si norme de apasare din exterior. Saltul a fost unul dintre cele mai mari din istoria omenirii... Poate fara socul acela Japonia nu ar fi ajuns unde a ajuns.
Sa speram ca socul actual sa-i impinga in sus si de data asta ... pentru ca cinstit vorbind, fara ei in zona, viata fiecaruia e ma sigura!
- mihai izbiceni
- veteran
Si ceva sper eu interesant:
http://www.nytimes.com/interactive/2011 ... c_ev=click
http://www.nytimes.com/interactive/2011 ... c_ev=click
Io cred ca prea am luat viteza , si de multe ori ne jucam cu lucruri pe care nu apucam sa le testam in practica , vezi si criza mondiala .
Ce-mi place ii ca dupa chestia asta din Japan , toti europenii au sarit pe propriile centrale si incep sa apara sefi de state pe la tv dand asigurari ca ei nu au sa o pateasca . Nemtii cu Merkel ( mare atentie , cu doar 3 zile inainte Merkel sustinea tare planu de prelungire
) in frunte suspendeaza pe 14 martie planu de a prelungi viata centralelor , Elvetia nu mai da nici o licenta , Austria revizeaza si ei treaba , ce mai , toti is cu morcovu adanc .
Si stai ca japo , de felu lor nu intra in panica asa usor , daca se intampla in Germania cred ca se evacua toata tara si ceva din jur . Chiar ca ar fi fost misto !
Adevaru ii ca aveam nevoie de atat de putin pentru a trai , insa s-au creat artificial atatea "must have" incat ne omoram fara sa ne dam seama , pentru nimicuri !
Ce-mi place ii ca dupa chestia asta din Japan , toti europenii au sarit pe propriile centrale si incep sa apara sefi de state pe la tv dand asigurari ca ei nu au sa o pateasca . Nemtii cu Merkel ( mare atentie , cu doar 3 zile inainte Merkel sustinea tare planu de prelungire

Si stai ca japo , de felu lor nu intra in panica asa usor , daca se intampla in Germania cred ca se evacua toata tara si ceva din jur . Chiar ca ar fi fost misto !
Adevaru ii ca aveam nevoie de atat de putin pentru a trai , insa s-au creat artificial atatea "must have" incat ne omoram fara sa ne dam seama , pentru nimicuri !