Interviu incendiar despre limba romana !

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Închis
semlecangheorghe
veteran
veteran

Re: Interviu incendiar despre limba romana !

Mesaj de semlecangheorghe » 06 Apr 2014, 14:03

Hai sa o punem sus,sa citeasca si bibanu' de printre icre..
Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, bună seara. Aş vrea să aduc în discuţie, în minutele care urmează, două vorbe spuse mereu doar pe jumătate. Nu mă refer la vocabule propriu-zise, reduse de un anume uz la 50%, de genul: juma-juma, proful, diriga etc., deşi ar merita şi acestea un comentariu, dar îl las pe altădată. E vorba de gînduri mai complexe, din care, printr-o rea obişnuinţă, se spune doar o bucată.
Dacă bănuiţi că am în vedere dictoane din acelea din care se rostesc îndeobşte doar primele cuvinte (cum ar fi Sic transit... – pentru Sic transit gloria mundi, aşa trece gloria omenească; sau Cine sapă groapa altuia..., restul înţelegîndu-se de la sine) – ei bine, tot n-aţi ghicit. E în chestie ceva mai complex, cu bătaie mai lungă.
S-o iau pe îndelete. Cred că ştiţi, nu se poate să nu ştiţi – încă din şcoală trebuie să-l fi auzit – un citat celebru din Istoriile lui Herodot, în legătură cu strămoşii noştri traci şi ramura lor geto-dacii. Vi-l reproduc încă o dată. Iată ce spune Herodot în Cartea a IV-a a istoriilor sale, în paragraful 93 (citez după ediţia de la Ed. Ştiinţifică, din 1961, traducerea fiind a Feliciei Vanţ Ştef):
"Geţii (cărora romanii le vor spune daci) sunt cei mai viteji şi mai drepţi dintre traci".
Urmînd o sugestie a lui Adrian Marino, să mergem însă mai departe. Ajungem la Cartea a V-a. Ce zice Herodot acolo? La început, tot lucruri bune şi plăcute; citez din paragraful 3:
"După indieni, neamul tracilor este cel mai mare; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrînt".
Aici, însă, se termină jumătăţile care se citează de regulă spre a ne auto-flata. Să citim ce scrie istoricul de acum 2500 de ani mai jos:
"Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de aceea sunt ei slabi".
Simţiţi cum bate pîrdalnicul de Herodot, din secolul 5 î.Cr., pînă în ziua de azi? Şi staţi, că n-aţi auzit încă toată cealaltă "jumătate". În paragraful 6 al Cărţii a V-a, zice aşa, pardon:
"La ei, la traci, trîndăvia este un lucru foarte ales, în vreme ce munca cîmpului e îndeletnicirea cea mai umilitoare; a trăi de pe urma jafului este pentru ei cel mai frumos fel de viaţă".
Nu prea ne mai place, aşa e? Şi dacă mai citim, tot în paragraful 6 din Cartea a V-a, că
"La traci există următoarea rînduială: îşi vînd copiii pentru a fi duşi peste hotare",
chiar că, din lăudător al străbunilor, Herodot devine parcă primul "denigrator" (în slujba cine-ştie-căror agenturi) al neamului nostru şi al tranziţiei noastre dinspre of spre aoleu.
Eu n-am timp să comentez, ci doar v-am supus judecăţii ambele jumătăţi ale observaţiilor sale nepărtinitoare.

Să trec la cealaltă vorbă, care se spune şi ea de obicei trunchiată stupid. Nu e chiar fără legătură cu cea dinainte, deşi le despart zeci de secole. Mai ales după 1989, s-a putut auzi, în varii împrejurări, ideea că în societăţi ca a noastră, care au suferit un brusc proces de liberalizare, ar funcţiona o obsesie colectivă, ca un comandament unic, faimosul îndemn al omului de stat francez din veacul trecut, François Guizot: “Enrichissez-vous!” Îmbogăţiţi-vă!
DAR e un fals! E doar o jumătate! Ministrul lui Ludovic Filip n-a dat acest sfat cu alură sălbatică: faceţi orice, nu ţineţi seama de nimic, călcaţi pe principii sau pe cadavre ca să puteţi dormi pe o saltea de bani! Nu! Nici vorbă! E absurd: Guizot, care era şi un fervent credincios protestant, deci avînd cultul străduinţei în suflet şi frică de Dumnezeu, nici n-ar fi putut propovădui aşa o grosolănie. Spusa sa întreagă, pe care vulgarizatorii ne-au transmis-o ciuntită, este:
“Enrichissez-vous par l'épargne et le travail!”,
adică “Îmbogăţiţi-vă prin buna chivernisire a banilor şi prin muncă!” E cu totul altceva.
Împrejurările de atunci seamănă întrucîtva cu cele de acum: în 1843, cînd a spus Guizot aceste vorbe, în Franţa se punea problema ca populaţia să înceapă a-şi folosi drepturile politice şi sociale cucerite prin Revoluţie, pentru a o duce mai bine. Dar e incorect să i se atribuie înţeleptului demnitar şi istoric premisele capitalismului de junglă sau maidan care se practică masiv la noi.

Vă salut cu cea mai tracică solemnitate.

George PRUTEANU
Si senzationescu zice..
E vorba de ceva simplu : acceptarea trecutului :!: Daca ne identificam cu el , e una . Daca-l negam e alta
Carevasazica isi vindeau copchii??

Bah,da' ungurii isi vindeau odraslele??

Ia sa auzim bibane..io chiar is curios..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 06 Apr 2014, 14:36

ULK scrie:Minciunel, .l-am ajutat pe Csabi de mai multe ori...avea nevoie de sfaturi si l-am ajutat cu placere...daca e peste mine cum vrei tu sa zici, oare dece nu era invers..sa ma ajute el cu ceva? :) Nu mai denigra fara sa stii pulica...ca adevarul se va afla pana la urma. A facut prima lui lanseta cu ajutorul sfaturilor mele..nu vreau sa ma laud, ca chiar l-am ajutat cu placere si nu vreau sa par mai bun decat el(desi sunt), dar ma simt fortat de tupel tau ordinar sa vorbesti despre oameni si chestii despre care nu ai habar...gunoi mincinos ce esti tu pulica donchiote:)
Daca erai cu o infima bucatica de bun simt, mostenita din cei 7 ani de-acasa , nu postai asa ceva ! Daca l-ai ajutat pe kiske, trebuia sa taci naibii din gura... Eu n-am denigrat nimic ...nu ti-am ridiculizat lucrarile , doar am spus ca avem si noi , un bihorean priceput ! Jenanta replica ! Modestia s-a terminat pana la tine ! Lauda asta de sine e la fel ca mania persecutiei, cand te vanam pe telefoane si mp-uri ....Nu mai stii ce sa faci ca sa iesi in evidenta ...Din partea mea, afla atat : kiske 13 are merite , din ce-am citit pe forumurile din bihor ! ...La tine, deocamdata, nu-i cazul ! kiske 13 e un domn prin ce face si cu cat face, tu esti in blogosfera !
Esti putin agitat ! Din cauza asta, modestia "profesionistului " ce urli ca esti, te determina sa spui ca esti mai bun decat el ?
Ca fapt divers, sunt oradeni care-au apelat la el ! Le-a facut gratuit lucrarea ! Nu contaza cat de ampla este ! El s-a deplasat si pt receptie si predare ...Aici e profesionalismul si atitudinea fata de alt pescar ....Are multe clase peste tine ...DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE ! ....Tu ramai cu zebrele tale ....
Si, din nou ti-o repet: iesi linistit din casa , nu te urmaresc, n-am treaba cu tine , dar vreau atat :
SPUNE CUM AU DISTRUS PESCARIII ROMANI APELE UNGURESTI ....Asta nu vrei deloc ...Nu-ti da insomnii faptul ca vorbesti doar ce vrei tu, cu infloriturile de rigoare ? ....Te, curvo ! :wink:

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 06 Apr 2014, 14:37

incontestabil raposatul Pruteanu stia o gramada de chestii mai mult sau mai putin folositoare.
mi-aduc aminte cand a ajuns senator de Bistrita si a fost intrebat cata populatie este in judet si cati l-au votat pe el;
a facut ca trenul, ca intrebari capcana, ca se face misto de el, bashca un vocabular extrem de agresiv pentru a-si acoperi incompetenta si a reduce la tacere reporterul . scop atins de alfel .ar fi fost in top pe forumul asta :lol:
se pare ca si istoria o interpreta. credea el ca ca-i mai interesanta , prin prisma lui:wink:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 06 Apr 2014, 14:46

SF scrie:
Bibi , is cat se poate de hetero , da zau , nu-i tipu meu .Reactie ta insa ii cam vizibila , spune drept , te masturbezi cand o vezi ?

Mai SF-ule ! Io n-am treaba ce sau cat esti tu ! Te priveste personal ! Corect ? Ca-i tipu' sau genul tau, n-are nici macar atata importanta ! Important era sa intre acel domn, Cristi, parca asa-i zicea, care ne explica frumos despre episoade ! Asta am vrut ! Eu! Dar el nu ! Deci, ramane asa cum e ! Si daca tu vezi reactia mea, ca pe una de :wink: , nu ma supar ...Lamureste-l tu , cum crezi de cuviinta, sa intre si sa explice acea catastofa de seriale...Nu-i pacat sa duci in derizoriu si o chestie simpla, ca pescuitul, doar pt simplul fapt ca niste indivizi cu bani vor sa scoata mai multi bani, razand de pescarii de rand ? ....Dupa aia, incerc si ce spui tu, dar poti sa-l lasi liber pe gigel, sa m-ajute ?

geppetto
veteran
veteran

Mesaj de geppetto » 06 Apr 2014, 15:18

rine scrie:incontestabil raposatul Pruteanu stia ..
Tu te-ai prins ca nu Pruteanu a zis ca aia erau hoti si isi vindeau copiii, ci Herodot, nu?

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 06 Apr 2014, 15:27

herodot a murit cu fr'o 500 de ani inaintea lui decebal :wink:

mai sunt si alti istorici antici, de exemplu strabon.
da' nah tre sa credem p'ala care ne justifica tendintele :D

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 06 Apr 2014, 15:33

Totuși prima relatare despre geți aparține lui Herodot care relatează campania din 514-512 î.Ch. a lui Darius împotriva sciților la nord de Marea Neagră, și arată că "înainte de a ajunge la Istru, biruie mai întâi pe geți care s-au crezut nemuritori", iar despre faptul că au pierdut lupta spune: "ei (geții) au fost cei mai viteji și cei mai neînfricați dintre traci".

vezi? d'aia au fost ce-i mai neinfricati si mai viteji.
au stiut cum sa piarda . scump. :wink:
invatam si noi ceva?
ca si la Oasa?
:lol1:

biban solzos
veteran
veteran

Mesaj de biban solzos » 06 Apr 2014, 15:35

tavistan scrie:
Si mie imipare rau sa-ti spun ce-ti spunea tie miticul... Atata doar ca tu ai impresia ca ai inteles; sau cel putin dai impresia ca ai impresia ca ai inteles... Ma intelegi? :mrgreen: Nu denigrez nimic, sunt mandru "in mod natural" ca sunt roman si descendentul ... ascendentei mele... pana la daci si romani! Dupa cum as fi fost exact la fel de mandru daca eram orice altceva - e atat de firesc incat nu-mi ocup timpul prea mult gandindu-ma cat sunt de mandru ca sunt roman!. Ce as vrea eu, mai mult decat sa fiu musai mandru de obarsii, ar fi ca ei (adica toata ascendenta), daca ar putea sa ma vada, sa fie mandri de mine... In opinia mea asta-i cheia! Poti fi un criminal, lichea, otreapa, jeg cu mandria si dragostea de neam in suflet si in ... declaratii! :wink: Faci ceva in mod curent si concret si semnificativ pentru comunitate? Esti valoros! Nu faci? Dragostea de neam si de tara nu te califica; esti ... dispensabil!
Sunt in schimb convins ca nu am inteles mare lucru - in privinta mea ai dreptate; e interesant cat de multe stim despre ceilalti si cat de putine despre noi insine, asa-i? Cand am postat poliloghia citata de tine, am avut in minte articolul cu care a debutat topicul - tu l-ai citit? esti de acord cu el? sau doar te-ai trezit pe parcurs gandindu-te ca-i musai sa-i mai arzi una lui Gigi si lui gepetto si le intorci din condei zisele ca sa-i scoti tradatori de neam si de tara... si sa mai arunci in mod lamentabil o caricatura de anatema pe Jiji cu chestii de genul " cine mai vorbeste cu el, ma-sa-i coorva" :roll: Ei, aici n-as vrea sa-ti insult inteligenta, stiu ca a fost o gluma; dar a fost proasta, zau! :wink:
M-ai intrebat de ce rad si de cine mi-e mila! Ai fi putut deduce tu din ce am postat (dar ai preferat sa intelegi fix ce ai vrut). Uite, iti spun acuma: exact de aia care isi fac izvor de credinta din articolul cu care a inceput topicul, in cei care devoreaza maculatura semnata de alde Pavel Corut si altii ca el. Ai inteles acuma? din punctul asta de vedere suntem de acord au ba? Ca sa ne cunoastem, trebuie sa o luam pas cu pas... Tu ai ars etape si ai ajuns sa ma cunosti asa de bine incat mi-ai gasit si sertarul si dosarul in care sa ma indexezi... Si nu sunt paranoic, pentru ca asta faci si cu altii in 90% din postari! Eu pe tine nu te cunosc deloc... (iti stiu doar nick-ul, cam pleonastic si neinspirat dpmdv.... inca n-am vazut "biban oglinda" :lol: ) din punctul asta de vedere am un handicap; dar e cea mai mica problema a mea! :)
Multa bafta! :)
Daca si tie iti pare rau, asta este ! Doar ca, daca erai mai atent si nu copy, vedeai multe virgule nelalocul lor sau lipsa unde trebuiau sa fie !plus ca facusem niste dezacorduri intre subiect si predicat , ca trebuia sa-l sesizeze orice gugulau !Dar, daca se merge pe copy dupa ante postaci, nu ma supar, dar nici nu te bag in seama ! La problema asta, singurul care stie e domn profesor rine ! Atent, pe faza, si explicit...Ceilalti, foc de paie , cu chibrit de unchiu ' Gooogle !
Treaba cu virgula comunitatea : Pt comunitate nu trebuie sa faci ceva iesit din comun . Poti fi un membru al comunitatii simplu, educat, cu bun simt, respectuos, integrat alaturi de ceilalti, asemeni tie ...Nu trebuie sa iesi in evidenta ! Asta incearca ULK-ul , comparativ cu kiske13...Din punctul tau de vedere, lauda lui, fata de kiske13 , iti pare corecta ? Asta ca sa vorbim de valori, mentori sau ucenici :evil:
Sa nu ma intind mult : n-am ce sa le-o trag in freza ...Si-au tras-o singuri ! Vezi ca. la un moment dat, unul spunea ca daca nu exista dovezi despre "ceva" ...acel "ceva" nu exista! De acord, dar asta-i lozinca militienilor : recunoaste ca esti mistret ...Deci, inainte de-a cere cuiva sa dovedeasca ceva , adu-i tu dovada ca nu-i asa ! Pari baiat citit, deci , poate , pe undeva vei recunoaste ca netul e accesibil tuturor ...Cei mai tupeisti, vor fi in frunte ...Dar inafara de net, nu mai e nimic ?
Referitor la Pavel corut, cred ca-i suficient sa-ti spun ca rupeam telecomanda ...de cartile lui , nu discut :twisted:
Dece nu te deranjeaza faptul ca gepeto refuza sa puna linkul lui referitor la romanii transilvaneni ? Dece vezi doar faptul ca am eu divergente cu el ? De ce nu esti deranjat de postarea ce-a facut-o ULK -ul referitoare la pescarii romani ce distrug apele unguresti ? Dece nu esti deranjat de faptul ca gigel tranteste tot felul de linkuri cu tancuri, ghilotine, Srebrenite sau alti unguri taiati la bat de biban ? Dece nu ai aparut cand @ luci a pus link-ul acela cu Ip si Traznea ? ...Erai la pescuit ....
Hai sa pescuim mai departe !
Retine , iti spun si tie : sunt un prapadit de roman . NU MA DERANJEAZA UNGURI, CEANGAI, SASI, MACHEDONI, TURCI, ETC ...E loc destul pt toti ! Astia suntem si-i primim langa noi, cu sau fara dovezi...Dar sa fie ca noi ...
Cei 90% sunt vreo 5 ...Aceeasi mereu ....Daca cei 5 sunt mai multi,cum zicea gigel, si pare-se ca-n naivitatea lui banuia ceva, atunci, da, ai dreptate ...Vezi ce sincer esti ...

Daca si chestiile astea le bagati in ciorapii lui gigel din armata, sanatate si fir intins ...Nu va mai consumati timpul si energia ...

semlecangheorghe
veteran
veteran

Mesaj de semlecangheorghe » 06 Apr 2014, 15:36

geppetto scrie:
Tu te-ai prins ca nu Pruteanu a zis ca aia erau hoti si isi vindeau copiii, ci Herodot, nu?

So facut ca nu se prinde..sio trecut la cea mai veche cacealma avocatzeasca..denigrarea sursei.Cand nu ne convine ce spune cineva dam mai intai cu noroi..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 06 Apr 2014, 15:43

semlecangheorghe scrie:
geppetto scrie:

So facut ca nu se prinde..sio trecut la cea mai veche cacealma avocatzeasca..denigrarea sursei.Cand nu ne convine ce spune cineva dam mai intai cu noroi..
pe dracu gigi...fac si io ca gepeto
dovada :lol:
pe bune i-o n-am gasit nimic pe nicaieri despre asta. nu stiu de unde a scos-o Pruteanu.
dar n-ah sunt sursele voastre , nu trebuie denigrate.
d'alea "mi-a zis mie cineva" sunt cele mai credibile ca nu-ti dau batai de cap :lol: :lol: :lol:
si daca-i alfel..cine? io?
nu io mah ala a zis :lol: :lol: :lol:

Închis