Pana la descrierea retetei de stiuca umpluta , sunt dator cu reteta de ciorba de potroace.
>>> Cercetatorii englezi(ca p’aia tot ii citeaza cam toate posturile de radio/tv) nici acum nu au ajuns la o concluzie finala in privinta ciorbei de potroace : medicament ?, leac babesc ?, mostenire extraterestra ?... Dezbaterile savantilor continua cu asiduitate. Oricum cert este faptul ca , dupa descoperirea focului , ciorba de potroace ramane o mare gaselnita a civilizatiei (…mai ales balcanice…) , umbla zvonul ca a aparut chiar inaintea acestuia , desi nu cred ca este posibil…Reteta s-a transmis prin viu grai , generatie dupa generatie si a ajuns cunoscuta in zilele noastre , chiar daca pe alocuri usor distorsionata.
>>>Reteta .
Intr-adevar iese foarte buna cu “cazaturi”de curcan dar , se poate face din “componente” rata , gasca sau gaina grasa. Eu am folosit , la ultima creatie , gaturi de curcan , aripi si spate .Niciodata capete si tartite desi unii le adora.
Zarzavatul ciorbei ,compus din morcov , telina , pastarnac si ceapa , se toaca marunt si atentie dichis !, se calesc usor in ulei . Carnaraia se pune intr-o oala cu apa la fiert , se pune sare , dar cu moderatie , se spumuieste. Cand a clocotit zdravan si spuma a fost indepartata , se adauga zarzavatul. Eu o las cam o ora la fiert dupa care adaug orez si o mai fierb cam 20-25 min. Urmeaza punctul culminant al gatelii , zeama de varza (moarea) care desavarsesta minunatia .o mai las pe foc un clocot Inca nu este totul finalizat, a mai ramas de pus galbenus de ou batut cu smantana si leustean tocat , le pun dup ace iau oala de pe foc.
Ciorba de dres organismul dupa baute crancene sau praznice napraznice , cica netezeste pungile de sub ochi si lumineaza tenul abrutizat de alcool , reda vlaga si limpezeste mintea (tot de la cercetatorii “engleji” am aflat).
Cand gatesc asa ceva , o fac intr-un tuci , pe pirostrii si la 10 l apa , pun cam 2,5 kg “cazaturi”maruntite cat se poate , 400 ml smantana , 6 linguri de orez , 4 cepe , zarzavat cam…1 kg(asta este la aprecierea fiecaruia) , 6 oua , 2,5 l zeama de varza , leustean , sare si piper dupa gust. La cantitati mai mici se poate calcula pastrand raportul ingredientelor. Nu trebuie neglijat ardeiul iute , care are partea lui de glorie si chiar o tuica buna , daca este cazul.
Se apropie vertiginos postul Craciunului…