cel mai bun mic dejun....
reteta caltabos:
ingrediente:cap de vitel,cap de porc,organe(ficat porc si vitel,plamani vitel si porc,rinichi porc si vitel),gusa de la porc si osul gatului de la vitel,sorici,ceapasi condimente...
se fierb bine pana se desprinde carnea de pe os,pe urma gusa si osul gatului,la sfarsit organele ,incepem cu plamani si rinichi,plamani se intorc la 15 min sa devina tari,rinichi taiati se lasa in apa sa iasa mirosul pana se pun la fiert si pe urma ficatul care trebuie lasat numai 25 min altfel se intareste,se indeparteaza carnea de pe oase,se curata plamani de canale si se lasa tot racit....
se toaca carnea,gusa si organele se pun sorici la fiert si ceapa la calit pana prinde o culoare galbui(ceapa o toc nu o mai tai feli julien pentru ca o storc de apa inainte de o pune la calit,apa de la sorici o adaug dupa ce toc tot si amestec impreuna cu vreo 5 polonice de grasime din oala in care au fiert toate sau mai putin in functie de cat de grasa e compozitia....
cimbrisorul impreuna cu cimbrul il frec bine in maini pana cade frunza de pe el si florile mai adaug si varfurile plantei taiate cu foarfeca si il macin cu aparatul de verdeturi apoi cu rasnita pana devine aproape un praf,piper alb pentru aroma si sare mare sau de mare care a devenit mai acesibila acum la pret(5kg-5,5lei)....
il las la zvantat vreo 2-3 zile in functie de temperatura si la lada,merge si afumat dar isi schimba gustul,nu il mai oparesc in apa in care am fiert tot si nu mai folosesc mate de caltabos doar de carnat,merge si pus la borcane date in duns si pus deasupra grasime....