discutii libere despre piata imobiliara

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

costica_fishing
veteran
veteran

discutii libere despre piata imobiliara

Mesaj de costica_fishing » 23 Ian 2008, 17:10

Ca sa nu mai poluez anunturile oamenilor despre ultimele oportunitati in materie imobiliara, am ales calea unui nou topic!

Bagati aici panseurile voastre!

Am niste nedumeriri despre viitorul pietei imobiliare precum si despre valoarea acestor bunuri tranzactionate liber pe o piata in deriva!

Nedumeririle se refera la valoarea bunurilor. Mai putin la pret!

Ca sa fiu mai putin ermetic zic ca pretul e dat de piata. Trebe insa sa existe si o valoare, pe care tre sa o justifici cumva. La 250 EUR/mp tre sa o justifici cumva mai bine! :D

Nu am frustrari, dar nici nu o sa ma inghesui sa cumpar la niste preturi pe care le consider absurde pt niste tarlale destinate pt pascut vaca. Simplu, pt ca nu vad justificare pt preturile astea.
Prin tot felul de legi s-au dat catre locuitorii de la sate diverse suprafete de pamant. 10, 15 sau 50 de hectare. Moca sau pt ca au avut in '45!

Nu prea imi vine la socoteala sa mi se prezite un teren din asta ca sansa vietii mele daca il cumpar la 100 EUR/mp, desi nu are gaze, electricitate, drum asfaltat, etc..... Si cu atat mai putin daca e un teren cumparat cu 4mp si vandut cu 100 EUR/mp, cu aceiasi ciulini pe el. Din punctul meu de vedere asta e un fel de specula.

Daca va uitati la ce se intampla in lume (in special in America), o sa observati ca s-a cam ales praful de preturile astea umflate.
Bancile au crescut putin dobanda, si nimeni nu s-a mai atins de ele!

De fapt, argumentul pt care ai cumpara azi un ... ceva cu 100/mp e ca maine ar putea fi 150/mp. Dar daca maine, poimaine si peste o luna, nu mai cumpara nimeni nici cu 100, o sa realizezi ca nu face nici 50.

Parerea mea e ca preturile se vor stratifica mai mult decat sunt acum. Adica terenurile prost amplasate (in cump, aiurea) or sa scada. Iar cele centrale, pe care poti construi P+30 or sa treaca de 3, 4 sau nu stiu cate mii de EUR/mp.
near the beer

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 23 Ian 2008, 17:22

parerea mea, preturile care deja sunt maricele(peste 150-200E/mp) nu prea mai au unde sa se duca, in schimb astea de cativa zeci de euro vor mai creste pt. ceva timp. sa zicem vre-o 2 ani.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 23 Ian 2008, 17:46

asa e costica , desi nu te stiam asa ancorat in realitatea imobiliara :D

toti stim unde se va ajunge
interesant e cand va veni momentul cotiturii
si atunci va fi deranj mare ca nu se stie un' se opreste
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 23 Ian 2008, 17:50

cand va disparea specula, adica se va cumpara strict pt. a se folosi terenul respectiv(constructii) atunci cred ca se va stabiliza piata. acuma se cumpara mult doar pt revanzare. cand preturile ajung prea sus, speculantii se vor opri, deci cererea scade, scad si preturile.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 23 Ian 2008, 18:01

sa mor daca nu am sentimentul ca piata asta imobiliara seamana a Caritas.

Din ce in ce mai mari sume de bani, pana o sa faca poc.
parerea mea e ca se apropie deznodamantul. Daca EUR trece de 4 RON deja o sa fie probleme pt multi sa achite creditele. Mai ales ca deja s-au bagat pana in gat.

Ma astept sa creasca in continuare preturile pt ce inseamna zona centrala si cele selecte. Desi sunt multi care cu mutl inaintea timpului in care traiesc.

am sunat acum vreo 3 luni la unul care vroia sa vanda un apartament intr-o vila in Cotroceni. Misto, cam 220 mp. Nu l-am vizionat.
Cat vroia omul: 850.000 EUR :shock: Cica "pai o sa ajunga acolo". Ceea ce e evident. Numai ca nu anul asta! Si nici la anul!

Eu zic ca tocmai astea sunt cele care o sa se mai scumpeasca.
Apartamentele din '65 o sa se duca pe Glina.....
Nu exista nici un argument ca un apartament de 40 de ani vechime, intr-un bloc vai de el, fara amenajari sa faca 1500/mp, fata de unul nou, care face 2000 +TVA/mp.

Ce e nou si bine amplasat (in Buc) o sa fie 3-4.000/mp. In 2-3 ani.

Se opreste cand se opreste.........tu o sa ai mai mult timp de dat la peste. :D
Eu si cu executorii bancari o sa facem bine merci!
near the beer

Sorin
Moderator
Moderator

Mesaj de Sorin » 23 Ian 2008, 18:17

costica_fishing scrie:sa mor daca nu am sentimentul ca piata asta imobiliara seamana a Caritas.

Din ce in ce mai mari sume de bani, pana o sa faca poc.
parerea mea e ca se apropie deznodamantul. Daca EUR trece de 4 RON deja o sa fie probleme pt multi sa achite creditele. Mai ales ca deja s-au bagat pana in gat.

Ma astept sa creasca in continuare preturile pt ce inseamna zona centrala si cele selecte. Desi sunt multi care cu mutl inaintea timpului in care traiesc.

am sunat acum vreo 3 luni la unul care vroia sa vanda un apartament intr-o vila in Cotroceni. Misto, cam 220 mp. Nu l-am vizionat.
Cat vroia omul: 850.000 EUR :shock: Cica "pai o sa ajunga acolo". Ceea ce e evident. Numai ca nu anul asta! Si nici la anul!

Eu zic ca tocmai astea sunt cele care o sa se mai scumpeasca.
Apartamentele din '65 o sa se duca pe Glina.....
Nu exista nici un argument ca un apartament de 40 de ani vechime, intr-un bloc vai de el, fara amenajari sa faca 1500/mp, fata de unul nou, care face 2000 +TVA/mp.

Ce e nou si bine amplasat (in Buc) o sa fie 3-4.000/mp. In 2-3 ani.

Se opreste cand se opreste.........tu o sa ai mai mult timp de dat la peste. :D
Eu si cu executorii bancari o sa facem bine merci!
asa e cu mici ajustari :
- i alea din 65 isi vor pastra valoare daca au locatii bune
ca oricat de bine suna un ap nou .....daca e la cuca macaii pe vreo iesire din orash din care faci o ora cu masina pan la prima statie de metrou nu e nici un gesheft si nu se inghessuie nimini sa dea o carca de bani
- pretul de constructie mediu e undeva pe la 600-800 Euro /mp
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Ian 2008, 19:25

Sorin scrie: asa e cu mici ajustari :
- i alea din 65 isi vor pastra valoare daca au locatii bune
ca oricat de bine suna un ap nou .....daca e la cuca macaii pe vreo iesire din orash din care faci o ora cu masina pan la prima statie de metrou nu e nici un gesheft si nu se inghessuie nimini sa dea o carca de bani
- pretul de constructie mediu e undeva pe la 600-800 Euro /mp
dom' injiner, cu respect, sa traiti, aveti dreptate :lol:
Banuiesc ca te referi la costul constructiei cand zici pret.
Deocamdata, dezvoltatorii/constructorii isi permit intr-adevar sa ceara preturi de 1500-2000 euro pe mp in conditiile in care costurile sunt sub jumate din pret pentru ca piata inghite inca. Pe aici e mai ieftin, dar tot scot profituri de 100%.
Inca se vand apartamente pe hartie, omu da 30% sau chiar mai mult pe un desen. Asadar cerere mare, oferta mica, pret mare. Simplu, nu? :lol:
La americani a mai fost o smecherie cu finantarea real-estate. O gramada de oameni care nu se incadrau sa ia credite de la banci au apelat la alte societati care ofereau credite cu dobanzi mai mari si riscuri mari (subprime). Acestea la randul lor s-au refinatat (bursa, obligatiuni, etc) incat s-a ajuns ca toata lumea baga bani direct si indirect in imobile. Toate bune si frumoase pana cand cei care au luat credite scumpe au inceput sa aiba greutati in plata ratelor, asta a generat pierderi pentru creditori. Actiunile lor au picat, nu mai aveau surse de finatare, bursa a inceput sa scartaie si atunci a inceput sa se clatine serios castelul de carti.
Imi pare rau ca nu mai gasesc un articol fain pe tema asta.
Noroc ca la noi piata nu e asa dezvoltata.
:D

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 23 Ian 2008, 23:14

Am gasit articolul

stelian
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de stelian » 23 Ian 2008, 23:25

Consider ca preturile vor creste, in continuare, exponential. Suntem o tara atipica si un popor atipic.
Consider ca nici un exemplu vis-a-vis de ce se intampla pe alte piete nu poate duce la concluzia directa ca, mai devreme sau mai tarziu, asa se va intampla si la noi.
Noi suntem subconstruiti intr-o proportie catastrofala. Daca se va construi in acelasi ritm, probabil necesarul de spatiu (locuinte civile, sosele, autostrazi, locuri de parcare, garaje, poduri, diguri, scoli, spitale, stadioane, etc...) va fi satisfacut peste 250-300 ani. Nu glumesc!
Pe absolut toate domeniile suntem subdezvoltati in ultimul hal. La ceea ce exista in prezent tara asta ar putea tine in ea cel mult 8-9 milioane de locuitori.
In plus, de disperare, necajitii se inglodeaza la banca pana peste cap, aducand giranti-codebitori si pe tasu si pe masa si pe mama lu tata lu masa, fara sa mai gandeasca la rece ca, mai devreme sau mai tarziu, vor intra in incapacitate de plata. Asa ca, in prezent, sunt aruncati pe piata o multime de bani, dar nu reali, de metal sau hartie, ci virtuali, sub forma de conturi. Pretul platit de cumparator nu reflecta in realitate puterea lui financiara si productia sa, ci o imagine falsa, un sir de cifre plimbat de banci pe monitor. Este exact ca o inflatie. Daca toti am avea acasa imprimante de bani, imobilele ar ajunge sa coste metri cubi de bancnote.
Ceea ce se va si intampla, cred eu. La noi piata imobiliara nu va cadea niciodata
In clipa in care nu o sa mai cumpere nimeni din popor imobile (din lipsa de bani), piata va cunoaste o noua explozie a preturilor. Deja in Bucuresti costa mai mult decat in Roma, de exemplu. Acolo un imobil se vinde in 6-8 luni, aci in 5-10 zile.
Taxele aferente cresc si ele neincetat, iar ele se regasesc, evident, in pretul platit de fraierul cumparator. In legislatia noastra spezele (pretul) vanzarii sunt suportate integral de cumparator.
La asta se mai adauga inca niste procente ale agentiilor imobiliare, care, de fapt, intermediaza un schimb de numere de telefon, serviciu pentru care, dupa parerea mea, ar trebui sa perceapa taxa fixa de 30 RON pe imobil prezentat. De multe ori, chiar daca pretul cerut de cumparator e mai rezonabil, restul isi umfla agentiile imobiliare. Ca la noi, la Romanica.
Si tot asa...

puland
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de puland » 24 Ian 2008, 00:00

daca o casa pe pamant de 120 mp construiti costa 600 euro mp + 50.000 euro un teren (500 mp) decenteanu= 132000 euro de ce dracu o parnaie de ap vechi in bucuresti de 4 camere costa 200.000 euro.

strazile sunt pline de kk de caine descompusi de zapada, multi oameni ,multi caini mult kk, dupa ce ai "luat" cu 200000 este frate la gheto superstar cu mosii care latra la intretinere

Scrie răspuns