pe vremuri se faceau la Ocna Sibiului niste cutite pentru pescuit cu maner din lemn de tei. Principala lor calitate era ca pluteau daca iti cadeau in apa accidental astfel ca nu ramaneai fara el.
in alta ordine de idei cred ca ar trebui plecat mai degraba de la utilizarile unui cutit pentru pescuit pentru a se ajunge la ce calitati trebuie sa aiba cutitul

pana la urma ce faci cu un cutit la pescuit? asta-i intrebarea
nu de alta dar ca sa tai slana si ceapa cand bagi bucatura in gura nu iti trebuie ceva deosebit in schimb la intins untura pe pita, belit de solzi,despicat si filetat pestele, la facut aschii pentru foc forma si grosimea lamei pot da usurinta in manevrare

mai trebuie tinut cont si de greutatea totala a cutitului (inclusiv teaca) pentru ca un cutit greu spanzurat de turul pantalonilor langa un grip si uneori langa alte minuni poate devenii obosirtor de purtat o zi intreaga mai ales daca mai ai si buzunarele pline

eu folosesc in prezent 2 bricege Opinel la care am gasit cam ce vreau la un cutit (unul numarul 10 pentru activitati de tabara si unul nr.8 pentru purtat in barca la taiat fire si noduri sau plase ocazional

)