Cresterea salaului in viviere flotante

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Adrian SB
veteran
veteran

Cresterea salaului in viviere flotante

Mesaj de Adrian SB » 22 Dec 2009, 00:27

Ce pareri / sfaturi aveti pentru o asemenea activitate pe un baraj de pe Olt?
Este realizabila? Orice opinie sau parere e binevenita.
Poate sunt printre voi si ingineri piscicoli.
Hranirea salailor exclusiv cu pesti vii.
http://www.plase-pescaresti.ro/images/p ... iviere.jpg
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 25 Dec 2009, 01:06

Nimeni, nimic? :cry:

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 25 Dec 2009, 03:31

Adrian SB scrie:Nimeni, nimic? :cry:
ia legatura cu baietii de la ferma de la enisala.ei se ocupa de cresterea si repopularea razelmului cu salau.dar tu stii in ce te bagi?

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 25 Dec 2009, 12:43

Rine,il stiu prea bine pe Adi si-tzi pot spune ca atunci cand spune sau intreaba ceva o face nu doar asa, sa se afle in treaba.
@Adi,daca-i nevoie de ajutor... :wink:

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 25 Dec 2009, 23:15

@ rine, adevarul e ca nu cred ca stiu prea bine. Si vad ca nu m-am invatat minte. Am fost printre primii crescatori de struti din tara, inainte de 2000, si in final am pierdut mult din acea afacere. Se pare ca nu m-am invatat minte. :P . Speram sa pot vorbi cu cineva de meserie, dintre pescari.

rine
veteran
veteran

Mesaj de rine » 26 Dec 2009, 01:31

din pacate nu te ajuta zona din care esti.mai bine ai incerca cu iepuri.ca sa nu zic de sturioni,poti obtine si niste fonduri.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 30 Dec 2009, 09:02

Salutare si "la multi ani!"

Nu sunt inginer de profil, insa am avut o balta in care am crescut crapi furajati intens. In acest timp m-am ducumentat mult despre cresterea a diverse specii de pesti in bazine betonate cu circulatie puternica de apa si oxigenare, precum si de cresterea pestilor in viviere. Ideea de a creste salau in viviere mie mi se pare OK chiar daca esti din Sibiu. Nu sunt de acord cu hranirea lui cu pesti vii.

Hai sa o luam un pic cu inceputul... Pentru o asemenea crescatorie iti prebuie puiet. Aici ai 2 variante:
- Enisala => achizitionezi cuibuiri cu icre si iti trebuie bazine pentru eclozare si crestere pana pe la 5gr. Pentru etapa asta hrana o gasesti in "comert" si are aproximativ aceleasi proprietati ca si hrana de crap, pastrav sau sturion. Greutatea asta o atingi in cca 3 saptamani de la eclozare (diferenta facand-o furajul, spatiul de dzvoltare in bazin si densitatea puietului.
- ferme piscicole gen Nucet, Sterlet de unde ii cumperi la 5gr bucata si... nu tocmai ieftin. O problema este transportul lor de la ferma pana la tine "acasa" deoarece mortalitatea este semnificativa.

Revenind la conditii generale, puietul de 5gr trebuie sa-l cresti tot in bazine (nu viviere). In vivierele pentru ei datorita ochiurilor mici de la plasa acestea se vor infunda rapid cu mazga => nu se mai realizeaza circulatia apei => deficit de oxigen si degradarea puternica a calitatii apei.
Pentru a putea creste salau in viviera trebuie ca acesta sa fie mai mare de 20-30gr si... NU IN CELE DIN URMA trebuie sa fie invatat cu hrana granulata. A creste salau in viviere cu hrana vie (pestisori) mie mi se pare o utopie din jdemii de motive.

Ma opresc aici cu postarea asteptand intrebari raportat la ce ti-am scris pana acum.

Eugen Fetes

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 01 Ian 2010, 16:21

Eugem, multumesc pentru raspuns. Total de acord cu tine privind puietul si colmatarea plaselor cu ochiuri mici. Referitor la hranirea salailor cu hrana granulata, am inteles ca acestia accepta hrana doar peste 22 grade, sub aceasta temperatura nemaiacceptand hrana granulata. (informatie provenita de la STERLET.)
Te rog sa detaliezi de ce consideri inadecvata hranirea cu pestisori vi, sau eventual cu pestisori taiati bucati. De fapt acest mod de hranire m-ar interesa in mod deosebit.
Si mai am o intrebare: salaul are rata de conversie a hranei undeva in jur de 1:1. Asta inseamna ca pentru a ajunge la 1 kg (de ex. in 2 ani) in cei doi ani de hranire consuma in total doar un kilogram de hrana ? Nu mi se pare calculul corect, ceva imi scapa, din moment ce s-au prins salai cu pesti inghititi cu marimea de 1/4 din marimea lui.

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 01 Ian 2010, 22:54

Nu este adevarata chestia cu temperatura de 22 grade celsius. Iti garantez ca salaul se poate furaja cu extrudate si la 5 grade. Privitor la hranirea nu masa vie sau bucatele din pesti merge, din vara a 3-a insa cu un randament inferior furajarii. Tu ce vrei sa faci? Salau pentru consum? Salau pentru populat balti in vederea pescuitului sportiv?
Prin furajare specializata salaul poate fi adus la sfarsitul celei de a 2-a veri la cca 1kg => greutate comerciala.

Eu daca ar fi sa ma apuc din nou de piscicultura nu as creste salau in viviere... Parca mai repede as incerca cu sturionii... care suporta o densitate mai mare /mc apa...

Nu cunosc regimul climateric al zonei de care povestesti tu de pe Olt, insa daca temperatura apei nu ar creste peste un 25 grade, si mai convenabil ar fi pastravul... Eu "povestesc" fara a cunoaste muuulte date reale ale problemei.

Adrian SB
veteran
veteran

Mesaj de Adrian SB » 01 Ian 2010, 23:15

Adevarul e ca eu cunosc mult mai putin decat tine. M-am gandit la salau in viviere pentru ca neavand balta sau fonduri pentru cumparare/ concesionare, m-am gandit la vivirere. De asemenea la salau deoarece pentru pastrav e prea cald si apa insuficient oxigenata - fiind vorba de lac ce acumulare, iar despre sturion am auzit ca sunt ceva mai pretentiosi. - Ma refer la crestere pentru carne, intrucat pentru icre nu am fonduri de sustinere 5-7 ani pana la producerea icrelor.
Pentru salau ma gandeam la hranirea cu pestisori intrucat printr-un proiect cu fonduri UE se finanteaza doar 50% din amenajare si cumpararea pestilor, iar pentru cheltuieli curente nu. As putea suporta cheltuielile de personal: ing. piscicol sau veterinar + paznici, dar nu si costurile pentru hrana pe 1 sau 2 ani. De pe net (sau tot de la Sterlet) am inteles ca cresterea e mai rapida in cazul hranirii cu hrana vie decat cu concentrate. Cu pestisorii m-as descurca mai usor (nu zic cum :wink: ) decat cu concentrat. Pentru primul an sa cumpar salai de o vara si sa pot vinde in toamna-iarna. Programul de finantare fiind pe doi ani as prinde si 50 % din costul cu puietul pentru al doilea an de productie. Dupa aceea poate trece criza si o sa mai pot finata din activitatea mea curenta, dezvoltarea viitoare. Referitor la comercializare, ma gandeam preponderent pentru consum. Alt avantaj la hranirea cu pestisori ar fi inregistrarea ca productie ecologica, sau bio.

Scrie răspuns