Eu zic ca pentru inceput sa cauti cu google pe net si sa downloadezi un programel:
Opanda IExif
Cu acest program poti vedea (chiar pe acest forum in galeriile membrilor) fiecare ce aparat foloseste. Si te asigur ca vei gasi de la poze facute cu telefonul mobil pina la aparate foto relativ scumpe.
Presupunind acum ca nu sunt prea multi fotografi profesionisti printre noi ... iti poti forma o parere relativ la calitatea fotografiilor scoase cu diverse aparate.
Stiu ca exista site-uri specializate pentru asta ... insa acolo conteaza si mina profesionistului in fotografie ... dar daca lucrezi mai mult in modul "auto" al aparatului rezultatele pot fi mult diferite de ale profesionistilor.
Eu am acum un aparat foto (digital) Polaroid. Scula relativ ieftina care insa face poze bunisoare. Fata de aparatele foto actuale este cam lent.
In plus are oarece probleme de fiabilitate ... dar cel mai deranjant e ca n-am reusit sa identific nici un service post-garantie pentru astfel de aparat. Probabil ca daca as fi gasit un astfel de service ... pretul reparatiei ar fi rivalizat cu achizitia unui aparat nou.
Asa ca primul meu sfat (ca fiind patit) e sa cauti un aparat cu cel putin doi ani garantie.
Apoi cauta un aparat de la o firma cu traditie in domeniu. Canon, Fuji, Olympus, Ricoh, Sony, Panasonic ... si probabil mai sunt citeva de prima mina.
Nu uita de cardul de memorie. Majoritatea camerelor lucreaza cu carduri SD ... care sunt si cele mai ieftine. Camerele Olympus si Fuji au XD card care te costa mai scump (cel putin dublu) pentru aceeasi capacitate. La fel si aparatele Sony au cardul proprietate Sony care este cam la fel de scump ca si XD.
Nu zic ca vei fi pe deplin multumit achizitionind un aparat produs de o firma dintre cele mari ... insa reduci considerabil riscul de a fi dezamagit de achizitia facuta.