CUMPAR stupi polistiren

numai pentru persoane fizice

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

kleniacul
veteran
veteran

Re: CUMPAR stupi polistiren

Mesaj de kleniacul » 21 Mar 2012, 21:11

ranga scrie:Stupii nu vor fi mutati. Ii am la tara intr-o livada, in spatele casei. In fata, am padure de salcami...deci n-am nevoie sa-i mut.
Constructia in sine, este identica cu cea a unui stup din lemn. N-am inteles ce legatura este intre stupul din polistiren si "naturaletea" mierii...
Eu stiam ca albinele fac mierea, nu stupul dar poate s'o fi schimbat intre timp, cine stie... :oops: Ca o paranteza, nu vand miere, doar mananc si indulcesc ceaiul, deci nu afectez pe nimeni...
E identica geometric,dar nu si din punct de vedere al interactiunii cu albinele si cu mediul.Propolisul nu este o problema,este un produs important al stupului care poate completa veniturile apicultorului,deci nu vad un dezavantaj in propolizare.Propolisul este si un dezinfectant foarte puternic,mentinind controlul agentilor patogeni din stup,deci nu vad iar inconveniente.Cit priveste fagurele din plastic,a fost doar o paranteza referitoare la mersul la extrem cu unele masuri pentru marirea randamentului stupinei.Am un cunoscut,e foarte bun si ingenios in apicultura,a lucrat citiva ani si in Italia.in stupina intensiva,2000 de stupi, avea si 300 de lazi din polistiren,au renuntat la ei dupa primul an de exploatare.Acum are si stupina lui,exporta si miere,are si o fabrica de stupi,exporta rame si cutii din lemn in Italia,e un sistem de rame si stupi usor diferit de ce avem noi,mai pretabil exploatarii industriale.De aceea am sugerat achizitia doar a 3 lazi,pentru a putea trage niste concluzii dupa ce le folositi un ciclu complet,iarna-primavara-vara-toamna.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 21 Mar 2012, 21:27

Asta vroiam si eu sa incerc. O sa iau si peste un sezon imi pot da cu parerea..
De ce spuneai ca se supraincalzeste la transport? Adica riscul de supraincalzire este mai mare la un stup din polistiren decat la unul din lemn? Care ar fi cauza?

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 21 Mar 2012, 21:45

Plasticul nu respira,este etans,albinele la transport se agita,se incalzesc,consuma miere ,se supraincalzesc,se topesc fagurii si albinele mor sufocate.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 21 Mar 2012, 21:53

Pai tocmai asta spun producatorii despre stupii din plastic, ca fundul este de fapt o sita, care permite aerisirea totala a stupului. Daca te uiti la o poza cu fundul unui stup, iti dai seama imediat. Capacul iarasi este prevazut cu o sita pentru aerisire. Toate astea cica sunt special concepute pentru transport si nu numai.
Peretii stupului din plastic sunt goi pe interior, adica au perna de aer si mentin temperatura optima. Vara cand stau in soare, albinele nu se sufoca. Si multe altele, care mi se par practice si ionovative in materie de stuparit.
Tocmai de asta am decis sa incerc si eu.

kleniacul
veteran
veteran

Mesaj de kleniacul » 21 Mar 2012, 21:58

Ia mai putini si vezi cum se comporta.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 22 Mar 2012, 09:48

Am rezolvat. Se poate inhide. Multumesc!

Închis