eu zic sa stati mai relaxati ... adica, sunt unii pe-aici care lasa impresia ca turnatul plumbului o fi ceva complicat, care necesita mega instrumente, experienta masiva si tot asa ...
eu daca as fi incepator in ale turnatului si as citi topicul asta, m-as speria grav...
torn jiguri pt uz propriu de vreo 5 ani, am turnat lejer 5000 de jiguri, si culmea, nici nu mi-am ars nici blatul din bucatarie(scuze Toni

), nici nu am pus apa in plumbul topit si nici nu mi-a sarit plumbul pe fata(cu toate ca faza cu plumbul de acumulator e bine de stiut) ...
nu o fac pe arogantul, vreau doar sa subliniez ca nu e asa de mare branza sa torni plumb, atata vreme cat esti constient ca lucrezi cu un lichid la 350 grade ...
problemele is altele la plumb, lucru subliniat si de un prieten dentist, si de taica-miu(care lucreza printre metale topite de vreo 30 ani, care a fost si inginer sef la Ispat-Sidex fix pe departamentul de protectia muncii) . Plumbul este FOARTE toxic - trebuie musai masca, iar dupa ce turnati, hainele trebuiesc spalate, eventual facut dus(particolele de plumb ajung f usor in corp prin par), spalat temeinic aragazul si zona de lucru ...
in rest ... va asigur ca dracu nu-i chiar asa de negru
P.S. Toni stiu de vreo 70-80kg de plumb de teava(imputita rau ce-i drept, pierzi cam 20%-30% din greutate in racorduri, praf si mai stiu eu ce...dar nu-i vopsita, si n-are cauciuc prin ea ) la un pret superb(eu mi-am luat 23kg)