Matrita Jiguri Bila 5-6 gr

numai pentru persoane fizice, vanzari ocazionale

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 01 Feb 2012, 13:01

Cel mai usor se rafineaza (pt. cine are posibilitatea,te mai descurci) punand pb. murdar pe o foaie mare de tabla si topindu-l cu ap. sudura oxiacetilenica.Mizeria se curata cu o lingura de supa {obligatoriu din serviciul cel mai drag sotiei !!!) si rezulta o foaie de tabla de plumb care se poate taia usor cu foarfeca de tabla.
Aceeasi metoda se aplica atunci cand ai bucati mari de plumb si pe care a le marunti (sa intre in ibric) e un mare chin (dalta si ciocanul)
O lingotiera reutilizabila (spre deosebire de cutia de chibrituri ?) se poate realiza f.usor dintr-o fasie de tabla de fier,lata de 2-3 cm,din care se face un cadru (dreptinghiular) pe o placa de gresie.
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

piktoru_84
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de piktoru_84 » 01 Feb 2012, 13:30

interesant acest ``curs de calificare `` :cooler: pentru turnarea jigurilor home-made :)))
born to xxx forced to work

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 01 Feb 2012, 13:37

nu arde instantaneu bre ghenadie ?

o fi, nu incerc asa ceva :)

da ideea lu' nea mircea cred ca e buna, cu o forma din tabla ...

pictore, sa stii ca nu e rau ce se scire pe aci, se mai evita accidente, si alea cu plumb sunt urate de obicei ...

costi
veteran
veteran

Mesaj de costi » 01 Feb 2012, 13:39

cel mai ok e in aer liber pe un aragaz de camping..... si apoi cand ai plumb curat merge si in bucatarie :lol:

Ca sa nu mai ard blatul (deh... sa intamplat in trecut) pun o placa de parchet laminat pe blat in caz ca curge sa nu curga direct pe blatul de bucatarie.

Lingouri de plumb mi-am facut la iarba verde in cutii de bere.. mai exact in adancitura din posteriorul cutiei de bere.... ies ca niste monezi concave pe o parte.....
Topesc la o iesire o cantitate cat mai mare... si apoi am plumb pentru un an :)

Cel mai oK plumb pentru jiguri e ala de teava sau pentru cine mai are pile pe la tipografii comuniste se mai pot gasii matrite vechi de plumb.

Cel de la echilibrat roti e in aliaj, e mai dur si se topeste putin mai greu, da in caz de lipsa materie prima merge si ala.

A... si obligatoriu manusi :lol: :lol: daca nu sunt altele merg si manusile sotiei pentru cuptor :lol: :lol:
Imagine

piktoru_84
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de piktoru_84 » 01 Feb 2012, 13:40

asa este toni..aia cu apa am patit-o si eu acum cativa ani...total neplacut:(((

florin1948
veteran
veteran

Mesaj de florin1948 » 01 Feb 2012, 13:50

piktoru_84 scrie:interesant acest ``curs de calificare `` :cooler: pentru turnarea jigurilor home-made :)))
Daca aveai norocul sa ai strung la slujba,te calificam gratis la locul de munca(locul meu de munca,adica acasa)
Asa, se aplica vorba romaneasca " nu ai strunguletz,nu torni jiguletz" !!!
Exista doua feluri de oameni.Unul spune ceea ce gandeste. Celalalt are prieteni.

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 01 Feb 2012, 13:51

lingura de turnare : polonicul de inox sau smaltuit (al sotiei ,prietenei ,mamei :twisted: adio supa :lol: )
i faci cu un cleste un cioc mic si pe acolo torni , eu topesc direct in polonic (1kg ) nu incalzi plumbul exagerat ca oxideaza foarte repede si te alegi cu o gramada de zgura si oxid inutil pe care tre sa il cureti . topesc direct pe aragaz pe ochiul mic fara palaria arzatorului , flacara iasa drept si imbraca polonicul . metoda merge doar dupa incalzirea arzatorului altfel se stinge focul (cel putin la mine )

pentru cei cu experienta ! am citit undeva ca daca pui soda pe plumbul topit nu mai oxideaza asa repede . nu am incercat ca mie mi-e bine asa cum sunt :lol: . voi ati auzit sau citit asa ceva ? confirma sau infirma cineva ?
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

piktoru_84
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de piktoru_84 » 01 Feb 2012, 13:52

nea mircea......am strung la munca,dar mai trebuie sa stii sa si lucrezi cu el:))

Vegas_75
veteran
veteran

..

Mesaj de Vegas_75 » 01 Feb 2012, 14:03

Treaba buna asta, am invatat in doua zile cat altii intr-un an intreg, desi mai facusem eu experimente demult, pe vremea lui Ceao cand mi-am facut plumbi ptr stationar in matrite din BCA sculptat cu o surubelnita dar si in forme facute de mine din ipsos. Matritele de ipsos simplu se sculpteaza usor cand ipsosul nu s-a intarit definitiv, dar rezista numai la cateva de turnari si apoi crapa, dar e drept ca nici nu le-am ranforsat cu nimic, calti sau sfoara. Acum dupa ce ati dezbatut voi aici cele mai multe din tainele turnarii plumbului ptr jiguri, zic ca voi fi in stare sa fac ceva de calitate in perioada imediat urmatoare. Ca idee, am de mai multa vreme niste mini lingouri de plumb de 15x3x3 cm facute de mine care acum imi vor prinde foarte bine pentru exersarea acestei activitati cu jigurile.

Ghenadie
veteran
veteran

Mesaj de Ghenadie » 01 Feb 2012, 14:08

nu arde cutia de chibrituri, dar nici a doua oara nu o mai poti folosi, adevarul e ca am turnat cand eram mic, cu actualele nu am testat.. cutii goale sunt destule, eu care am casa plina cu balarii, nu mai vreau sa plodesc si recipiente, caut cand am nevoie ceva de unica folosinta :lol:
nea Mircea, erai sceptic si cand am zis de alta treaba ca o fac, acasa... pana la urma te-ai convins :wink: nu imi sta in fire sa mananc kkt, vb intotdeauna de ce am facut sau cel putin am vazut cu ocsorii mei ca se face :P

Scrie răspuns