Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1723
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 31 Aug 2014, 21:45

@nuke habar nu am ce soi sunt,nici nu ma intereseaza,ce a contat a fost gustul,coaja subtire si marimea iar ca planta ai vazut ca se face ditamai tufa daca ai grija de ea,le-am cumparat de la cineva de la Bogatu Roman acu cativa ani si am selectat doar rosile frumoase(forma si gust) pe parcursul anilor de arata asa de bine,mi-au mai iesit anu asta "inima de bou" vreo 2-3 tufe, ceva roz si inca 2 feluri unele mai mari ca si cherry din semintele de la rosile cherry de anu trecut si unele de fac 6 rosii pe ciorchine(cele din stanga pozei),eu le selectez din 2 locuri de acasa si din "lunca"(unde e facuta poza) unde sunt 2 feluri de sol.....in orice caz astea sunt mari ajung si la 700gr daca ai grija de ele .....am cumparat si anu acesta niste roșii albe beefsteak(cele galbene) pentru seminte sa incerc la anu.....

ps:tufa de tarhon s-a inmultit.....ramane sa te sun zilele urmatoare

geppetto
veteran
veteran
Mesaje: 1688
Membru din: 18 Noi 2007, 22:47
Localitate: constanta
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de geppetto » 07 Sep 2014, 09:44

Adi G scrie:Imagine

Imagine

prima mea dulceata de mure... :D
Am adunat 17 kg de mure de pe câmp. În Dobrogea, ăsta a fost anul lor.

ANDREI RIGA
veteran
veteran
Mesaje: 1651
Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de ANDREI RIGA » 13 Sep 2014, 04:32

N-am mai fost de mult pe aici,dar m-am gandit ca meritati o transmisie "live" din Grecia. Din pacate pozele sunt facute cu telefonul ptr ca am plecat fara carduri de memorie pentru camera, dar si asa cred ca au iesit destul de bine


Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

ANDREI RIGA
veteran
veteran
Mesaje: 1651
Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de ANDREI RIGA » 13 Sep 2014, 04:49

Si felul doi "GARIDA" in tigaie


Imagine

Imagine

Imagine


Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1237
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 13 Sep 2014, 14:56

... las' ca vii tu acasa !!!

Avatar utilizator
Ghenadie
veteran
veteran
Mesaje: 1579
Membru din: 13 Noi 2011, 12:55

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Ghenadie » 16 Sep 2014, 18:22

da da, vii tu acasa... sa vezi tu atunci
sedere placuta, daca mai esti acolo :respekt:

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1237
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 17 Sep 2014, 14:25

Am o promisiune de indeplinit si o tot lungesc de o gramada de timp . Acum , inainte de iminenta plecare in delta (in aprox.2ore) , mi-am luat avant si o duc la capat.
Sunt un simplu mesager al unui fost coleg de forum , acum exclus din “familie”. Nu este greu de ghicit despre cine pomenesc si am rugamintea sa nu se iste niscai discutii inutile. Multumesc!
Descrierea procesului de obtinere a vinului ,despre asta este vorba, este dedicata cu predilectie lui “nuke” si “Pensionarului”dar, totodata si celor interesati de subiect.

“Dupa zdrobire si obtinerea mustului,acesta se lasa pe boasca 1-2 zile in functie de temperatura( ex.daca este cald- 1zi). Apoi se transfera in damigene, lasand ca spatiu de fermentare gatul si cam de 3 degete grosime sub acesta(incerc sa fiu cat mai explicit,nu stiu daca si reusesc).La un balon(damigeana) se pun cam 2 kg. zahar topit(raportul este 4%) in must caldut(in nici un caz fiert),se lasa la racit si se toarna peste must. Damigeana se astupa cu un dop perforat prin care este trecut un furtun al carui capat exterior se tine scufundat intr-un borcan cu apa. Fermentarea se considera finalizata cand bulele de gaz lipsesc cu desavarsire . Dupa fermentare se poate completa damigeana integral (asta presupunand ca “producatorul are mai multe recipiente cu must). Damigeana se poate capaci dar, nu inainte de a se adauga in must cca.100-110 ml de alcool dublu rafinat. Inainte de Craciun ,sau in perioada aia , este recomandat ca vinul sa fie tras de pe drojdie si stocat in sticle. “
Cum spuneam , am descris o modalitate de obtinere a vinului , probabil mai sunt si altele , nu stiu,inca nu am apucat sa discut cu socra’miu sa aflu metoda lui. Sub indrumarea oenologilor de la podgorii vestite din Moldova , a reusit sa faca serii de vin excelente.

pensionaru
veteran
veteran
Mesaje: 590
Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pensionaru » 18 Sep 2014, 19:16

deltaic scrie:Am o promisiune de indeplinit si o tot lungesc de o gramada de timp . Acum , inainte de iminenta plecare in delta (in aprox.2ore) , mi-am luat avant si o duc la capat.
Sunt un simplu mesager al unui fost coleg de forum , acum exclus din “familie”. Nu este greu de ghicit despre cine pomenesc si am rugamintea sa nu se iste niscai discutii inutile. Multumesc!
Descrierea procesului de obtinere a vinului ,despre asta este vorba, este dedicata cu predilectie lui “nuke” si “Pensionarului”dar, totodata si celor interesati de subiect.

“Dupa zdrobire si obtinerea mustului,acesta se lasa pe boasca 1-2 zile in functie de temperatura( ex.daca este cald- 1zi). Apoi se transfera in damigene, lasand ca spatiu de fermentare gatul si cam de 3 degete grosime sub acesta(incerc sa fiu cat mai explicit,nu stiu daca si reusesc).La un balon(damigeana) se pun cam 2 kg. zahar topit(raportul este 4%) in must caldut(in nici un caz fiert),se lasa la racit si se toarna peste must. Damigeana se astupa cu un dop perforat prin care este trecut un furtun al carui capat exterior se tine scufundat intr-un borcan cu apa. Fermentarea se considera finalizata cand bulele de gaz lipsesc cu desavarsire . Dupa fermentare se poate completa damigeana integral (asta presupunand ca “producatorul are mai multe recipiente cu must). Damigeana se poate capaci dar, nu inainte de a se adauga in must cca.100-110 ml de alcool dublu rafinat. Inainte de Craciun ,sau in perioada aia , este recomandat ca vinul sa fie tras de pe drojdie si stocat in sticle. “
Cum spuneam , am descris o modalitate de obtinere a vinului , probabil mai sunt si altele , nu stiu,inca nu am apucat sa discut cu socra’miu sa aflu metoda lui. Sub indrumarea oenologilor de la podgorii vestite din Moldova , a reusit sa faca serii de vin excelente.
Maestre,multumesc de raspuns. O reteta interesanta pe care o s-o pun in practica pt doua damigene de 50. :respekt:
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

Avatar utilizator
sorinB
veteran
veteran
Mesaje: 13510
Membru din: 25 Ian 2007, 00:06
Localitate: sibiu

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sorinB » 18 Sep 2014, 21:38

Si daca tot e sezonul, m-am gandit sa va prezint o reteta de zacusca de peste :)
Acum am ispravit-o de facut...
Se poate folosi orice fel de peste dar zacusca iasa foarte gustoasa daca se foloseste macrou. Macar jumatate din cantitatea de peste daca e macrou, tot e bine.

Zacusca de peste

Ingrediente:

- 2,5 kg peste gata curatat.

- 400 ml ulei

- 2 kg gogosar copt.

- 500 gr. ceapa

- 700 gr. morcov fiert.

- 1,5 l bulion, sare, piper, foi de dafin


Pestele se fierbe 15 min. dupa care se scot oasele mai mari. Apoi se da pe masina de tocat de 2 ori ( pe cea mai deasa sita).
Se dau prin masina de tocat toate ingredientele si se procedeaza ca la orice zacusca.
La inceput se adauga in oala uleiul si ceapa, apoi morcovul fiert si gogosarul, se fierb toate vreo 15-20 de min., apoi se adauga pestele si bulionul. Se amesteca des sa nu se prinda compozitia, la foc potrivit.
Daca e prea groasa compozitia, se mai poate adauga bulion.
Prepararea dureaza cam 1 ora si jumatate, pana cand uleiul iasa deasupra compozitiei.
Apoi se pune zacusca in borcane si se fierbe " in dunti" 45 de minute.

Cam asta e, e usor de pregatit, nu dureaza mult si e fff gustoasa... :D
Mie mi-au iesit 12 borcane...

Pofta buna!


Imagine Imagine

meanson
junior
junior
Mesaje: 72
Membru din: 24 Iun 2014, 21:24
Localitate: Voluntari

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de meanson » 21 Sep 2014, 12:49

foarte tare zacusca de peste.felicitari
Vaporul pluteste dar cu pisica nu poti sa bati cuie

Scrie răspuns