Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@nuke habar nu am ce soi sunt,nici nu ma intereseaza,ce a contat a fost gustul,coaja subtire si marimea iar ca planta ai vazut ca se face ditamai tufa daca ai grija de ea,le-am cumparat de la cineva de la Bogatu Roman acu cativa ani si am selectat doar rosile frumoase(forma si gust) pe parcursul anilor de arata asa de bine,mi-au mai iesit anu asta "inima de bou" vreo 2-3 tufe, ceva roz si inca 2 feluri unele mai mari ca si cherry din semintele de la rosile cherry de anu trecut si unele de fac 6 rosii pe ciorchine(cele din stanga pozei),eu le selectez din 2 locuri de acasa si din "lunca"(unde e facuta poza) unde sunt 2 feluri de sol.....in orice caz astea sunt mari ajung si la 700gr daca ai grija de ele .....am cumparat si anu acesta niste roșii albe beefsteak(cele galbene) pentru seminte sa incerc la anu.....
ps:tufa de tarhon s-a inmultit.....ramane sa te sun zilele urmatoare
ps:tufa de tarhon s-a inmultit.....ramane sa te sun zilele urmatoare
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Am adunat 17 kg de mure de pe câmp. În Dobrogea, ăsta a fost anul lor.Adi G scrie:
prima mea dulceata de mure...
-
- veteran
- Mesaje: 1651
- Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
-
- veteran
- Mesaje: 1651
- Membru din: 05 Oct 2006, 11:40
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
... las' ca vii tu acasa !!!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
da da, vii tu acasa... sa vezi tu atunci
sedere placuta, daca mai esti acolo
sedere placuta, daca mai esti acolo
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Am o promisiune de indeplinit si o tot lungesc de o gramada de timp . Acum , inainte de iminenta plecare in delta (in aprox.2ore) , mi-am luat avant si o duc la capat.
Sunt un simplu mesager al unui fost coleg de forum , acum exclus din “familie”. Nu este greu de ghicit despre cine pomenesc si am rugamintea sa nu se iste niscai discutii inutile. Multumesc!
Descrierea procesului de obtinere a vinului ,despre asta este vorba, este dedicata cu predilectie lui “nuke” si “Pensionarului”dar, totodata si celor interesati de subiect.
“Dupa zdrobire si obtinerea mustului,acesta se lasa pe boasca 1-2 zile in functie de temperatura( ex.daca este cald- 1zi). Apoi se transfera in damigene, lasand ca spatiu de fermentare gatul si cam de 3 degete grosime sub acesta(incerc sa fiu cat mai explicit,nu stiu daca si reusesc).La un balon(damigeana) se pun cam 2 kg. zahar topit(raportul este 4%) in must caldut(in nici un caz fiert),se lasa la racit si se toarna peste must. Damigeana se astupa cu un dop perforat prin care este trecut un furtun al carui capat exterior se tine scufundat intr-un borcan cu apa. Fermentarea se considera finalizata cand bulele de gaz lipsesc cu desavarsire . Dupa fermentare se poate completa damigeana integral (asta presupunand ca “producatorul are mai multe recipiente cu must). Damigeana se poate capaci dar, nu inainte de a se adauga in must cca.100-110 ml de alcool dublu rafinat. Inainte de Craciun ,sau in perioada aia , este recomandat ca vinul sa fie tras de pe drojdie si stocat in sticle. “
Cum spuneam , am descris o modalitate de obtinere a vinului , probabil mai sunt si altele , nu stiu,inca nu am apucat sa discut cu socra’miu sa aflu metoda lui. Sub indrumarea oenologilor de la podgorii vestite din Moldova , a reusit sa faca serii de vin excelente.
Sunt un simplu mesager al unui fost coleg de forum , acum exclus din “familie”. Nu este greu de ghicit despre cine pomenesc si am rugamintea sa nu se iste niscai discutii inutile. Multumesc!
Descrierea procesului de obtinere a vinului ,despre asta este vorba, este dedicata cu predilectie lui “nuke” si “Pensionarului”dar, totodata si celor interesati de subiect.
“Dupa zdrobire si obtinerea mustului,acesta se lasa pe boasca 1-2 zile in functie de temperatura( ex.daca este cald- 1zi). Apoi se transfera in damigene, lasand ca spatiu de fermentare gatul si cam de 3 degete grosime sub acesta(incerc sa fiu cat mai explicit,nu stiu daca si reusesc).La un balon(damigeana) se pun cam 2 kg. zahar topit(raportul este 4%) in must caldut(in nici un caz fiert),se lasa la racit si se toarna peste must. Damigeana se astupa cu un dop perforat prin care este trecut un furtun al carui capat exterior se tine scufundat intr-un borcan cu apa. Fermentarea se considera finalizata cand bulele de gaz lipsesc cu desavarsire . Dupa fermentare se poate completa damigeana integral (asta presupunand ca “producatorul are mai multe recipiente cu must). Damigeana se poate capaci dar, nu inainte de a se adauga in must cca.100-110 ml de alcool dublu rafinat. Inainte de Craciun ,sau in perioada aia , este recomandat ca vinul sa fie tras de pe drojdie si stocat in sticle. “
Cum spuneam , am descris o modalitate de obtinere a vinului , probabil mai sunt si altele , nu stiu,inca nu am apucat sa discut cu socra’miu sa aflu metoda lui. Sub indrumarea oenologilor de la podgorii vestite din Moldova , a reusit sa faca serii de vin excelente.
-
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
- Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Maestre,multumesc de raspuns. O reteta interesanta pe care o s-o pun in practica pt doua damigene de 50.deltaic scrie:Am o promisiune de indeplinit si o tot lungesc de o gramada de timp . Acum , inainte de iminenta plecare in delta (in aprox.2ore) , mi-am luat avant si o duc la capat.
Sunt un simplu mesager al unui fost coleg de forum , acum exclus din “familie”. Nu este greu de ghicit despre cine pomenesc si am rugamintea sa nu se iste niscai discutii inutile. Multumesc!
Descrierea procesului de obtinere a vinului ,despre asta este vorba, este dedicata cu predilectie lui “nuke” si “Pensionarului”dar, totodata si celor interesati de subiect.
“Dupa zdrobire si obtinerea mustului,acesta se lasa pe boasca 1-2 zile in functie de temperatura( ex.daca este cald- 1zi). Apoi se transfera in damigene, lasand ca spatiu de fermentare gatul si cam de 3 degete grosime sub acesta(incerc sa fiu cat mai explicit,nu stiu daca si reusesc).La un balon(damigeana) se pun cam 2 kg. zahar topit(raportul este 4%) in must caldut(in nici un caz fiert),se lasa la racit si se toarna peste must. Damigeana se astupa cu un dop perforat prin care este trecut un furtun al carui capat exterior se tine scufundat intr-un borcan cu apa. Fermentarea se considera finalizata cand bulele de gaz lipsesc cu desavarsire . Dupa fermentare se poate completa damigeana integral (asta presupunand ca “producatorul are mai multe recipiente cu must). Damigeana se poate capaci dar, nu inainte de a se adauga in must cca.100-110 ml de alcool dublu rafinat. Inainte de Craciun ,sau in perioada aia , este recomandat ca vinul sa fie tras de pe drojdie si stocat in sticle. “
Cum spuneam , am descris o modalitate de obtinere a vinului , probabil mai sunt si altele , nu stiu,inca nu am apucat sa discut cu socra’miu sa aflu metoda lui. Sub indrumarea oenologilor de la podgorii vestite din Moldova , a reusit sa faca serii de vin excelente.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Si daca tot e sezonul, m-am gandit sa va prezint o reteta de zacusca de peste
Acum am ispravit-o de facut...
Se poate folosi orice fel de peste dar zacusca iasa foarte gustoasa daca se foloseste macrou. Macar jumatate din cantitatea de peste daca e macrou, tot e bine.
Zacusca de peste
Ingrediente:
- 2,5 kg peste gata curatat.
- 400 ml ulei
- 2 kg gogosar copt.
- 500 gr. ceapa
- 700 gr. morcov fiert.
- 1,5 l bulion, sare, piper, foi de dafin
Pestele se fierbe 15 min. dupa care se scot oasele mai mari. Apoi se da pe masina de tocat de 2 ori ( pe cea mai deasa sita).
Se dau prin masina de tocat toate ingredientele si se procedeaza ca la orice zacusca.
La inceput se adauga in oala uleiul si ceapa, apoi morcovul fiert si gogosarul, se fierb toate vreo 15-20 de min., apoi se adauga pestele si bulionul. Se amesteca des sa nu se prinda compozitia, la foc potrivit.
Daca e prea groasa compozitia, se mai poate adauga bulion.
Prepararea dureaza cam 1 ora si jumatate, pana cand uleiul iasa deasupra compozitiei.
Apoi se pune zacusca in borcane si se fierbe " in dunti" 45 de minute.
Cam asta e, e usor de pregatit, nu dureaza mult si e fff gustoasa...
Mie mi-au iesit 12 borcane...
Pofta buna!
Acum am ispravit-o de facut...
Se poate folosi orice fel de peste dar zacusca iasa foarte gustoasa daca se foloseste macrou. Macar jumatate din cantitatea de peste daca e macrou, tot e bine.
Zacusca de peste
Ingrediente:
- 2,5 kg peste gata curatat.
- 400 ml ulei
- 2 kg gogosar copt.
- 500 gr. ceapa
- 700 gr. morcov fiert.
- 1,5 l bulion, sare, piper, foi de dafin
Pestele se fierbe 15 min. dupa care se scot oasele mai mari. Apoi se da pe masina de tocat de 2 ori ( pe cea mai deasa sita).
Se dau prin masina de tocat toate ingredientele si se procedeaza ca la orice zacusca.
La inceput se adauga in oala uleiul si ceapa, apoi morcovul fiert si gogosarul, se fierb toate vreo 15-20 de min., apoi se adauga pestele si bulionul. Se amesteca des sa nu se prinda compozitia, la foc potrivit.
Daca e prea groasa compozitia, se mai poate adauga bulion.
Prepararea dureaza cam 1 ora si jumatate, pana cand uleiul iasa deasupra compozitiei.
Apoi se pune zacusca in borcane si se fierbe " in dunti" 45 de minute.
Cam asta e, e usor de pregatit, nu dureaza mult si e fff gustoasa...
Mie mi-au iesit 12 borcane...
Pofta buna!
Re: Gastronomie si alte dichisuri
foarte tare zacusca de peste.felicitari
Vaporul pluteste dar cu pisica nu poti sa bati cuie