Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@Musk@pensionaru..
Cum faceti iedul la gratar?Cat si mai ales cu ce il marinati?
Uite...incep eu..cumpar de ani buni numai ied.
Nu eu il sacrific doar il transez,dupa curatare temeinica,mai ales de firele de par.
Pt gratar pastrez gatul/ceafa,cateva cotlete,momitele,coastele cu grasime.
Ce ramane dupa sarbatori mere la congelator.
Apoi,ceea ce poftesc,ies de la "frig" si carnurile merg o noapte la marinat numai cu ulei de masline, in camara, in vas de innox.
Daca nu e vreme de gratar afara,la carbuni clasici, incing cam 2-3 ore(da...cititi bine,2-3 ore) gratarul meu de fonta la foc mic.
Langa:sosul clasic de menta si patrunjel cu usturoi sau acelasi sos cu cimbrisor si patrunjel cu usturoi,cui nu-i place menta.
Dichis:gratarul de fonta nu se spala niciodata dupa folosire cu detergent...doar se sterge incet...
Cum faceti iedul la gratar?Cat si mai ales cu ce il marinati?
Uite...incep eu..cumpar de ani buni numai ied.
Nu eu il sacrific doar il transez,dupa curatare temeinica,mai ales de firele de par.
Pt gratar pastrez gatul/ceafa,cateva cotlete,momitele,coastele cu grasime.
Ce ramane dupa sarbatori mere la congelator.
Apoi,ceea ce poftesc,ies de la "frig" si carnurile merg o noapte la marinat numai cu ulei de masline, in camara, in vas de innox.
Daca nu e vreme de gratar afara,la carbuni clasici, incing cam 2-3 ore(da...cititi bine,2-3 ore) gratarul meu de fonta la foc mic.
Langa:sosul clasic de menta si patrunjel cu usturoi sau acelasi sos cu cimbrisor si patrunjel cu usturoi,cui nu-i place menta.
Dichis:gratarul de fonta nu se spala niciodata dupa folosire cu detergent...doar se sterge incet...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
ma , la ai mei nu ne-am complicat f tare
bait clasic , olea de piper boabe, dafin cimbru , sare si vin alb.... cam o zi stationare in formula asta.
in special pulpa si cotlete si ies f ok daca nu e f ascetic .
gratar zidit , foc nici prea prea , nici foarte foarte.....
bait clasic , olea de piper boabe, dafin cimbru , sare si vin alb.... cam o zi stationare in formula asta.
in special pulpa si cotlete si ies f ok daca nu e f ascetic .
gratar zidit , foc nici prea prea , nici foarte foarte.....
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
sunteti nesuferiti
Re: Gastronomie si alte dichisuri
iti tin o portie maine la pranz? un pic mai la deal de unde ne-am pescuit ultima oara ?
deh , dau si o feteasca regala vero , ca e ziua lu ginertu' , asa ca intre tractoristi
deh , dau si o feteasca regala vero , ca e ziua lu ginertu' , asa ca intre tractoristi
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...
mandru proprietar de pisicuta...
Re: Gastronomie si alte dichisuri
nu tine bre, ca nu reusesc sa ajung
sa traiasca ginerica, sa se faca mare si sanatos, ca pentru restu' avem tractoare
sa traiasca ginerica, sa se faca mare si sanatos, ca pentru restu' avem tractoare
-
- veteran
- Mesaje: 593
- Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
- Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
- Contact:
Re: Gastronomie si alte dichisuri
[quote="nuke"]@Musk@pensionaru..
Cum faceti iedul la gratar?Cat si mai ales cu ce il marinati?
Pana acu 3-4 ani marinam si eu carnea in fel si chip,dar acum o fac simplu pe gratar fara nici un ingredient. Dupa ce s-a facut carnea fiecare o asezoneaza dupa gust cu ce vrea(eu am interdictie la anumite condimente si sare). Acum cel mai mult imi place "bisteca fiorentina".
Cum faceti iedul la gratar?Cat si mai ales cu ce il marinati?
Pana acu 3-4 ani marinam si eu carnea in fel si chip,dar acum o fac simplu pe gratar fara nici un ingredient. Dupa ce s-a facut carnea fiecare o asezoneaza dupa gust cu ce vrea(eu am interdictie la anumite condimente si sare). Acum cel mai mult imi place "bisteca fiorentina".
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"
Re: Gastronomie si alte dichisuri
Reteta sotiei de foccacia/pogacele cu jumari:
"FOCACCIA
1 kg faina
30gr drojdie
20gr sare
50gr zahar
50ml ulei floarea soarelui
Aprox 500ml apa.
Pentru uns optional ou sau ulei, sare,rozmarin,susan,chimen,etc.
Se masoara aprox 200ml apa calduta in care se pune drojdia
+1 lingura din zahar si 1-2 linguri faina. Se amesteca si se lasa 10-15 min
la dospit.
Intr-un castron mai mare se pun restul ingredientelor uscate, se adauga apoi
maiaua, restul de apa si uleiul. Se framanta bine.Aluatul obtinut se intinde cam
de un deget grosime,sau mai subtire, se da apoi cu o rola cu tepi peste tot, daca
nu aveti rola cu tepi se poate intepa cu furculita, se decupeaza cu forma dorita
si se pun in tavi tapetate cu hartie de copt lasand putina distanta intre ele.
Se acopera cu prosop de bucatarie ca sa nu se usuce si se lasa asa la dospit 20-30
minute pana sunt crescute frumos. Se ung cu ou sau ulei in functie de preferinte
si se presara putina sare, rozmarin, susan sau ce va place. Eu macin putin rozmarin
cu sare si presar deasupra. Pentru uns se poate folosi o pensula de bucatarie, dar
sa nu se apese tare ca sa nu se lase aluatul, de aceea se pun la dospit direct in tava, pentru
ca daca se lasa la dospit pe masa si se muta apoi pe tava se deformeaza, aluatul se lasa
si nu mai sunt la fel,dar dospind direct pe tava raman mari si pufoase.
Se coc aprox 10 min la 180 grade in functie de cuptor...pana devin rumene, frumoase."
Iar daca in aluat se pun jumari macinate, rezulta niste poagacele cu jumari excelente. Ca dichis e bine ca jumarile sa fie mai uscate
Instrumentul de "tortura"
"FOCACCIA
1 kg faina
30gr drojdie
20gr sare
50gr zahar
50ml ulei floarea soarelui
Aprox 500ml apa.
Pentru uns optional ou sau ulei, sare,rozmarin,susan,chimen,etc.
Se masoara aprox 200ml apa calduta in care se pune drojdia
+1 lingura din zahar si 1-2 linguri faina. Se amesteca si se lasa 10-15 min
la dospit.
Intr-un castron mai mare se pun restul ingredientelor uscate, se adauga apoi
maiaua, restul de apa si uleiul. Se framanta bine.Aluatul obtinut se intinde cam
de un deget grosime,sau mai subtire, se da apoi cu o rola cu tepi peste tot, daca
nu aveti rola cu tepi se poate intepa cu furculita, se decupeaza cu forma dorita
si se pun in tavi tapetate cu hartie de copt lasand putina distanta intre ele.
Se acopera cu prosop de bucatarie ca sa nu se usuce si se lasa asa la dospit 20-30
minute pana sunt crescute frumos. Se ung cu ou sau ulei in functie de preferinte
si se presara putina sare, rozmarin, susan sau ce va place. Eu macin putin rozmarin
cu sare si presar deasupra. Pentru uns se poate folosi o pensula de bucatarie, dar
sa nu se apese tare ca sa nu se lase aluatul, de aceea se pun la dospit direct in tava, pentru
ca daca se lasa la dospit pe masa si se muta apoi pe tava se deformeaza, aluatul se lasa
si nu mai sunt la fel,dar dospind direct pe tava raman mari si pufoase.
Se coc aprox 10 min la 180 grade in functie de cuptor...pana devin rumene, frumoase."
Iar daca in aluat se pun jumari macinate, rezulta niste poagacele cu jumari excelente. Ca dichis e bine ca jumarile sa fie mai uscate
Instrumentul de "tortura"
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@luci_T
O reteta strashnica...la prima pasare"de curte", cumparata,din care v-oi face si jumari...hmmm...v-or rezulta pogacele cu jumari!
Multumim pt reteta sotiei!
PS:Sa va traiasca fatuta vostra si sa va aduca numai bucurii.Am vazut clipul...romanii au copii frumosi..
O reteta strashnica...la prima pasare"de curte", cumparata,din care v-oi face si jumari...hmmm...v-or rezulta pogacele cu jumari!
Multumim pt reteta sotiei!
PS:Sa va traiasca fatuta vostra si sa va aduca numai bucurii.Am vazut clipul...romanii au copii frumosi..
Re: Gastronomie si alte dichisuri
@nuke
Multumim pt aprecieri...
Pana iti zboara o astfel de pasare in curte, poti incerca reteta fara jumari. Foccacia sunt un bun ajutor si pe malul apei. Eu le folosesc pe post de chifle.
Multumim pt aprecieri...
Pana iti zboara o astfel de pasare in curte, poti incerca reteta fara jumari. Foccacia sunt un bun ajutor si pe malul apei. Eu le folosesc pe post de chifle.
Primul peste: http://www.youtube.com/watch?v=pSU9pOyeZ9k
Re: Gastronomie si alte dichisuri
>Pateul lui “Zuckala” foarte bun,nici nu ma asteptam la altceva. Am prins ocazia unei mese cu mai multi prieteni si l-am prezentat.Printre participanti, au fost bucatarese remarcabile , pasionate si dedicate artei culinare. Una dintre ele urmareste frecvent acest topic si m-a rugat sa scriu despre o salata gustoasa, simplu de realizat ,de mare efect. Daca mai aveti prin camara gogosari murati , este vremea sa-i puneti la treaba.
>Reteta: 2 cutii de sardine la conserva in ulei,scurse bine; 1+1/2 gogosar murat taiat julien; 1 ceapa rosie,mare,taiata julien; sosul se face in mai multe moduri ,eu il prefer pe cel cu iaurt gras si smantana grasa (20%) ,amestecate ,in care se pune sare si piper proaspat macinat,dupa gust. Cantitatea de iaurt si smantana este cam de 150 g din fiecare. Intr-un castron se pune pestele maruntit(nu faramitat),gogosarul feliat,ceapa,se adauga sosul din iaurt si smantana si ,dichisul, lasat cat mai mult la macerat in frigider,acoperit. Este bine sa stea minim 4 ore. Cum spuneam,simplu si bun.
>”Luci_t” ,pogacelele alea arata intr-un mare fel…
>Reteta: 2 cutii de sardine la conserva in ulei,scurse bine; 1+1/2 gogosar murat taiat julien; 1 ceapa rosie,mare,taiata julien; sosul se face in mai multe moduri ,eu il prefer pe cel cu iaurt gras si smantana grasa (20%) ,amestecate ,in care se pune sare si piper proaspat macinat,dupa gust. Cantitatea de iaurt si smantana este cam de 150 g din fiecare. Intr-un castron se pune pestele maruntit(nu faramitat),gogosarul feliat,ceapa,se adauga sosul din iaurt si smantana si ,dichisul, lasat cat mai mult la macerat in frigider,acoperit. Este bine sa stea minim 4 ore. Cum spuneam,simplu si bun.
>”Luci_t” ,pogacelele alea arata intr-un mare fel…