Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Scrie răspuns
deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1238
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 08 Iul 2014, 14:59

Zuckala scrie:nu ai nevoie neaparat de butoaie, exista si damigene, daca ai inceput una tragi tot vinul in recipiente mai mici, eu ce pot face cu mana mea si cu ingredientele mele nu compar cu ce gasesti in comert.
Socra-miu, stocheaza vinul in damigene de 50L cu tot felul de tevusti si instalatii,il tine la temperatura constanta,in beci si respecta cu strictete indicatiile oenologilor de la podgorii. Produce cam 600 de litrii pe an. Cum spuneam,revin cu dichisuri specifice.

Avatar utilizator
Zuckala
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 205
Membru din: 14 Dec 2009, 12:42
Localitate: Lugoj
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Zuckala » 08 Iul 2014, 16:39

Haideti sa va spun reteta mea de pateu de ficat de pasare, fiul meu e innebunit dupa el si de cand l-am (nu pot spune inventat) perfectionat nu am mai cumparat pateu de niciun fel din comert. Se face relativ simplu si rapid.
Se pun doua pulpe mari de pui intregi obligatoriu cu piele si oase, doua oua si un morcov mic la fiert. Se spumeaza si se lasa sa fiarba pana se poate desprinde usor carnea de pe oase, scoateti pulpele, desprindeti si maruntiti (nu prea mult) carnea de pe oase. Zeama in care au fiert nu se arunca.
Tocati marunt 4-5 cepe mari si caliti-le in putin ulei in care ati topit jumatate de pachet de unt.
Dupa ce s-a calit ceapa adaugati carnea de pui, morcovul fiert taiat felii, jumatate de kilogram de ficat de pasare (taiat bucatele si tinut in apa sa iasa sangele) si peste turnati din zeama in care au fiert pulpele pana se acopera toate ingredientele, si lasati sa fiarba.
Intre timp mai adaugati o jumatate de lingurita de nucsoara, cate o lingurita de maghiran, cimbru si leustean, un praf de ienibahar, sare si piper dupa gust. Nu lasati sa fiarba mai mult de 15 minute (indicat ar fi 10) pentru ca altfel ficatul se intareste si devine amar.
Opriti focul, adaugati galbenusurile de la ouale fierte si ce a mai ramas din pachetul de unt (nu va speriati daca pare ca e prea multa zeama), dupa ce s-a racit putin treceti totul prin mixerul vertical pana devine o pasta omogena.
Turnati pateul in caserole si lasati cateva ore la rece pana se intareste.
Pofta buna!

Eu pun pateul in doua caserole, una mai mica pentru consum imediat si una mai mare pe care o tin in congelator si scot cate o bucata cand are pofta fiul meu.
Pentru cei care aveti de unde face rost va spun dichisul meu: mai adaug la pateu o lingura mare de untura de gasca si cateva bucati de pitonci (hribi) uscate, iar primavara leurda verde.

pensionaru
veteran
veteran
Mesaje: 590
Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pensionaru » 08 Iul 2014, 19:02

Zuckala scrie:Pentru cei care aveti de unde face rost va spun dichisul meu: mai adaug la pateu o lingura mare de untura de gasca si cateva bucati de pitonci (hribi) uscate, iar primavara leurda verde.
O reteta pe care o astept de mult.Multam fain!
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

Avatar utilizator
Zuckala
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 205
Membru din: 14 Dec 2009, 12:42
Localitate: Lugoj
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Zuckala » 11 Iul 2014, 12:28

Cu placere, sa-mi spui daca ti-a placut.
Bineinteles ca dupa prima incercare fiecare poate modifica reteta dupa gustul sau.
Ce e nasol e ca nu prea ai cum sa gusti, fiindca asa cald nu are acelasi gust ca atunci cand e racit.

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1238
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 11 Iul 2014, 20:18

Am gatit zilele trecute reteta de sos de branza destainuita de "spiridusul" , pe care o stiam din Franta dar,pierdusem agenda pe care am notat-o si nu mai stiam exact cum se realizeaza. Reteta frantuzeasca este putin diferita(la ingrediente ma refer) dar asta nu conteaza prea mult,amandoua sunt foarte bune. FOARTE BUNE ! Eu am ales orezul ca acompaniament si toata familia a devorat produsul finit.
Acum ne-am apucat de procesat pateul lui "Zucala",revenim cu impresii.

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3580
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de SF » 13 Iul 2014, 04:05

is orele care is ....

Tagliatele cu creveti

Stiti zeama aia de peste , niste carapace de rac sau creveti prajite cu un minim de ulei intr-un fund de oala peste care se toarna apa , niste bibi , rosioare , obleti , capatani de somn , crap sau ce o fi , o ceapa si jumate daca o fi cazu , cu foi cu tot , 2-3 capatani de usturoi zdrobite cu latu cutitului , un sfert de gogosar , ardei uzual , o poprica (nu ma intereseaza cum ii zice in alte regiuni folclorice :lol: ) , dafin vreo 2 foi , telina , don patrunjel si chiar un morcov , curatat de pamant si doar zgariat cu cutitu , catre sfarsit o rosie coapta nenorocita in pumn deasupra oalei cu miresme ....ma rog , daca am uitat ceva de vina is ulcelele golite , jur ...

Odata terminata operatiunea , carnea care se recupereaza de pe capatani si oase se aduna si se trece prin mixer , sau cum dracu ii zice , cu un pic de zeam daca ii cazu , faci niste grenade invelite in plastic si congelat , sau folosit proaspat pentru consistenta diverse sosuri peste si ce o fi .

Deci ne aflam in punctu in care deja avem pasta fiarta in aceasta aghiaszma sublima

Intr-o tigaie rapida , din aia din fer subtire care rugineste daca nu o calesti dupa sau ma rog , teflon pentru aia mai putin iuti de mana si ageri in simtiri,se arunca 2 linguri de unt ,la bataie 3 catei de usturoi , nu capatani , catei care in prealabil se vaduvesc de inima , deci se sectioneaza in jumatate si se scoate inima , adica bulbu ala care ii in mijloc si care ii responsabil la respiratia dupa... intelegeti.. , taiati fin din cutit , 1 foaie de dafin , patrunjel frunze tocat asa , aproape grosier , se calesc toate cu simt , se adauga cozile de creveti , evident decorticati , se calesc un pic , se adauga vin alb sec ,jumate de pahar la portie , atentie , vin din struguri , un pic de piper , o parte sau chiar intreaga una din grenadele mai sus mentionate , si peste se arunca pastele fierte cu m ziceam , in zeama .
Se scutura de vreo 2-3 ori , daca se executa cum trebuie tre sa ramana pe fundu blidului un pic de zeama care zice mai pune unu ...

SF
veteran
veteran
Mesaje: 3580
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de SF » 13 Iul 2014, 04:10

Si sare evident.. :D

pensionaru
veteran
veteran
Mesaje: 590
Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pensionaru » 13 Iul 2014, 19:09

Excelente pastele astea,merg cu orice. Merge si modelul mai lat de paste ce se numesc "papardele". Eu am degustat cateva zile in urma o portie de tagliatele facute in casa cu galbiori. O nebunie.
https://imagizer.imageshack.us/v2/214x2 ... 9/jnpv.jpg
Astia sunt galbiorii si mai am in congelator pt doua portii.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

Avatar utilizator
MuskMd
veteran
veteran
Mesaje: 5488
Membru din: 13 Apr 2007, 06:09
Localitate: B. C.

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de MuskMd » 13 Iul 2014, 19:47

azi , iedut la cuptor, iedut la gratar, drob de iedut :twisted:
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

pensionaru
veteran
veteran
Mesaje: 590
Membru din: 08 Feb 2008, 18:47
Localitate: Piatra Neamt,Villafranca di Verona(IT)
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pensionaru » 16 Iul 2014, 19:29

MuskMd scrie:azi , iedut la cuptor, iedut la gratar, drob de iedut :twisted:
Si mie-mi place iedul dar cel mai mult imi place la gratar.
"Cand vulturii sunt tacuti,papagalii incep sa trancaneasca"

Scrie răspuns