Si pentru ca m-am gandit mai bine:
Daca fileul nu contine coaste, inseamna ca se scot numai oasele mici? Cum?
Retete culinare
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Am 2 retete anexate fileului de cod, dar cred ca merge si la carnea (mai seaca, obligatoriu) de rapitor bastinas, den salau stiuca, biban (mai rasarit). Unitatea de baza: 2 pesti = 4 fileuri, care sa mai pot subdimensiona, functie de tigaie si marimea originala a pestelui in cauza.
Iaca prima:
2 portocale, 1 lamaie, o legatura mica de menta si patrunjel, unt (nu margarina si nici ulei!) cam o lingura sanatoasa. pui untul la topit, razi coaja de portocala (doar partea de suprafata, cea portocalie nu si albeatza) si lamaie in unt, adaugi fileurile de peste, lasi oleaca la innabusit (pe foc mare, intorci pe ambele parti pestele), adaugi zeama de la portocale si lasi sa scada pana se ingroasa substanta din tigaie pe foc mic. Apoi adaugi zeama de la lamaie si patronjo-menta tocata marunt, si mai lasi cateva minute pe foc mic sub capac. Asta-i tot, e un deliciu... fileurile le lasi in prealabil, frecate cu sare v-o 15 minute la frigider.
A doua:
Din fileurile cu pricina faci felii asa de juma de palma, pe care la dai cu condimente si sare (de care vrea imaginatia si gustul tau). Iei v-o 4 oua la bataie zdravan cu un praf de oregano si sare si adaugi faina pana obtii o pasta mai cleioasa in care tavalesti bucatile de peste si de acolo le trimiti in tigaia cu ulei fierbinte, le prajesti pana devin brun-aurii. Se serveste cu lamaie si Foarte multa bere, rece...
Sa inteleg ca cei ce posteaza aici au o placere deosebita in a-si "costuma" si consuma capturile? Caci eu sigur am aceasta meteahna - tripla placere a pescuitului
Iaca prima:
2 portocale, 1 lamaie, o legatura mica de menta si patrunjel, unt (nu margarina si nici ulei!) cam o lingura sanatoasa. pui untul la topit, razi coaja de portocala (doar partea de suprafata, cea portocalie nu si albeatza) si lamaie in unt, adaugi fileurile de peste, lasi oleaca la innabusit (pe foc mare, intorci pe ambele parti pestele), adaugi zeama de la portocale si lasi sa scada pana se ingroasa substanta din tigaie pe foc mic. Apoi adaugi zeama de la lamaie si patronjo-menta tocata marunt, si mai lasi cateva minute pe foc mic sub capac. Asta-i tot, e un deliciu... fileurile le lasi in prealabil, frecate cu sare v-o 15 minute la frigider.
A doua:
Din fileurile cu pricina faci felii asa de juma de palma, pe care la dai cu condimente si sare (de care vrea imaginatia si gustul tau). Iei v-o 4 oua la bataie zdravan cu un praf de oregano si sare si adaugi faina pana obtii o pasta mai cleioasa in care tavalesti bucatile de peste si de acolo le trimiti in tigaia cu ulei fierbinte, le prajesti pana devin brun-aurii. Se serveste cu lamaie si Foarte multa bere, rece...

Sa inteleg ca cei ce posteaza aici au o placere deosebita in a-si "costuma" si consuma capturile? Caci eu sigur am aceasta meteahna - tripla placere a pescuitului

si ziua noapte se facu!
S-ar mai fi una.
"Conserva de obleti, carasei, babusti si alti pigmei cu solz"... Loc de executie: oala sub presiune ( la noi kukta). Formatul pestilor - de preferat fara solzi si intestine, capatanile si cozile pot ramane atasate de restul corpului
Necesar: v-o 2-3 kg din cei enumerati mai sus, 2 cepe mari taiate rondele, 2 morcovi asijderea, busuioc, cimbru si menta (ultimele 2 mai mult simbolic = 1 fir), sare, piper boabe, bulion un borcan intreg, ulei v-o 2-3 linguri (se poate si mai mult)si apa cat se treaca cu v-o 3 degete peste toate astea in oala. Eu mai trec la combinatie si 2 felii groase de lamaie. Capacul peste si aprox 1 ora de fiert pe foc mic. Racit, sta foarte bine la frigider... desi la mine nu apuca, cand simt vecinii mirosul dau navala la noi cu te miri ce motive, dupa care "Uoai, ai facut conserva?!? Ce bine miroase, pot sa gust?" si pana a doua zi mai ramane doar oala de spalat...
"Conserva de obleti, carasei, babusti si alti pigmei cu solz"... Loc de executie: oala sub presiune ( la noi kukta). Formatul pestilor - de preferat fara solzi si intestine, capatanile si cozile pot ramane atasate de restul corpului

Necesar: v-o 2-3 kg din cei enumerati mai sus, 2 cepe mari taiate rondele, 2 morcovi asijderea, busuioc, cimbru si menta (ultimele 2 mai mult simbolic = 1 fir), sare, piper boabe, bulion un borcan intreg, ulei v-o 2-3 linguri (se poate si mai mult)si apa cat se treaca cu v-o 3 degete peste toate astea in oala. Eu mai trec la combinatie si 2 felii groase de lamaie. Capacul peste si aprox 1 ora de fiert pe foc mic. Racit, sta foarte bine la frigider... desi la mine nu apuca, cand simt vecinii mirosul dau navala la noi cu te miri ce motive, dupa care "Uoai, ai facut conserva?!? Ce bine miroase, pot sa gust?" si pana a doua zi mai ramane doar oala de spalat...
si ziua noapte se facu!