Retete culinare
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Retete culinare
Am vazut la televizor intr-o emisiune dedicata pescuitului un tip facand o saramura dintr-un crap de peste 2kg si punand in apa rece bucatele de rosii si piper macinat.N-am inteles ce cauta in emisiune cu o asemenea reteta.
Daca aveti ceva retete preferate sau deosebite,va rog postati-le aici.
Daca aveti ceva retete preferate sau deosebite,va rog postati-le aici.
Dumnezeu sigur iubeste prostii. Altfel nu ar fi creat atat de multi!
Multi prosti, putine gloante!
Multi prosti, putine gloante!
O sa incep cu cea mai simpla reteta pe care o stiu:
Fileuri de salau sau biban se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei, se stoarce o lamaie deasupra, se presara cu sare, piper, nucsoara(obligatorie) si se pun cativa stropi de ulei deasupra(eventual de masline).
Se da la cuptor maxim 15 min si gata!
Merge cu cartofi natur sau innabusiti!
Fileuri de salau sau biban se aseaza intr-o tava unsa cu putin ulei, se stoarce o lamaie deasupra, se presara cu sare, piper, nucsoara(obligatorie) si se pun cativa stropi de ulei deasupra(eventual de masline).
Se da la cuptor maxim 15 min si gata!
Merge cu cartofi natur sau innabusiti!
Spining....Prea bun ca sa fie light...
Aici,banuiesc ca secretul consta in nucsoara.Multumesc pt pont.
Acum 20 de ani am mancat de la un localnic de pe langa Constanta un peste marinat exceptional.
Sotia imi face si ea,dar parca nu e asa de bun precum a fost cel de la C-ta.
Acum 20 de ani am mancat de la un localnic de pe langa Constanta un peste marinat exceptional.
Sotia imi face si ea,dar parca nu e asa de bun precum a fost cel de la C-ta.
Dumnezeu sigur iubeste prostii. Altfel nu ar fi creat atat de multi!
Multi prosti, putine gloante!
Multi prosti, putine gloante!
@Jonin-incearca marinata asta:
Macrou marinat cu bulion
3 pesti (macrou) - fara capete si cozi,usturoi taiat,2-3 foi de dafin,piper boabe,o ceasca de ulei,o ceasca de otet,sare, 1l apa,2-3 linguri de bulion
Se pun toate ingredientele (fara bulion) si se fierbe pestele cu capacul pus pina pestele e fiert si zeama e mai groasa (think conserve de peste in bulion). Apoi la final se pune bulionul. De obicei se pune 1l de apa daca vrei sa pui toata chestia la conserva pentru toamna (de aceea fierbe mult timp), dar daca vrei s-o maninci zilele respective, pui mai putina apa si fierbi pina se ingroasa zeama si pestele e fiert (se gusta). Oricum, se tine foarte bine la frigider.
Macrou marinat cu bulion
3 pesti (macrou) - fara capete si cozi,usturoi taiat,2-3 foi de dafin,piper boabe,o ceasca de ulei,o ceasca de otet,sare, 1l apa,2-3 linguri de bulion
Se pun toate ingredientele (fara bulion) si se fierbe pestele cu capacul pus pina pestele e fiert si zeama e mai groasa (think conserve de peste in bulion). Apoi la final se pune bulionul. De obicei se pune 1l de apa daca vrei sa pui toata chestia la conserva pentru toamna (de aceea fierbe mult timp), dar daca vrei s-o maninci zilele respective, pui mai putina apa si fierbi pina se ingroasa zeama si pestele e fiert (se gusta). Oricum, se tine foarte bine la frigider.
Ultima reteta facuta( sambata
):
Stiuca de 2 kg taiata felii(mi-a fost lene sa o filetez), sarata, piperata data prin faina da grau si prajita(nu foarte tare-suficient sa fie patrunsa). Se pune intr-o tava unsa cu ulei si se stoarce o lamanie peste toate bucatile
Separat intr-o tigaie mare se calesc 2 cepe pana devin sticloase, se pun 2-3 ardei grasi taiati felii subtiri si 2 morcovi dati pe razatoare se calesc impreuna cu ceapa putin apoi se pun 2-3 rosii tiaiate felii si o cutie de rosii in conserva(pot fi puse doar rosii proaspete). Se condimenteaza bine cu cimbru, piper si boia- e de preferat sa fie mai picanta- si se lasa sa dea cateva clocote. Toata compoziita se pune in tava peste peste si se da la cuptor 15-20 de min. Cand e gata se pune deasupra patrunjel proaspat tocat si eventual usturoi!
Pofta mare

Stiuca de 2 kg taiata felii(mi-a fost lene sa o filetez), sarata, piperata data prin faina da grau si prajita(nu foarte tare-suficient sa fie patrunsa). Se pune intr-o tava unsa cu ulei si se stoarce o lamanie peste toate bucatile
Separat intr-o tigaie mare se calesc 2 cepe pana devin sticloase, se pun 2-3 ardei grasi taiati felii subtiri si 2 morcovi dati pe razatoare se calesc impreuna cu ceapa putin apoi se pun 2-3 rosii tiaiate felii si o cutie de rosii in conserva(pot fi puse doar rosii proaspete). Se condimenteaza bine cu cimbru, piper si boia- e de preferat sa fie mai picanta- si se lasa sa dea cateva clocote. Toata compoziita se pune in tava peste peste si se da la cuptor 15-20 de min. Cand e gata se pune deasupra patrunjel proaspat tocat si eventual usturoi!
Pofta mare

Spining....Prea bun ca sa fie light...
nuke,multumesc mult!
Cand citesc topicul asta ma apuca foamea.
tudor,sunt de acord cu tine,dar sa stii de la mine ca mititeii fara carne de oaie parca sunt ca nunta fara lautari.
Marinata o fac din obleti si o prepar in felul urmator:pun in borcane otet de 2-3 degete,apoi obletii fara cap si adaug piper boabe,sare,dafin,morcovi si cateodata ceapa.borcanele se umplu pana sus cu ulei,apoi se pun la fiert intr-o cratita cu apa.Punem si un borcan in care avem ulei pt a completa la sfarsitul fieberii borcanele cu peste.(uleiul de completat trebuie sa fie la aceeasi temperatura cu cel din borcanele cu peste).Se fierbe 2 ore.
Se pun capacele la borcane si se aseaza borcanele intr-o patura sa se raceasca in timp.
Pofta buna!
Cand citesc topicul asta ma apuca foamea.
tudor,sunt de acord cu tine,dar sa stii de la mine ca mititeii fara carne de oaie parca sunt ca nunta fara lautari.
Marinata o fac din obleti si o prepar in felul urmator:pun in borcane otet de 2-3 degete,apoi obletii fara cap si adaug piper boabe,sare,dafin,morcovi si cateodata ceapa.borcanele se umplu pana sus cu ulei,apoi se pun la fiert intr-o cratita cu apa.Punem si un borcan in care avem ulei pt a completa la sfarsitul fieberii borcanele cu peste.(uleiul de completat trebuie sa fie la aceeasi temperatura cu cel din borcanele cu peste).Se fierbe 2 ore.
Se pun capacele la borcane si se aseaza borcanele intr-o patura sa se raceasca in timp.
Pofta buna!
Dumnezeu sigur iubeste prostii. Altfel nu ar fi creat atat de multi!
Multi prosti, putine gloante!
Multi prosti, putine gloante!
Carpaccio de salau sau biban
Reteta luata din Delta
Se fileteaza salaul sau bibanul (cit mai proaspat).
Din file se taie oblic feliute groase de cca. 3 mm ( se scot oasele) care se aseaza intr-o tava iar peste ele se toarna zeama de lamiie si vin alb, pina sint acoperite.
Se lasa la macerat 1-2 ore, dupa care toata zeama se arunca.
Se face un sos amestecind zeama de lamiie, vin alb, ulei de masline, capere, verdeata tocata, 1 catzel de usturoi tocat fin, sare, piper si eventual putin Tabasco sau un alt sos picant. Sosul se toarna peste feliutele se peste, dupa care se lasa sa stea ( la rece) 1-2 ore.
E nebunie... si merge udata din plin cu vin alb sec...!
Se poate face si pe botul barcii, iar atunci are o savoare si mai grozava!
Se fileteaza salaul sau bibanul (cit mai proaspat).
Din file se taie oblic feliute groase de cca. 3 mm ( se scot oasele) care se aseaza intr-o tava iar peste ele se toarna zeama de lamiie si vin alb, pina sint acoperite.
Se lasa la macerat 1-2 ore, dupa care toata zeama se arunca.
Se face un sos amestecind zeama de lamiie, vin alb, ulei de masline, capere, verdeata tocata, 1 catzel de usturoi tocat fin, sare, piper si eventual putin Tabasco sau un alt sos picant. Sosul se toarna peste feliutele se peste, dupa care se lasa sa stea ( la rece) 1-2 ore.
E nebunie... si merge udata din plin cu vin alb sec...!
Se poate face si pe botul barcii, iar atunci are o savoare si mai grozava!