muste uscate - solutie

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

dominte
utilizator nou
utilizator nou

muste uscate - solutie

Mesaj de dominte » 13 Ian 2005, 10:30

salut,
am vazut un reportaj pe un post destul de frantzuzesc pt. cunostintele mele de franceza despre pescuitul cu MA uscate.
ca novice in acest domeniu, m-am mirat sa vad ca acele MA erau din cind in cind umezite cu o solutie care am inteles eu ca le da o portanta sporita si o rezistenta in timp la umezeala mai mare.

stiti cumva despre ce solutie era vorba si alte detalii?

mii de multumiri
KKT pe betze

Dominte Claudiu
www.netconcept.ro

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 13 Ian 2005, 10:34

din cate stiu si eu, exista si spray-uri folosite pt. a da mustei o floatabilitate sporita. cred ca sunt si la arrow.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

dominte
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de dominte » 13 Ian 2005, 10:37

adilucu scrie:din cate stiu si eu, exista si spray-uri folosite pt. a da mustei o floatabilitate sporita. cred ca sunt si la arrow.
e un fel de silicon, sau ceva uleios ?
ai ceva detalii suplimentare ?

am vazut ca ungeau cu solutia aia si prima portiune de "fir" de dupa musca.
KKT pe betze

Dominte Claudiu
www.netconcept.ro

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 13 Ian 2005, 11:07

nu cunosc compozitia chimica.
poate ne ajuta Petru, sau alti muscari :D
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 13 Ian 2005, 12:18

"poate ne ajuta Petru, sau alti muscari "

Daca platiti bine ... :lol: :lol: :lol: Glumesc, desigur.
Compozitia lor chimica n-o cunosc nici eu dar stiu ca sunt 2 tipuri (or mai fi si altele dar eu nu stiu): unul pe baza de silicon (mai ieftin) si altul (mai scump) pe baza de grasime naturala (extract de la glanda sebacee a ratoiului salbatic). Se comercializeza sub forma de solutii, unguent sau spray-uri.
Rolul lor este de a ajuta la plutirea cat mai indelungata a mustelor. Mai pot fi folosite si la ungerea primei parti a snurului precum si a forfacului (leader-ului) tot pentru acelasi motiv.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 13 Ian 2005, 12:32

fff scrie:... si altul (mai scump) pe baza de grasime naturala (extract de la glanda sebacee a ratoiului salbatic)...
si daca frec snurul de ratoiul lu` bunica, nu e bine? ca doar si ala are glanda sebacee... si pluteste :lol:

dominte
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de dominte » 13 Ian 2005, 12:48

fff scrie:"poate ne ajuta Petru, sau alti muscari "

Daca platiti bine ... :lol: :lol: :lol: Glumesc, desigur.
Compozitia lor chimica n-o cunosc nici eu dar stiu ca sunt 2 tipuri (or mai fi si altele dar eu nu stiu): unul pe baza de silicon (mai ieftin) si altul (mai scump) pe baza de grasime naturala (extract de la glanda sebacee a ratoiului salbatic). Se comercializeza sub forma de solutii, unguent sau spray-uri.
Rolul lor este de a ajuta la plutirea cat mai indelungata a mustelor. Mai pot fi folosite si la ungerea primei parti a snurului precum si a forfacului (leader-ului) tot pentru acelasi motiv.
deci proprietatile necesare unei solutii bune ar fi:
- nediluabila in apa
- sa nu modifice forma (in final prezentarea) mustei
- sa fie cit mai aderenta la linie si musca

intrebare: se poate folosi un silicon usor (sint si astea de mai mult e feluri), nu gras peste masura ?

intreb asta, daca a incercat cneva, sa nu mai stricam pe incercari musculitzele :))
KKT pe betze

Dominte Claudiu
www.netconcept.ro

muscarul
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de muscarul » 13 Ian 2005, 13:06

eu am folosit o gramada de vreme o solutie pe baza de grasime naturala, de rata era parca grasimea, era super ok.
God Grant that I may live to xxx until my dying day, And when it comes to my last cast
I most humbly pray, When in the Lord's safe landing net I'm peacefully asleep,That in His mercy I be judged As big enough to keep.

fff
senior
senior

Mesaj de fff » 13 Ian 2005, 17:11

Adilucu: "si daca frec snurul de ratoiul lu` bunica, nu e bine? ca doar si ala are glanda sebacee... si pluteste "

Nu mai, nu merge ca pute si sperie pestii :P :twisted:

Dominte: ..."intrebare: se poate folosi un silicon usor (sint si astea de mai mult e feluri), nu gras peste masura ?"

Merge.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Ian 2005, 18:01

Exista mai multe modalitati de a face musca uscata sa-si amreasca flotabilitatea.

Ungere cu grasimi cum deja a fost discutat mai sus. Dezavantaljul este ca fibrele subtiri isi pierd aspectul dorit de la inceput.

Exista alte solutii care trebuie folosite cu mutl timp inaite de folosirea mustelor si care dupa uscare nu i-si "dezvaluie" prezenta. (din astea folosesc eu - dau pe musca cand am terminat-o de legat)

Mai exista niste substante absorbante de umiditate care obsorb umiditatea ramasa intr-o musca bine "scuturata". (exista in cutii cilindrice cu o gura mare - introduci musca legata pe forfag si le scuturi bine) In acelsi timp depun si o pulbre ce se fixeaza din cauza umiditati pe suprafta fibrelor care ajuta la flotabilitate si impermeabilitatea materialelor. (si din asta am folosit in ultimii doi ani ... cu succes) Inainte mustele umezite le schimbam dupa un timp si le puneam la uscat. Deci pe parcursul unei partide foloseam cam 4-5 muste de acceasi dimensiune si model. Acum folosesc una singura. Chir si dupa ce un peste a luat-o o lansez scurt de cateva ori ... tragand-o prin apa sa se curete de "balele" de peste dupa care o "scutur" bien si o introduc in acesta pulbere. In 5-15 secunde am o musca perfecta pemntru pescuit. :)

Din ce sunt facute aceste solutii si pulberi ... nu stiu (compozitie chimica) dar m-am axat pe solutii si pulberi ecologice.
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns