Candva pe-aici curgea un rau...

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 29 Iun 2010, 21:20

Pe bune, aveti dreptate, balastierele ne termina! Doar in paraiele de munte cand nu ploua mai e apa limpede. E o tragedie, pescuitul la naluci sau muste pe raurile de ses si deal la clean devine amintire....nu stiu ce se poate face. Poate atentate teroriste la adresa balastierelor si barajelor. Astia doar de frica stiu. Cand o sa le moara sfartecati niscai muncitori, mai ales daca erau la negru, sa vedeti cum se retrag diun afacere! Dar merita sa iei vieti ca sa ajungi iar la apa limpede?

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 30 Iun 2010, 02:06

Am vazut si-n Wisconsin balastiere: sunt tinute la respect de cursul apei!!! Isi pompeaza apa de care au nevoie, apoi folosesc bazine de purificare inainte de a o trimite inapoi in rau. Apoi transporta batalul pe cheltuiala lor.

Eu am vazut anul trecut ce poate face o balastiera pe Valsan (afluent al Argesului) si chiar pe cursul vechi al Argesului de la confluenta cu Valsanul pana la barajul Budeasa. Da! O singura balastiera care lucra non-stop (rar cate o duminica libera) facea apa sa arate ca mocirla. Am prins cleni frumosi in singura Duminica in care nu s-a lucrat (si-n care eram si eu p-acolo). Sistemul e incredibil de primitiv, dar cred ca exista legislatie in privinta asta deoarece am vazut ca aveau ceva ce semana a bazin de decantare: o groapa (fara filtre, fara tratamente, nimic). Numai ca groapa era asa de mica incat apa iesea din ea direct in rau la fel de murdara precum ajunsese in groapa...

Am avut si eu momente in care m-am gandit, cum zice Fario, ca poate niste sabotaje, ceva, ar mai speria lumea... Mare pacat! Nu exista protectia mediului in Romania. Exista numai notiunea.

pastravarul 77
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pastravarul 77 » 30 Iun 2010, 06:32

Traim in Romania NU???
Aceeasi problema e pe raurile de munte pe toate raurile de munte sunt exploatari lemnoase care termina raurile cu pastrav. Cunosc rauri care in amonte au exploatare de mai bine de un an aici pastravi sunt albiciosi nu mai au culoarea aia superba a lor si nici nu mai muscaresc asta din cauza apei murdare care e tot timpul. Duminica cand domnii nu lucreaza se limpezeste cat de cat apa si atunci mai prinzi cate unu de zici ca e Clean dupa culoare. Apa asta sufoca Pastravul. Am citit prin legi ca sunt obligati sa construeasca podete peste apa pe care sa traga lemnele NU EXISTA NICI UNUL. :explode: Problema si mai grava e ca dupa ce taie aproape toata padurea :evil: inca 5-10 ani la fiecare ploae apa se va transforma in ciocolata dar nu cu alune ci cu crengi si pietre. Normal un rau -raulet de munte pe cursul caruia nu sa umblat dupa o ploae se va limpezi in cateva ore maxim o zi la noi din cauza exploatarilor lemnoase excesive se va limpezi in cateva zile o saptamana. Astea ne omoara PASTRAVUL .

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 30 Iun 2010, 09:28

pastravarul 77 scrie:Traim in Romania NU???
Aceeasi problema e pe raurile de munte pe toate raurile de munte sunt exploatari lemnoase care termina raurile cu pastrav. Cunosc rauri care in amonte au exploatare de mai bine de un an aici pastravi sunt albiciosi nu mai au culoarea aia superba a lor si nici nu mai muscaresc asta din cauza apei murdare care e tot timpul. Duminica cand domnii nu lucreaza se limpezeste cat de cat apa si atunci mai prinzi cate unu de zici ca e Clean dupa culoare. Apa asta sufoca Pastravul. Am citit prin legi ca sunt obligati sa construeasca podete peste apa pe care sa traga lemnele NU EXISTA NICI UNUL. :explode: Problema si mai grava e ca dupa ce taie aproape toata padurea :evil: inca 5-10 ani la fiecare ploae apa se va transforma in ciocolata dar nu cu alune ci cu crengi si pietre. Normal un rau -raulet de munte pe cursul caruia nu sa umblat dupa o ploae se va limpezi in cateva ore maxim o zi la noi din cauza exploatarilor lemnoase excesive se va limpezi in cateva zile o saptamana. Astea ne omoara PASTRAVUL .
Foarte bine punctat! Si eu am observat ca acest "corhanit" distruge apele de munte sistematic. Muncitori forestieri arunca cetina direct in parau, trag lemnele prin albie si o largesc, ditrug malurile si apa e mereu tulbure. Zici ca pastravul devine albicios - pai normal, nu mai are de ca sa se camufleze in apa tulbure, se simte mai aparat de pradatori care nu il vad. In schimb ce nu stie saracul peste e ca braconierii il prind mai usor cu rama ptr ca pot veni aproape de bulboana, nu mai trebuie sa se ascunda de vederea agera a pestelui. Iar padurarii RNP mai bine s-ar razboi cu acestia care distrug paraul decat sa amendeze aiurea pescari cu permis ANPA sau sa ii goneasca. Ai vazut vreodata un padurar sa se certe cu muncitorii silvici care arunca cetina in parau? Care largesc fortat albia apei? Eu niciodata....
Daca stii legea care spune ce nuu au voie sa faca cei ce exploateaza lemn pe albiile raurilor de munte te rog sa postezi un link, ceva.

pastravarul 77
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pastravarul 77 » 30 Iun 2010, 09:48

Fario
Ai vazut vreodata un padurar sa se certe cu muncitorii silvici care arunca cetina in parau? Care largesc fortat albia apei? Eu niciodata....
Daca stii legea care spune ce nuu au voie sa faca cei ce exploateaza lemn pe albiile raurilor de munte te rog sa postezi un link, ceva.

Nu nu am vazut dar cum sa vad ca doar ei sunt pe mana de unde crezi ca-si iau padurari masini de teren si case din salariu sau din ''studile'' care le-au facut 3 clase ca trenu. Ei sunt responsabili pentru toate nemerniciile care se fac in padurile noastre. O sa caut exact unde am citit si te anunt pentru ca nu mai stiu exact.
Tin minte ca pe vremea raposatului unde se faceau exploatari lemnoase pe versanti despaduriti erau obligati sa faca ca un fel de garduri din crengi asemanatori celor pentru avalanse bateau 3 pari in pamant si acolo impleteau crengi erau foarte bune nu mai spala apa tot pamantul si foloseau crengile ramase dupa exploatare = curatenie in padure si rauri curate.

pastravarul 77
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de pastravarul 77 » 30 Iun 2010, 12:51

4.3.9. Evitarea traversării cursurilor de apă. Acolo unde acest lucru nu este posibil, numărul
traversărilor se va reduce la minimum, iar traversarea se va face perpendicular pe cursul
de apă ;
4.3.10. La traversarea cursurilor de apă, pe perioada când nu este format pod de gheaţă, se va
prevedea instalarea de tuburi din beton sau podeţe din trunchiuri de lemn ;

Asa scrie in caietele de sarcina. Cine nu vede mai si crede.... :explode: :fluch :fluch :fluch

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 30 Iun 2010, 13:51

pastravarul 77 scrie:4.3.9. Evitarea traversării cursurilor de apă. Acolo unde acest lucru nu este posibil, numărul
traversărilor se va reduce la minimum, iar traversarea se va face perpendicular pe cursul
de apă ;
4.3.10. La traversarea cursurilor de apă, pe perioada când nu este format pod de gheaţă, se va
prevedea instalarea de tuburi din beton sau podeţe din trunchiuri de lemn ;

Asa scrie in caietele de sarcina. Cine nu vede mai si crede.... :explode: :fluch :fluch :fluch
Bune prevederi dar cine le respecta la noi? Numarul traversarilor "redus la minim" - cine defineste minimul? De la 2 la 50 tot "minim" este, nu?
De fapt Garda de mediu ar trebui sa verifice sau viitoarea garda silvica de care se tot vorbeste.

Scrie răspuns