in privinta deosebirii intre sexe e ceva f dificil in cazul carasului. e vorba de un drift genetic, particulritate a ciprinidelos in special carasul. Adica, ei isi pot schimba frecvent sexul! din mascul in femele, cel mai adesea, dar si invers. E un fenomen influentat de o serie de factori de mediu, relatiile intraspecifice dar si de dominanta sau supradominanta. ex. daca sunt mai multe femele decat masculi intr-un bazin, acestea, prin secretie de feromoni induc masculii in faza de schimbare a sexului. organele lor sexuale barbatesti involueaza si se dezvolta in locul lor ovare si mai apoi icre, chiar daca acestea nu pot fi fertilizate.
In concluzie, nu am vrut sa te zapacesc cu toata biologia asta, dar la caras e mai dificila treaba cu determinarea sexului la indivizi.
daca chiar vrei sa vezi un individ mascul si o femela, pune-i in acvarii de sticla si tine-i separati, asa ai putea sa observi diferentele. Si asta doar in primavara e mai vizibil.
sunt multe lucruri de invatat pana sa ajungi sa ii reproduci artificial, adica prin mulgere. iti spun asta ca eu studiez in domeniu si stiu ce se intampla in toate aceste procese.
daca chiar esti pasionat de piscicultura, cauta-ti niste carti de specialitate si studiaza putin problema. asa prin discutii, eu nu pot sa te ajut prea mult.
daca vrei cauta pe net ceva carti si fa o comanda.
"Cresterea carpului si a altor specii de pesti" Ioan Bud
sau "Cresterea crapului" Marian Bura
succes!