Un pic de ajutor din partea celor cu experienta

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

ovidiu
veteran
veteran

Re: Un pic de ajutor din partea celor cu experienta

Mesaj de ovidiu » 01 Noi 2014, 22:38

MadeByMe scrie:Deci sa recapitulam din spusele voastre reiese cam asa : cine nu are un buget de minim 800-1000 ron nu are ce cauta in pescuitul salaului pe o apa din romania pt ca oricum va fi sortit esecului .
Mda mie greu sa cred ca nu se poate face un pescuit de placere in care sa prinzi si niste pesti cu o lanseta de 100-200ron si cu o mulineta in acelasi pret. Oricum multumesc pt timpul acordat si sfaturile voastre dar eu am sa incerc sa-mi demonstrez contrariul.
La chinezi se gasesc combouri de 200lei (lanseta si mulineta) cu noroc poate si un fir textil.
Vei prinde salau? Desigur, Multi si mari? Desigur... nu e niciun impediment.

Am pescuit multi ani ( since 1987) cu, un dite din trestie de stuf, de zahar, spray, fibra de sticla rusia, iar de prin anii 2000 lansete de serie ieftine (100-200lei) mulinete tot pe acolo... si am prins peste (nu stiu cat de mult sau de putin-am prins pesti la plural deseori)... intre timp lansetele s-au scumit un pic 300-500lei (sunt tot de serie), mulinetele intre 200 si 500lei, cu o singura exceptie (guilty pleasure) stella 4000SW.
Prind la fel de bine sau poate cu 3% mai bine decat cu combo-urile de 3-500lei.

Deci lasa prostiile si ia-ti scule in functie de buget... :D Pentru a prinde peste iti trebuie inainte de toate iesiri pe apa si experienta...
Iar un ciocan in capatul firului face mai mult decat toate sfaturile despre miliarde de molecule de carbon, sonare, fire si mulinete japoneze... Acel "ciocan" iti va confirma ca ai facut bine si mai ales corect.
Oricum pescuitul este o evolutie personala interesanta si lucruile se schimba in timp.
Deci spor!
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 01 Noi 2014, 23:08

@zvic
In mare parte ai dreptate, dar daca punem la socoteala cat te-a costat modificarea lansetei ajungem la concluzia ca pretul lansetei+pretul inelelor+manopera = un bat dintr-o gama superioara. Normal ca tu ai facut aceasta schimbare pentru a obtine ceea ce ti-ai dorit de la o lanseta.
Eu am avut doua bete, unul chiar Cormoran (nu spun ca nu sunt de calitate, poate am avut ghinion ,chiar daca a fost cumparat de nou) si la prima partida a plesnit in lanseu cu jumatate din greutatea maxima indicata de producator, al doilea a plesnit cand am agatat naluca si n-am bruscat lanseta...sunt convins ca ar fi plesnit ori la intepare ori in drill cu vreun peste de peste 2/3 kg. Facand un calcul am realizat ca am aruncat in jur de 350 ron pe cele doua bete. Ori cu suma aia sunt convins ca mi-as fi putut cumpara de la bun inceput ceva mai bun. Astfel am ajuns la concluzia ca mai bine imi cumpar din start o clasa superioara. Pentru ca nu sunt genul care schimba foarte des echipamentul, prefer sa cutreier magazinele si sa aleg ceea ce-mi pica cel mai bine in mana. Avantajul e, asa cum ai mentionat si tu ca incepi sa cunosti lanseta si in timp esti capabil sa interpretezi corect semnalele pe care ti le transmite,chiar daca nu ai ceva extrem de senzitiv.Si eu am tot Daiwa Exceler de 2500 (am lansetele de 2,60m) de care sunt extrem de multumit, o am de 4 ani, dupa doua sezoane a cam inceput sa "maraie" dar inca functioneaza foarte bine. Sunt convins insa ca daca as fi cumparat o mulineta de 150-200 ron, nu as fi apucat 2 sezoane in conditiile in care pescuiesc (pe rauri mari), sa nu mai vorbim de restul avantajelor unei mulinete mai scumpe (de o calitate mai buna), o mai buna asezare a firului pe tambur, galet mai rezistent cu rulment,etc.
Initiatorul topicului nu ne-a spus pe ce ape pescuieste, am banuit ca nu pe balti pentru ca vrea o lanseta care arunca greutati de pana in 28gr. Si incepator fiind nu cred ca-i o solutie prea buna sa foloseasca textil de 0,6/0,8.Daca folosesti un fir mai gros din diverse motive, agataturi, zone cu abraziuni,etc si iti intra un peste mai mare ce trebuie adus repede la mal, atunci frana mulinetei chiar conteaza. Pe o mulineta de 2500/3000 poti pune un fir subtire si reglezi frana conform rezistentei firului, pe una mica pui cam degeaba un fir gros. Degeaba am un fir de 15lb daca drag-ul mulinetei e de 2,5/3kg si nu are forta uneia mai mari. Dezavantajul ar fi greutatea superioara a mulinetei mai mari fata de una mica.
Eu mi-am spus parerea dupa experientele avute in decursul timpului si am preferat si voi prefera sa-mi cumpar o lanseta decenta pe care sa ma pot baza si in situatii mai grele,decat sa fiu nevoit sa schimb 2/3 pe sezon...stii, e chestia aia cu increderea pe care o ai in echipamentul de pescuit. Si procedand in felul asta n-am mai fost dezamagit niciodata ,nemaifiind nevoit sa plec acasa dupa doua lansari pentru ca mi s-a rupt lanseta.
Acum fiecare alege ce si cum isi doreste,dar eu zic ca 200/300 ron nu-s chiar o avere, pot fi stransi in cele 3/4 luni "de pauza".

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 01 Noi 2014, 23:22

@ovidiu
Ai scos din ecuatie densitatea de peste care era in anii despre care vorbesti si ce a mai ramas acum. Daca mai ai echipamentul ala ieftin de atunci iti recomand sa-l folosesti in conditiile actuale. Pescuieste cate o ora alternand vechiul echipament cu cel actual si vezi daca procentul mai e de 3% ?!
Si eu pe vremuri prindeam salau cu o lanseta moderata si monofilament, cu plastice moi.

MadeByMe
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de MadeByMe » 01 Noi 2014, 23:41

@tito
Am specificat inca de la inceput ca pescuiesc mai mult pe balti mai des de pe mal si mai rar din barca si cand m-am gandit la o lanseta pana in 28g am luan in calcul si varinata daca as ajunge si pe un rau ce fac, nu pot sa pescuiesc ca eu am lanseta pana in 14-17g.
Maine vreau sa ma duc in magazin sa vad lanseta TR4.

Zamfi
veteran
veteran

Mesaj de Zamfi » 02 Noi 2014, 05:35

Sa nu te sperii de puterea declarata a lui Tr4 :lol: Se incarca deja la 4-5g plus guma bine!Si "moare"pe la 20 g.... :lol: Cam asa am simtit-o eu :respekt:
Pentru a ajunge sa vezi curcubeul trebuie mai intai sa suporti ploaia.

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 02 Noi 2014, 08:16

tito scrie:@ovidiu
Ai scos din ecuatie densitatea de peste care era in anii despre care vorbesti si ce a mai ramas acum. Daca mai ai echipamentul ala ieftin de atunci iti recomand sa-l folosesti in conditiile actuale. Pescuieste cate o ora alternand vechiul echipament cu cel actual si vezi daca procentul mai e de 3% ?!
Si eu pe vremuri prindeam salau cu o lanseta moderata si monofilament, cu plastice moi.
Intr-adevar, cu ce pescuiam (dandineta) in anii '87-'95, astazi nu as mai prinde nici pe departe la fel de bine, la densitatea de pesti de acum.
Dar sunt destul de sigur ca cu betele si mulinetele facute dupa anii 2000, ma voi descurca in aproape orice situatie. Totusi sunt unele partide cand sunt tot felul de detalii mici care fac diferenta dintre un ciocan si plimbatu pe malul apei... Iar atunci detaliul ala mic, o tehnica anume, o naluca, un carlig, un fir, pot face diferenta.
Cu toate astea oamenii de pe planeta asta au (in marea lor majoritate) tendinta de a complia lucrurile. Eu cred/stiu ca lucrurile sunt simple.
Daca ar fi un ingredient magic ala ar fi tot experienta, iar cum asta nu se cumpara, nu ne ramane decat sa mergem la pescuit si sa invatam continuu.
Pentru ca tot timpul e de invatat.

Spor si mereti la vot! :D
pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...

tito
veteran
veteran

Mesaj de tito » 02 Noi 2014, 08:52

De acord cu tine, as adauga doar ca in majoritatea cazurilor oamenii ajung sa invete din propriile greseli si asta costa,invata "pe buzunarul propriu". Si de regula mai scump inseamna mai bun,calitatea e direct proportionala cu pretul. Si daca macar o data echipamentul te ajuta,facand fata unei situatii extreme ,de exemplu reusesti sa aduci la mal un "trofeu", lucru greu de realizat cu ajutorul unei lansete si mulinete ieftine...atunci vei constata ca a meritat fiecare leu investit. O spun din proprie experienta, au fost cazuri cand dadeam dupa salau si au intrat somni > de 20-30kg, pe multi n-am reusit sa-i scot dar macar am avut niste drilluri fantastice si printre alte satisfactii a fost si aceea ca mi-a rezistat echipamentul. Majoritatea au dezdoit carligele, astfel am mai invatat un lucru, ca veriga cea mai slaba a ansamblului sunt jigurile de calitate mediocra. Si am renuntat sa mai cumpar carlige ieftine, chiar daca salvam mai multe naluci agatate folosindu-le. De asta spuneam ca depinde ce-si doreste fiecare, dar s-ar putea ca unele partide de pescuit sa se lase cu frustrari adanci, te vor bantui mult timp "imaginile" cu monstrul pe care l-ai avut in carlig dar n-ai reusit sa-l aduci "la poza".

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 02 Noi 2014, 16:03

La fir de 0.6/0.8PE diametrul real e undeva la 0,16-0,18mm.

In legatura cu clasa superioara, am luat anul trecut o lanseta daiwa black generation drop shot boat, un bat foarte fain si senzitiv, pacat ca s-a rupt la prima pescuiala. La banii lui as zice ca e din clasa superioara, sau ar trebui sa fie. Ideea e ca nu tot ce e scump e si bun, dincolo de mult marketing adevarul e undeva la mijloc.

La mulinete sunt de acord, exceler e o mulineta fiabila, la fel si gama de la ryobi.

Pentru initiatorul topicului, am un combo care te-ar putea interesa. iti trimit pe mp numarul meu de telefon si vorbim.

Scrie răspuns