torsionare mono

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

tgabi
junior
junior

torsionare mono

Mesaj de tgabi » 14 Oct 2012, 15:04

salutare!
am un combo UL Daiwa Exceler X1000 + Daiwa Exceler 2.10m 2-10g cu fire de 0.14-0.16mm. Il folosesc cu voblere dar imi plac fff mult rotativele 00, 0, 1, si, mai rar 2, 3 (Mepps Aglia si XD, DAM si Mosca). Desi am pus 2 vartejuri simple Mustad 9kg (unul inainte de leader-ul fluoro si unul inainte de rotativa) se rasuceste mult firul.
Primul fir pe care l-am folosit pe combo-ul acesta a fost un Trabucco Trouter si nu am avut astfel de probleme. Trouter mi s-a parut mai rigid decat urmatoarele.
Apoi am cumparat un Jaxon Crocodile Fluorocarbon coated 0.14mm si ... am inceput sa ma enervez. :)
Crezand ca firul e problema am luat un fir mai bun (Sufix Siege 0.16mm) dar am aceiasi problema.
Am pus acum vartejuri triple (unele discrete) la fiecare rotativa dar nu am apucat sa le testez.
Care sa fie buba? Ce ma sfatuiti?
Multam fain.

zvic
veteran
veteran

Re: torsionare mono

Mesaj de zvic » 14 Oct 2012, 17:59

La rotative poti confectiona niste antirasucitoare din plastic de ala transparent cum e la guler la camasile noi. Tai niste bucatele triunghiulare cu o laturi de cca 2-3cm, cu colturile putin rotunjite, pe latura mai lunga faci cateva gauri (4-5 gauri) cu un ac incalzit la bricheta si tragi firul prin acele gauri. Pozitionezi chestia asta la vreo 15 -20 cm in fata rotativei si folosesti agrafa cu un vartej. Chiar daca pui vobler poti sa lasi antirasucitorul pe fir dar il tragi mai departe putin de agrafa.

Un exemplu:

http://www.google.ro/imgres?start=200&h ... ,s:200,i:7

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 14 Oct 2012, 22:34

Tinand cont ca ai zis ca la inceput nu ai avut probleme, ma gandesc ca ar mai putea fi si o problema cu galetul de la mulineta, la modelul exceler x nu este rulment la galet, doar lagar, daca ti-a intrat mizerie acolo s-ar putea sa nu mai mearga "rotund". Desfa galetul si curata bine pe acolo si unge cu ulei, inainte de fiecare partida fa asta: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 9IZ2ptxA1k

In alta ordine de idei ma intereseaza si pe mine o daiwa exceler x 1000, din cate stiu o ai deja de cateva luni, ce parere ti-ai facut despre ea ?

fsandor
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de fsandor » 15 Oct 2012, 11:11

Rotativele rasucesc firul, degeaba pui oricate vartejuri ai in dotare. Singurul lucru ce se poate face e sa desfasori firul pe toata lungimea lui (pe un camp, pe malul apei) si sa il bobinezi din nou pe tambur.

tgabi
junior
junior

Mesaj de tgabi » 15 Oct 2012, 11:23

@ zvic
incerc sa iti scriu un review asap (scuza-mi englezismu' dar "n-am gasit alta rima").
@ fsandor
cum se face ca pe celalalt combo (cu mulineta Okuma Avenger AV30A) nu se rasuceste firul (Trabucco Spinning Pike 0.20mm sau Trabucco Trouter 0.18mm) asa de mult?

tgabi
junior
junior

Mesaj de tgabi » 15 Oct 2012, 12:49

zvic scrie:Tinand cont ca ai zis ca la inceput nu ai avut probleme, ma gandesc ca ar mai putea fi si o problema cu galetul de la mulineta, la modelul exceler x nu este rulment la galet, doar lagar, daca ti-a intrat mizerie acolo s-ar putea sa nu mai mearga "rotund". Desfa galetul si curata bine pe acolo si unge cu ulei, inainte de fiecare partida fa asta: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 9IZ2ptxA1k

In alta ordine de idei ma intereseaza si pe mine o daiwa exceler x 1000, din cate stiu o ai deja de cateva luni, ce parere ti-ai facut despre ea ?
Review DAIWA EXCELER X-1000
Conditii de utilizare:
- Lanseta: DAIWA EXCELER 2.1m 2-10g 2 tronsoane;
- Fire: 1. Trabucco Trouter 0.18mm 4.65kg;
2. Jaxon Crocodile Fluorocarbon coated 0.14mm 4kg;
3. Sufix Siege 0.16mm 2.1kg;
- Frecventa utilizare: aprox. 1 data/2 saptamani;
- Durata utilizare: 2…5ore/partida;
- Capturi maxime: stiuca 300g;
Mulineta arata bine, materialele par a fi de calitate: daca are piese de plastic in componenta atunci plasticul acela e de buna calitate. E drept ca mulineta e putin cam grea dar echilibreaza bine batul de mai sus.
Mulineta se livreaza cu 2 tamburi de Al identici, de diametru mai mare decat standard, care pot stoca 150m de monofilament de 0.14mm sau 100m de 0.16mm sub buza frontala. Stocheaza si 150m de 0.18mm dar la nivelul buzei tamburului. Se poate lansa destul de departe: chiar si peste 40m cu lingurite mai grele (cu batul mentionat mai sus). Atentie: lungimea lanseurilor depinde si de pescar!!!
Excelerul ruleaza silentios si echilibrat si in sarcini usoare: as putea spune ca nu ai ce discuta cu marlitele descrise mai sus.
Manivela se poate rabata dar nu am incercat sa o mut pe dreapta.
Frana tine foarte bine. Pescuiesc in locuri cu agataturi zdravene si, de vreo 2 ori, am scos bocanci din namol destul de usor.
Intr-adevar galetul are bucsa si nu rulment si asta ar putea fi cauza pentru torsionarea firului.
Cam atat. Sper sa iti foloseasca.
Numa’ bine si fire’ntinse!

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 15 Oct 2012, 13:49

Eu am o daiwa exceler HA dar e unpic mai grea, are corp de aluminiu si nici asta nu are rulment la galet. Am gasit rulment care sa se potriveasca acolo, de asta ordinar dar la pretul ala poti sa iei mai multi si ii schimbi cand incep sa faca figuri, vreau si eu sa iau zilele astea, vezi aici: http://phoenixmodels.ro/shop/rulment-6x ... -2013.html

Mai ai nevoie de 2 saibe pentru montarea rulmentului, de alea nici eu nu am dar mai caut.

tgabi
junior
junior

Mesaj de tgabi » 15 Oct 2012, 16:13

zvic scrie:Eu am o daiwa exceler HA dar e unpic mai grea, are corp de aluminiu si nici asta nu are rulment la galet. Am gasit rulment care sa se potriveasca acolo, de asta ordinar dar la pretul ala poti sa iei mai multi si ii schimbi cand incep sa faca figuri, vreau si eu sa iau zilele astea, vezi aici: http://phoenixmodels.ro/shop/rulment-6x ... -2013.html

Mai ai nevoie de 2 saibe pentru montarea rulmentului, de alea nici eu nu am dar mai caut.
multam fain! o sa pun si eu sublerul pe ea sa vad ce ii treb'e. :)

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 15 Oct 2012, 16:22

La fel trebe rulmentul, eu am mai multe daiwe (tierra, capricorn, exceler) si rulmentul e identic la toate si e dimensiunea 6x3x2.5.

tgabi
junior
junior

Mesaj de tgabi » 15 Oct 2012, 21:44

am desfacut galetul si am uns lagarul cu ulei pt masinile de cusut.
sper sa mearga bine d'acu'ncolo.
multam fain! :respekt:

Scrie răspuns