spinning apel
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
am vazut acu vreo 2 sapt prinzandu-se scobar grupa mare pe Olt in apropiere de Sibiu .
Cand m-am apucat de voblerit , in zona aia nu erau nici avati nici salai nici scobari ......acum.....ca la miting
Cand m-am apucat de voblerit , in zona aia nu erau nici avati nici salai nici scobari ......acum.....ca la miting
Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
In apele naturale, neantropizate excesiv, cleanul traieste bine-mersi alaturi de alti pesti, rapitori sau nu. Exemplu Muresul sau Timisul, unde se poate prinde si clean si scobar si salau. Alta este situatia pe lacul de acumulare Surduc, de exemplu, unde inainte era mult clean, dar introducindu-se salau - acesta a gasit conditii propice - si cleanul a disparut aproape cu desavirsire. Nu este numai vina salaului, desi are o contributie substantiala - si a halit el ce a halit, dar conditiile de lac nu mai corespund preferintelor cleanului. Idem Oltul - a devenit o succesiune de lacuri ce ofera conditii de viata - hai sa zic - necaracteristice cleanului.
Dincolo de faptul ca cleanul este un partener de nadejde la orice partida de spinning nu trebuie uitat faptul ca dincolo de a fi un vanat demn de compatimit, este un vanator feroce la randul lui. Pe lacul Belis, unde cleanul este preponderent, acum 10 ani se pescuiau aproape numai pastravi, rar intrand cate un clean. In ultimii ani, in schimb, cand cineva prindea un pastrav era un eveniment. In 2005 sitatia s-a schimbat, deoarece existenta cleanului de dimensiuni frumoase si in numar foarte mare a atras foarte multi pescari, care cred ca au diminuat semnificativ numarul clenilor din Belis. Si spre uimirea pescarilor, capturile de pastrav pe Belis nu mai sunt o raritate, multi dintre noi avand capturi chiar si in vara, in august.
Prin aceasta nu vreau sa ma abat atentia pescarilor de la cele scrise de vanatorul de pesti. Este laudabil indemnul lui, si de aceea vreau sa va adresez si eu o rugaminte, pescarilor care mergeti pe Belis: desi a inceput sa apara din nou printre capturile noastre, pastravul de lac de pe Belis este inca putin, de aceea va rog, daca vi se intampla sa ii prindeti, eliberati-i indiferent de dimensiune. Numai asa vom putea avea din nou pastravi de lac care sa poata concura cu succes la captura anului la pastrav!
Prin aceasta nu vreau sa ma abat atentia pescarilor de la cele scrise de vanatorul de pesti. Este laudabil indemnul lui, si de aceea vreau sa va adresez si eu o rugaminte, pescarilor care mergeti pe Belis: desi a inceput sa apara din nou printre capturile noastre, pastravul de lac de pe Belis este inca putin, de aceea va rog, daca vi se intampla sa ii prindeti, eliberati-i indiferent de dimensiune. Numai asa vom putea avea din nou pastravi de lac care sa poata concura cu succes la captura anului la pastrav!
Spre rusinea mea sint unul care a contribuit la imputinarea cleanului in zona. Doi ani (2004-2005) am fost la Doda Pilii in perioada de urcare masiva a cleanului pe Somes. In primele zile am campat in partea superioara a zonei permise la pescuit. Prindeam lipani (mai ales) si pastravi dar f putini de dimensiune. Apoi am coborit in aval de pod (pt cine stie) si am dat dupa clean la musca. Pot spune ca nu am prins nici obleti cu asa o frecventa. La inceput eliberam cam 90% din pesti dar m-a vazut paznicul (cel mai tinar) si mi-a zis sa nu le mai dau drumul ca sint o pacoste si le distruge populatia de pastravi si lipani. Cumintel din fire, m-am conformat!In 2005 sitatia s-a schimbat, deoarece existenta cleanului de dimensiuni frumoase si in numar foarte mare a atras foarte multi pescari, care cred ca au diminuat semnificativ numarul clenilor din Belis. Si spre uimirea pescarilor, capturile de pastrav pe Belis nu mai sunt o raritate, multi dintre noi avand capturi chiar si in vara, in august.

Paznicul e baiat bun, sa stiti:). Cat despre clean...intr-adevar cand urca sus spre Doda Pilii pentru depunerea icrelor...e jale... cred ca prinzi si cu carligul gol
. Oricum, localnicii sunt satui deja de clean care a distrus populatia de pastravi...ar mai bracona si ei la un pastrav...ca de clean is pline setcile 
Apropos de podul de la Doda Pilii, am vazut in urma cu un an un tip ce luase la pluta in perioada urcarii clenilor in jur de 60 de cleni intr-o singura zi...si omul, tenace, nu elibera nimic, desi avea in juvelnic si cleni de peste kil dar si cleni de 100g. Cand ne-am luat de el a zis sa il lasam in pace ca mai sus, pe rau, sunt niste baieti cu "cosul" (arata ca un sac de rafie, cu gura de metal) care au vreo 200 de bucati. L-am crezut si ne-am bucurat ca in apropierea podului nu trece nici un cablu de inalta tensiune

Apropos de podul de la Doda Pilii, am vazut in urma cu un an un tip ce luase la pluta in perioada urcarii clenilor in jur de 60 de cleni intr-o singura zi...si omul, tenace, nu elibera nimic, desi avea in juvelnic si cleni de peste kil dar si cleni de 100g. Cand ne-am luat de el a zis sa il lasam in pace ca mai sus, pe rau, sunt niste baieti cu "cosul" (arata ca un sac de rafie, cu gura de metal) care au vreo 200 de bucati. L-am crezut si ne-am bucurat ca in apropierea podului nu trece nici un cablu de inalta tensiune

Despre paznic...nea Vasile, cel mai in virsta ok, dar cel mai tinar (care locuieste imedia dupa pod, pe dreapta)...
Abia anul trecut am fost in sus pe riu si mi-am dat seama ca nu pot urca clenii prea mult din cauza cascadelor. Cred ca efectul asupra pastravului si lipanului consta in reducerea arealului lor, acestia fiind urcati ceva mai sus. Nu stiu daca patea ceva daca era prins, dar un prieten (cu ceva ani de experienta in muscarit) a urcat dincolo de zona permisa si in jumatate de ora a agatat patru pastravani de vreo' 500g din care a scos unul singur (pe care l-a si eliberat dupa foto). Crezi ca se poate gasii intelegere la paznici pt un C&R in zona interzisa?
PS Scuze de offtopic!
Abia anul trecut am fost in sus pe riu si mi-am dat seama ca nu pot urca clenii prea mult din cauza cascadelor. Cred ca efectul asupra pastravului si lipanului consta in reducerea arealului lor, acestia fiind urcati ceva mai sus. Nu stiu daca patea ceva daca era prins, dar un prieten (cu ceva ani de experienta in muscarit) a urcat dincolo de zona permisa si in jumatate de ora a agatat patru pastravani de vreo' 500g din care a scos unul singur (pe care l-a si eliberat dupa foto). Crezi ca se poate gasii intelegere la paznici pt un C&R in zona interzisa?
PS Scuze de offtopic!
Dragos, daca promiti ca e C&R te duc o data in rezervatie
...da sa nu mai stie nimeni
...paznicul de acolo e unchiul unuia din partenerii mei de pescuit...si din cand in cand ne mai lasa cate o zi sa ne distram pe acolo..cu conditia sa nu retinem "prea multi pesti" - l-am citat. Din pacate inca nu m-am apucat de "muscarit" - anul acesta va fi anul de debut
- dar am luat la rotative mici si micorvoblere, prin "tauri" pastravi pana in 800g iar la buldo pana in jumatate de kil, dar foarte putini au apreciat mustele noastre. Nu stiu cat de bune erau mustele ce le-am folosit, ca erau "de cumparat".