Solutie peruci
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Solutie peruci
Are cineva solutie pentru a scapa de perucile de pe fir (monofilament), in cazul in care se foloseste fir mai gros 0,25-0,27 si naluci mai usoare 7-12 grame ?
- MARIUS POPA
- veteran
Re: Solutie peruci
explica mai exact fenomenul tau, sa vedem cum am putea gasi rezolvare!
vad ca esti user f nou, de azi:)
vad ca esti user f nou, de azi:)

Mai intai ii faci hoti, si apoi ii pedepsesti ca fura!....V.Hugo
Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.
Suntem in NOV nu in SEP 
Foloseam fir de 0,16-0,18 nu am avut niciodata problema cu perucile. Acum am trecut la fir de 0,24 - 0,27 din cauza agataturilor si au aparut perucile.
Singura solutie care a functionat a fost sa pun lestul demontabil de la rotativele MEPPS Lusox, sa marasc un pic greutatea. Am cautat in comert lest-uri demontabile gen mepps lusox si nu am gasit.
Am gasit un link nefunctional http://www.revistalupeste.ro/printeaza- ... r_A17.html

Foloseam fir de 0,16-0,18 nu am avut niciodata problema cu perucile. Acum am trecut la fir de 0,24 - 0,27 din cauza agataturilor si au aparut perucile.
Singura solutie care a functionat a fost sa pun lestul demontabil de la rotativele MEPPS Lusox, sa marasc un pic greutatea. Am cautat in comert lest-uri demontabile gen mepps lusox si nu am gasit.
Am gasit un link nefunctional http://www.revistalupeste.ro/printeaza- ... r_A17.html
- MARIUS POPA
- veteran
Ai dreptate, scuze.
De cate ori lasi firul sa-si revina, in aer liber?mai ales la rotative, el se rasuceste in draci, indiferent de ce agrafe cu vartej folosesti.
Din punctul meu de vedere, dupa proasta calitate a firului, al doilea motiv de peruca, este si faptul ca nu se lasa sa-si revina firul si atunci se increteste in lanseu, sau chiar isi face nod, pe la mijlocul lanseului, sau pleaca de pe tambur cu un nod, si daca ai ghinionul, si nu esti dibace sau este firul mai finut, paaa, tre sa dai...eu am patit
Cel putin dupa a 2-3-a lansare, ar trebui, dar pina la urma te obisnuiesti, o sa vezi ca face elicopterul rotativa , cand isi revine firul.
Asta ar fi unul din marile motive, cel putin din punctul meu de vedere.
La ce pescuiesti de regula?
De cate ori lasi firul sa-si revina, in aer liber?mai ales la rotative, el se rasuceste in draci, indiferent de ce agrafe cu vartej folosesti.
Din punctul meu de vedere, dupa proasta calitate a firului, al doilea motiv de peruca, este si faptul ca nu se lasa sa-si revina firul si atunci se increteste in lanseu, sau chiar isi face nod, pe la mijlocul lanseului, sau pleaca de pe tambur cu un nod, si daca ai ghinionul, si nu esti dibace sau este firul mai finut, paaa, tre sa dai...eu am patit

Cel putin dupa a 2-3-a lansare, ar trebui, dar pina la urma te obisnuiesti, o sa vezi ca face elicopterul rotativa , cand isi revine firul.
Asta ar fi unul din marile motive, cel putin din punctul meu de vedere.
La ce pescuiesti de regula?

Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere. (Robert Brasillach)
Fii pescar nu talhar.
De obicei pescuiesc la oscilanta sau vobler. Dar mai bag si cate o rotativa (Luxos de la Mepps) - folosesc vartej simplu in ambele capete ale strunei, trag foarte incet mai ales in perioada asta cand s-a racit apa. Las si firul sa-si revina. Ma gandeam ca e din vina faptului ca am fir prea mare si naluca prea mica - am facut peruci si la o lingurita onduspoon no.1 - 6.5 g. S-ar putea sa fie si de la calitatea firului (folosesc un fir Jaxon).
- andriipopa75
- veteran
te gandesti bine.
peruci faci :
- cand firul nu este pus pe tambur in tensiune (naluca usoara de ex),dupa agatarea nalucii sau in momentul lansarii in forta a unei naluci grele dupa ce ai pescuit cu o naluca f usoara , pleaca mai multe spire invecinate de pe tambur si de aici peruca.
- cand firul este rasucit (vartej prost,sau pus gresit pe rola pe tambur, sau mulineta proasta). Pentru pescuitul cu rotative recomand vartejul dublu/triplu (sunt ca 2/3 butoiase in linie).
peruci faci :
- cand firul nu este pus pe tambur in tensiune (naluca usoara de ex),dupa agatarea nalucii sau in momentul lansarii in forta a unei naluci grele dupa ce ai pescuit cu o naluca f usoara , pleaca mai multe spire invecinate de pe tambur si de aici peruca.
- cand firul este rasucit (vartej prost,sau pus gresit pe rola pe tambur, sau mulineta proasta). Pentru pescuitul cu rotative recomand vartejul dublu/triplu (sunt ca 2/3 butoiase in linie).
O idee (pe ape curgatoare): cand observi ca firul incepe sa se comporte ciudat, scoti rotativa si pui o pluta mare sau un simplu dop de pluta, sau orice, numai sa pluteasca si sa nu se roteasca, lansezi in curent si lasi firul sa se desfasoare, dupa care o recuperezi. Dureaza cateva minute si tadamm! firul nu mai face peruci.
- MARIUS POPA
- veteran
da, este si asta o solutie, eu lasam firul in deriva, daca nu este scufundator , merge chestia, tai agrafa si-l lasi in voie 

Fii pescar nu talhar.
@ Imouthes
...poate te ajuta daca "dai o geana " aici :
http://www.rapitori.ro/forum/rasucirea- ... t6821.html
...ar fi interesant de discutat despre solutia cu aripioara antirasucire , montata pe fir ....
...poate te ajuta daca "dai o geana " aici :
http://www.rapitori.ro/forum/rasucirea- ... t6821.html
...ar fi interesant de discutat despre solutia cu aripioara antirasucire , montata pe fir ....

Si in cazul textilului ce solutie ar fi?
Conteaza diametrul firului raportat la mulineta sau e vreun criteriu dupa care se alege firul(diametrul etc.) in functie de mulineta?
Conteaza diametrul firului raportat la mulineta sau e vreun criteriu dupa care se alege firul(diametrul etc.) in functie de mulineta?