Relatia shad-jig-adancime

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

georgelucius
senior
senior

Relatia shad-jig-adancime

Mesaj de georgelucius » 15 Mar 2006, 16:42

Cei experimentati in pescuitul la jig ar putea da sub forma unui tabel o relatie intre lungimea shadului-greutatea jigului-adancimea apei pescuite?
Multumiri anticipate.

mihai florescu
veteran
veteran

Mesaj de mihai florescu » 15 Mar 2006, 17:16

Nu se poate sub forma unui tabel.Sint mult prea multe vaiabile.Ar trebuii sa explici exact conditiile si atunci poate o sa primesti ceva informatie utila pt locul respectiv.

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 15 Mar 2006, 17:27

sa fie de exemplu apa statatoare- lipsa curent

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 15 Mar 2006, 17:30

sunt prea multi factori care influenteaza

schimbi jig-urile pana vezi ca iti plutesc o secunda jumate dupa ce le ridici de pe fund :)
sau mai mult sau mai putin

daca e curent, depinde si de directia de recuperare - la o adancime constanta nu vei avea o perioada de plutire "constanta" cu aceeasi greutate

daca nu e curent, incearca cu 1 gram - 1 gram jumate pe metru adancime si ajustezi :), dar pleci de la 3 grame :)
conteaza si vantul, firul, plasticul de pe jig, pozitia din care pescuiesti ( de pe mal sau din barca ), etc
de exemplu, daca dai de pe mal si apa pleaca de la 1 m la mal pana la 5 m la 30 de metri distanta, ce jig folosesti ?
acela care iti va asigura o "cadere" optima pe locul unde presupui ca sunt salaii
in recuperare, pe capatul lanseului jigul va cadea mai greu in timp ce la mal va cadea pietroi
pacat ca inca nu s-a inventat jigul care sa-si schimbe greutatea in functie de adancimea apei :))

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 15 Mar 2006, 17:42

Cred ca mai depinde mult si de distanta la care trebuie sa arunci (presupunand ca dai de pe mal).
Cu lacrimi Bastus!

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 15 Mar 2006, 18:01

Aici iti dai tu seama ochiometric sa zic asa. Pui intai un jig mai greu. Daca ti se pare ca il tarasti prea tare pe fundul apei, sau ageti frecvent pui unu mai usor, si tot asa, numa sa sti ca poti atinge substratul, sau ca nu esti deasupre lui cu mult.
La pescuit in apa mica asa faceam cam de fiacare data cand nu cunosteam locul. Incepeam cu un jig mai greu. Il agatzam. Apoi puneam unu mai usor. Daca m,i se parea ca nu pot sa am contact cu fundul(sau ca nu ma pot mentine la macar 3-5cm de el),atunci puneam la loc ala mai greu, si ma mai riscam de cateva ori pana mai inveti obstacolole. Apoi e mai usor. Dup-aia vi si sti direct ce e de pus :P

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 15 Mar 2006, 18:07

...si mai depinde de grosimea firului in raport cu distantza la care lnsam.Un fir mai gros face ca jigul sa cada mai incet, datorita suprafetei mai mari de frecare.Acum depinde de alegerea fiecaruia, fire subtiri si jiguri mai mici, sau jiguri cu greutate si avantajul catorva kilograme in plus oferite de grosimea firului. :wink:

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 15 Mar 2006, 18:17

Andrei ce spui tu imi place si e logic.
Problema mea e ca am luat niste shaduri de 7,5 cm de la Balzer in 2 si chiar 3 culori destul de scumpe pentru un cauciuc (25.000 lei bucata)
si daca o sa iau la incercare pe balta jigurile mi-e ca le fac varza schimband jiguri de aia am deschis topicul.
Dar oricum deja am aflat chestii interesante.Merci baieti.

georgelucius
senior
senior

Mesaj de georgelucius » 15 Mar 2006, 18:21

Adelin folosesc numai fire subtiri (textil de 0,10 mm real) indiferent de riscuri si pierderi.
La fire mono la fel.
Urasc firele groase,dar nu stiu de ce,poate ma bantuie amintirile din copilarie cand gaseam doar fire groase care semanau mai mult cu o sarma spiralata cand lansam.

Andrei
veteran
veteran

Mesaj de Andrei » 15 Mar 2006, 18:32

Pai asta e pescuitul: Loose some, get some. Altfel nu se poate. De obicei pierzi mai multe decat iei, da noh ce nu facem noi sa ne zimtim bine :P

Scrie răspuns