Raport de recuperare la mulinete
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Raport de recuperare la mulinete
Intr-o lume plina de diverse informatii care mai de care cu argumente pro si contra un pescar incepator isi pune urmatoarea intrebare:
Care mulineta este cea mai buna sau cea mai potrivita pentru pescuitul la avat ? Se are in vedere recuperarea rapida a nalucii indiferent care ar fi aceasta. Deci ne trebuie o mulineta cu recuparare mare 6,o:1 sau 6,1:1 sau 6,2:1.
Intrebarea este cat fir recupereaza acasta mulineta la un tur de manivela ? Cel mai corect raspuns ar fi cat de mare e tamburul mulinetei atat fir v-a recupara . Deci o mulineta cu un tambur mare v-a recupara mai mult fir .
Exemplu:mulineta Daiwa Exceler 2000E raport de recuparare 4,7:1 recupereaza 62 cm o alta mulineta Tica SP3500 raport de recuperare 5,2:1 si recupereaza 97cm.
Va invit sa comentati acest subiect cu argumentele voastre pro si contra.
In final sa recomandati o mulineta buna pentru pescuit la avat.
Nu ezitati si scrie-ti parerile voastre.Numai bine.
Care mulineta este cea mai buna sau cea mai potrivita pentru pescuitul la avat ? Se are in vedere recuperarea rapida a nalucii indiferent care ar fi aceasta. Deci ne trebuie o mulineta cu recuparare mare 6,o:1 sau 6,1:1 sau 6,2:1.
Intrebarea este cat fir recupereaza acasta mulineta la un tur de manivela ? Cel mai corect raspuns ar fi cat de mare e tamburul mulinetei atat fir v-a recupara . Deci o mulineta cu un tambur mare v-a recupara mai mult fir .
Exemplu:mulineta Daiwa Exceler 2000E raport de recuparare 4,7:1 recupereaza 62 cm o alta mulineta Tica SP3500 raport de recuperare 5,2:1 si recupereaza 97cm.
Va invit sa comentati acest subiect cu argumentele voastre pro si contra.
In final sa recomandati o mulineta buna pentru pescuit la avat.
Nu ezitati si scrie-ti parerile voastre.Numai bine.
Am dreptul sa am alta parere decat dvstra!
Re: Raport de recuperare la mulinete
Raportul de multiplicare (Gear Ratio) este relatia dintre x rotatii ale rotorului la 1 rotatie de manivela. Acesta este foarte important la pescuitul pestilor rapitori cu momeli arificiale. Firme precum Daiwa si Shimano au adoptat raportul mediu de multiplicare de 5,3 :1 ca standard deoarece este un raport optim de tractare a naluciilor pentru pestii rapitori. Pe piata exista modele de mulinete cu rapoarte de multiplicare cuprinse intre 3,0:1 si 8,3:1, in functie de aplicatie.
Am dreptul sa am alta parere decat dvstra!
Raport mic pt.naluci 3,8:1pina la 5,5:1
Raport mare pt.jig 6,2:1 pina la 8:1
La avat nu stiu pt.ca nu pescuiesc dar banuiesc ca e la fel,an functie de ce folosesti,naluci sau jig...
Raport mare pt.jig 6,2:1 pina la 8:1
La avat nu stiu pt.ca nu pescuiesc dar banuiesc ca e la fel,an functie de ce folosesti,naluci sau jig...
...care ar fi motivatia acestei afirmatii ?suli scrie:...
Raport mare pt.jig 6,2:1 pina la 8:1...
...ce ne facem atunci cand avem nevoie de o recuperare si saltare foarte lenta , doar o tresarire a gumei ?
Raportul mare a mulinetei la pescuitul la jig te ajuta sa recperezi linia repede dupa o ratare,sa scoti pestele repede de la adincimea fara al epuiza prea tare,daca pescuiesti in zone cu copaci cazuti in apa sau cu blocuri de piatra pe substrat,o recuperare rapida te ajuta sa scoti pestele din zona periculoasa....
Miscarea lenta a naluci o fac din incheietura si dupa aceea recuperez....
Eu pescuiesc cu mulinete de casting dar cred ca e valabil si la spinnig...
...ok , multumesc pentru explicatii , nu folosesc scule de cast , dar :
...banuiesc ca sti ce se intampla daca "scoti pestele repede de la adincimea fara al epuiza prea tare" , asta , mai ales in cazul salaului...
...banuiesc ca sti ce se intampla daca "scoti pestele repede de la adincimea fara al epuiza prea tare" , asta , mai ales in cazul salaului...

pt avat...Stradic 3000 FI-e foarte buna!
rapala the best vobler in the world
Subscriu la cele spuse mai sus.suli scrie:Raportul mare a mulinetei la pescuitul la jig te ajuta sa recperezi linia repede dupa o ratare,sa scoti pestele repede de la adincimea fara al epuiza prea tare,daca pescuiesti in zone cu copaci cazuti in apa sau cu blocuri de piatra pe substrat,o recuperare rapida te ajuta sa scoti pestele din zona periculoasa....
Am experimentat si eu si un raport de recuperare de 6:1 vs 4.7:1 face
diferenta intre cate jiguri lasi sau cati pesti ratezi.

- George1985
- veteran
Depinde si de marimea tamburului.
Daiwa 4000 cu 4.7 raport trage destul de repede firul
Daiwa 4000 cu 4.7 raport trage destul de repede firul

Binenteles ca stiu ce se intimpla daca il scoti prea repede de la adancimi mari,exista metode si pentru cazul acesta,me refeream la"repede" obosirea pestelui fara al epuiza prea tare....si se intimpla si la stiuca,biban american,nu numai la salau....old_radu scrie:...ok , multumesc pentru explicatii , nu folosesc scule de cast , dar :
Un salut