Rapitor ATTACK

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Marciano
utilizator constant
utilizator constant

Rapitor ATTACK

Mesaj de Marciano » 12 Ian 2016, 15:41

Poate e un subiect de gradinita sau mai bine zis de "ras" pentru unii mai experimentati dar pentru pescarii incepatori poate fi chiar util. Nu stiu daca s-a mai discutat despre asa ceva dar intrebarea e cat se poate de simpla: Ce peste a fost ala? (dupa atac). Bineinteles ca vorbim despre atacurile de suprafata pentru ca la celelalte e imposibil de observat asta daca nu exista cineva sa vada in adancuri. Asadar vrem sa aflam toate particularitatile atacurilor de rapitor. Fiecare peste ataca in felul lui. Fie ca e vorba de stiuca, avat, salau, somn, clean, biban sau alt rapitor e bine de stiut cum ataca si de ce nu chiar unde, in larg, in mal etc. Poate e greu de descris in cuvinte un atac, dar va rog sa va exprimati mai pe intelesul tuturor. Si inca ceva, aici nu vorbim de atacurile in naluci, vorbim de atacurile in pestisorii tinta (vii).
Pisces natare oportet

adrian99
veteran
veteran

Re: Rapitor ATTACK

Mesaj de adrian99 » 12 Ian 2016, 20:42

un raspuns strict la obiect este mai greu de dat intrucat ar fi necesare cateva pagini...scrise
sa incepem cu avatul-pestele cu cel mai vizibil atac.inconfundabil atat prin intensitate cat si durata.rapitor neobosit avand(uneori)perioade de hranire intinse pe parcursul unei zile cu intensitate maxima la rasarit si apus
salau are un atac mult mai discret,de fapt o volta la suprafata apei.acelasi lucru il intalnim si la stiuca(cu mici diferente:atacuri mai violente,intoarcere pe spatii scurte dupa pestele prada)
despre somn nu pot sa spun prea multe intrucat nu m-am intanit prea des cu el insa atacurile aupra pestilor prada sunt(indeosebi)nocturne,atunci cand se si apropie destul de mult de mal

cleanul este un peste care ataca de cele mai multe ori la suprafata(in special ceea ce cade pe apa),intensitate mare(uneori-cand naluca este aspirata)

bibanul-cel mai bine am observata atcurile acestui peste in Delta,pe anumite canale unde este prezent in nr mare-de multe ori chiar la suprafata apei zapacind bancurile de obletei,rosioare.este un peste foarte curios,care se hraneste pe toata perioada zilei si ofera partide foarte frumoase

sper ca ti-am fost de folos :wink:

lenovo
senior
senior

Mesaj de lenovo » 16 Ian 2016, 08:58

adrian99 scrie: despre somn nu pot sa spun prea multe intrucat nu m-am intanit prea des cu el insa atacurile aupra pestilor prada sunt(indeosebi)nocturne,atunci cand se si apropie destul de mult de mal
Adrian, am avut eu ocazia unic zic eu de a vedea o urmarire la suprafata a somnului.

Eram undeva pe raul Mures cu un prieten, numai ce am ajuns la locul de pescuit. A lansat el in curet, eu in mal, eu am recuperat mai repede si am facut o pauza urmarind evolutia voblerului prietenului meu.

Cand voblerul lui a ajuns la 5 metrii de mal a stopat si au venit TORPILELE. Sincer iti spun nu am vazut asa ceva in viata mea, apa fiind limpede s-au putut vedea perfect somnii, 3 la numar unul dupa celalalt, 2 dintre ei spun eu ca dimensiune undeva peste 1,7m si al treilea undeva sub 1,4m (+/-20cm). A fost un atac in forta in mare viteza spatele pestelui iesind afara din apa, eu spun ca am vazut ceva unic, efectiv a fiert apa dupa trecerea lor. Singurul lucru nasol e ca au ratat naluca prietenului meu, cred ca ar fi avut parte de drill-ul vietii.

Dupa acel atac, liniste totala, nici un peste rapind, nici un peste miscand :).

Sper ca macar odata sa vedeti asa ceva, eu sincer am ramas placut impresionat de acea experienta :)

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 16 Ian 2016, 17:13

Avatul are un atac foarte zgomotos la suprafata apei, sunt multe momente in care il poti vedea ceea ce face la suprafata, cand ataca, deci este vizibil pradatorul. Cateodata ataca in haita si vor fi mai multe atacuri in cateva zeci de secunde. Cand apuca momeala musca de mai multe ori din ea ca "un caine" pentru a o inghiti. Este singurul dintre rapitorii din tara care face un deranj foarte mare la suprafata apei, cand ataca, mai ales in haita. Avatul prefera sa stea in curent. Ataca si langa curent dar de foarte multe ori se gaseste in mijlocul curentului asteptand sa vina pestii prada , in lunile mai reci coboara si vine in mal dupa prada .Atunci nu mai ataca la suprafata pentru ca nu mai are ce. De multe ori vara stam si il studiam cum da tarcoale cardurilor de obleti parand indiferent dar defapt ii obliga sa se comaseze apoi ii ataca in mare viteza chiar si de la 6-7 m distanta. Cateodata loveste si cu coada in stolul de pestisori si apoi se intorce sa prinda ce este ametit , numai in cazul in care rateaza din prima cu gura, daca prinde ceva in gura nu se mai intorce sa vada daca mai este ceva ametit. Asta vara am observat in ape limpezi.Sigur strategia de vanatoare a avatului difera de la apa la apa in functie de conditiile de trai adica pietre multe, crengi, copaci sau apa fara obstacole. Il consider un rapitor inteligent. Stiuca de foarte multe ori ataca in mal sau la o distanta de maxim 2-3 metri de mal chiar daca urmareste naluca de la 5-10 m de mal. EU VORBESC DOAR DE APELE CURGATOARE, SA NU SE FACA CONFUZIE. De regula stiuca nu face zgomot doar vom vedea cum pestisorii tinta sar peste pelicula apei care incotro. La intervale de 30 sec-2 minute va ataca din nou in aceiasi zona sau maxim 10-15 m lateral. Stiuca prefera apele domoale din apropierea malurilor, sau va sta pitita dupa obstacolo, pietre sau copaci , crengi cazute in apa. De foarte multe ori a venit linistita dupa naluca pana la 30 de cm de mal unde a atacat decisiv cand momela urca spre pelicula sau a ratat momela. De cateva ori am vazut-o ratand naluca si dand cu corpul sau capul de mal. Parca ar fi nauca. Salaul cand ataca la suprafata se demasca printr-un zgomot care seamana cu o pocnitura in special noaptea. Se aude un pac sau un poc fiind un zgomot mai surd. Somnul cum a mai zis un coleg mai sus cand ataca la suprafata mai mult se intorce se aude un fel de bufnitura datorita corpului sau masiv. Prefera apele domoale de sub maluri sau imediat de langa zonele cu, curent puternic, un fel de platforme unde isi asteapta prada adusa de ape. Rar vara a atacat in plin curent atunci cand probabil se oxigena atat el cat si prada. Cleanul la suprafata urmareste in special gaze si insecte pe care le culege cu mici cerculete de la suprafata dar mai ataca si pui de pestisori ceva in genul atacului de stiuca dar alearga o prada mai mica si raza atacului este mult mai mica, pradatorul aproape ca este vizibil, este ca si cum ar merge cu valul in cap uneori pe apa mica. Bibanul nu-l pot descrie decat dupa muscatura in twister unde totul se compara cu un atac sacadat un fel de tremur al momelii, un tarait gen trrrr trrr, cred ca de nebun si rautacios ce este ia momela in gura si scutura asa de tare din cap sa o faca bucati. La suprafata nu la-m urmarit pentru ca nu ma intereseaza, m-am intalnit cu el accidental pescuind dupa salau. Pastravul in parau daca ai ochelarii care trebuie in ochi, cateodata chiar si cu ochiul liber, ii vezi silueta sub pelicula cum zboara dintr-o parte in alta cand ataca sau cand se sperie. La suprafata ataca musculitele si gazele cu cerculete mici, cateodata pleoscaie cand il si vezi pe suprafata.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 17 Ian 2016, 12:36

@vampir

:respekt:
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Marciano
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Marciano » 17 Ian 2016, 18:01

SUPER
Pisces natare oportet

Scrie răspuns