Pescuitul stiucii folosind monturile Texas si Carolina

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

camarradu
utilizator nou
utilizator nou

Pescuitul stiucii folosind monturile Texas si Carolina

Mesaj de camarradu » 05 Dec 2013, 14:16

Buna ziua,

Deoarece pescuiesc pe o balta cu foarte multe agataturi, sunt nevoit sa renunt la nalucile care imi erau cunoscute (oscilantele si plasticele moi montate pe jiguri clasice) si sunt nevoit sa apelez la monturi care includ carlige offset Ex: Texas, Carolina si Jiga rig.

1. Am folosit montura texas de cateva ori si desi s-a redus semnificativ numarul nalucilor pierdute, mi se pare ca nu este o montura eficienta deoarece in timpul recuperarii shadurile utilizate se rotesc pe toate partile si nu asigura o evolutie corespunzatoare (cand e cu burta in sus cand se rasuceste pe o parte si tot asa). Ca o solutie mi s-a recomandat utilizarea carligelor offset de dimensiuni mai mari sau lestate, pentru a stabiliza oarecum naluca in timpul evolutiei dar in cazul shadurilor gen Kopyto, dimensiunea carligului nu poate depasi jumatatea nalucii si nu pot aplica sfatul primit.

Vroiam sa stiu daca sunt persoane care reusesc sa asigure, la aceasta montura, o evolutie corespunzatoare a nalucii si cum procedati?

Ce naluci utilizati atunci cand apelati la o astfel de montura?

PS: stiu ca exista naluci speciale pentru carlige offset dar vreau sa stiu daca se poate folosi, in mod eficient, montura texas si cu naluci care nu au fost proiectate pentru o astfel de montura (exemplu: un shad caruia ii aplici o taietura pe burta pentru a se asigura o deplasare mai usoara a carligului in momentul atacului).

2. Referitor la montura Carolina as dori sa aflu ce naluci folositi? Mentionez ca sunt interesat ca naluca (float) sa evolueze la 30 - 40 cm fata de fundul apei. Am achizitionat naluci de la relax care sunt float, dar atunci cand le introduc pe carlige offset isi pierd flotabilitatea.
Cum asigurati evolutia nalucii la distanta de fundul apei?

Din pacate magazinele care comercializeaza produse de pescuit nu mentioneaza daca nalucile sunt float sau nu si mi-ar fi de ajutor cateva modele/denumiri de naluci ca sa merg la sigur.

Va multumesc,
Radu :)

Gogol
veteran
veteran

Re: Pescuitul stiucii folosind monturile Texas si Carolina

Mesaj de Gogol » 05 Dec 2013, 15:57

Ai pus f multe intrebari si destul de stufoase. Este o intreaga polologhie privind pescuitul cu offset si gume. Eu de aproape 4 ani pescuiesc 90% cu asa ceva si inca nu sunt pe deplin multumit de artificiile pe care le aplic.
Ce pot sa te sfatuiesc este sa folosesti gruburi si slidere pt a avea o evolutie cat mai corecta a nalucii cu offset cu bullet pe fir. Este adevarat ca offseturile lestate pe burta carligului contribuie la o evolutie corecta a nalucii mai ales a shadurilor, care se rasucesc sau lucreaza cu burta in sus sau lateral, insa rata rateurilor creste alarmant fata de un offset cu bullet pe fir.
Exista niste offseturi lestate cu bile legate intre ele cu inele despicate (imi scapa numele lor) care reusesc sa imprime nalucii o miscare naturala dar are o rata de agatare in cocioace mai mare decat a offsetului cu bullet pe fir.
Sau mai sunt niste carlige offset lestate pe bot din fabrica dar sunt ff scumpe. Ceva de genul 1,5 euro bucata.
Este o intreaga adaptabilitate in functie de naluca pe care o folosesti si tipul de offset cat si a tipului de pescuit, jiguit.
Pe mine deja m-a imbatranit poveste asta cu offseturi si naluci de guma...

mihaic
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de mihaic » 05 Dec 2013, 16:53

Hello,

Cam aceleasi probleme le-am avut si eu si le-am rezolvat in mare parte la fel cum te-a sfatuit colegul @Gogol.
O alta solutie ar fi o montura care se cheama Jika Rig. Este vorba de un carlig offset normal in ochiul caruia se leaga un plumb de obicei rotund si de gramaj mic. Sunt tutoriale pe Youtube despre cum se relizeaza montura. Am pescuit in ultimul timp cu aceasta montura si nu am avut nici un rateu si naluca evolueaza destul de frumos (de obicei folosesc swimbait-uri).

hegedusalin
veteran
veteran

Mesaj de hegedusalin » 05 Dec 2013, 17:03

Naluci plutittoare care imi plac sunt shad-urile de la Z-man. ;)

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 05 Dec 2013, 20:56

hegedusalin scrie:Naluci plutittoare care imi plac sunt shad-urile de la Z-man. ;)
Cele mai proaste naluci pt montura offset cu bullet pe fir. Nu stau deloc corect, cum intalneste un obstacol se mototoleste pe carlig. Trebui musai opritor dar daca vrei sa schimbi naluca, se duce dreaq opritorul.. Asta implica sa pescuiesti toata ziua cu aceeasi naluca sau sa o schimbi cu tot cu carlig. Cam incomod...
Despre evoluat cat natural nici nu mai are rost sa discut. Pe jiguri obisnuite evolueaza bine.

Si ce e mai important la pescuitul cu offset: iti trebuie o cotoroanta de lanseta sa dai teapa regulamentara.

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 05 Dec 2013, 21:03

Si ce e mai important la pescuitul cu offset: iti trebuie o cotoroanta de lanseta sa dai teapa regulamentara. Sau daca ai o lanseta mai normala, trebuie sa fii iute de mana sa dai teapa din fundul curtii.
Altfel te uiti cum pierzi pestele si iti vine sa plangi.

Robert517
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Robert517 » 06 Dec 2013, 09:09

La Texas folosesc un opritor( de pescuit stationar) in fata plumbului (si astfel se aplica o presiune plumb-carlig ofset ) - la mine nu se invarte :shock: :shock: si eu pescuiesc asa la Dunare ......in curent.....e adevarat ca folosesc probabil plumb mai greu...

La Carolina incearca sa pui pe fir , in fata carligului , o bila flotanta de polistiren de la crapisti ,cilindru flotant (se folosesc la monturi pt. chefal...) si astfel nu te mai intereseaza daca naluca a flotanta sau nu... :idea: - asta am folosit-o o singura data (nu prea pescuiesc pe balti) dar a functionat :-D

spiridusul
veteran
veteran

Mesaj de spiridusul » 07 Dec 2013, 19:32

Cel mai usor ca sa ai evolutie corecta a nalucii este sa iei monturi FUDO, fie gata montate cu carlig, fie doar greutatea care are doi ocheti la unghi de 90 de grade unul fata de celalalt. Mie mi se par cele mai ok pentru ca ofera si o evolutie cat mai naturala.
A doua varianta este sa iei jiguri de offset gata turnate, dar sunt scumpe, asa cum zicea si gogol (de la 1,5 euro bucata).
A treia posibilitate este ca daca faci monturi cu bullet sa faci nodul dintre fir si carlig astfel incat mereu bulletul sa stea putin deasupra axei carligului. Practic bulletul trebuie sa traga in sus carligul.
Eu dau preponderant cu naluci subtiri sau special concepute pentru offset. Daca vrei sa dai cu un kopyto de 7,5 sau mai mare, gasesti niste carlige largi, care sa-ti permita sa intepi corect guma.

mihaic
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de mihaic » 07 Dec 2013, 20:56

@spiridusul - Interesanta montura Fudo . Multumesc pentru indicatii!

spiridusul
veteran
veteran

Mesaj de spiridusul » 12 Dec 2013, 20:29

Mai e o variant pe care am incercat-o si da roade. Facut montura pe fluorocarbon, cu plumb culisant, si carligul prins cu bride, de sus in jos. Evolueaza correct.

Scrie răspuns