pescuit la somn cu artificiale

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

danr
Site Admin
Site Admin

pe langa subiect

Mesaj de danr » 12 Mai 2004, 14:59

ce inseamna " domeniul maritim " ?

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 12 Mai 2004, 15:40

Buna intrebarea mai ales ca in Romania nu exista asa ceva.Iata cum sta treaba :
In Franta nu exista permis de pescuit in mare si poti pescui zi si noapte cam ce vrei. Doar citiva pesti mai rari au o limita de talie. Asta e si normal, apele marii ne apartinind unui singur stat nu se ocupa nici unul cu lucruri de tipul repopulari etc... Nici Romania nu se ocupa cu asta dar vad ca tot trebuie sa platiti. Pentru ce ?
Deci in Franta toate apele si fluviile care se varsa in mare au partea inferioara a cursului considerat ca domeniu maritim. Uneori acest domeniu incepe la 30km inaintea marii. Tocmai aici sunt si somnii cei mai mari. Se hranesc mult cu peste oceanic care urca destul de sus pe riuri. In Camargue, delta Rhonului, somnii coboara citeodata chiar in mare, asta in zilele cind este curent puternic si apa dulce patrunde departe in mare fara sa se amestece.
Deci portiuni intregi de riuri si fluvii fiind considerate de lege domeniu maritim, legile apelor dulci nu se mai aplica.
Tudor

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 12 Mai 2004, 15:46

nu stiu de ce au iesit puncte, puncte in locul cuvintului "RE PO PU LA RI"
Si aici a trebuit sa separ silabele ca sa apara.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 12 Mai 2004, 15:46

super treaba
chestia cu interdictia de a pescui noaptea mi se pare o prostie

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 12 Mai 2004, 15:48

hehehe
fiindca exista un filtru care nu lasa sa apara cuvinte " obscene "
filtru este extins si la cuvinte la care numai portiuni din ele pot fi " obscene "
da uite ca intra daca e scris pe silabe :)

de ce platim ? pai ca sa castige si altii o "paine", si sa aiba fonduri pt. a sustine braconierii si concesionarii " legali "

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 12 Mai 2004, 16:26

Chestia cu interdictia pescuitului noaptea are are argumente pro si contra.

Sunt multe locuri unde pescuitul noaptea este autorizat dar numai la crap. Unii mai triseaza si mai pun o lanseta si la salau. Daca ar fi autorizat multi ar da la salau si nu in stilul C&R. Salaul fiind singurul peste de apa dulce ne salmonid considerat aici bun de mincat. In tarile cu traditii maritime puternice pestele de apa dulce nefiind foarte apreciat pe masa.
Deci se mentine aceasta prohibitie noaptea pentru a proteja salaul.
La origine insa aceasta lege a iesit pe vremea lui Napoleon si nu avea nimic de a face cu protejarea pestelui. Mai ales ca pe vremea aia nu exista salau in Franta unde exista de numai 50 de ani. Lui Napoleon ii era frica de spionii englezi si de aceea a interzis umblatul pe riuri noaptea aiurea. Asta am citit si eu la crapistii care se bat pentru autorizarea pescuitului noaptea peste tot.

Tudor

Marius
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Marius » 25 Mai 2004, 08:37

Somnul merge foarte bine si la artificiala insa depinde de starea lui de moment. Il poti prinde bine la shaduri albe de 10-16 cm, care cu atractant devin mai prinzatoare. O alta metoda este la "tabla", Oscilante mari, de 30-50 de grame, in cazul in care se hraneste in suprafata, tabla avand rolul clonkului. Am vazut destui somni mari (28, 35, 47 kg )prinsi cu aceasta metoda ca sa te asigur ca e prinzatoare. Mai poti folosi rotative Mepps NR 5 lestate sau nelestate, voblere de adancime ( rattlere ), sau poppere (mai greu ). FIR INTINS

dudi
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de dudi » 01 Iun 2004, 17:48

Chestia cu popere mi se pare f interesanta.De ce "mai greu".Din cate am obs sunetul poperului e asemanator cu cel al cloncului, asa ca ar putea fi ceva.

dudi

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 16 Iun 2004, 15:09

D-abia acum am observat topicul asta :( :?

Cunosc personal un "nene" care sta de citiva ani la Gorgova. Tipul pescuieste de citiva ani, SI PRINDE, somn la vobler in canalul Sulina.
Pina mi-a "vamuit" trusa de voblere prindea cu Rapala Fat Rap de 7 cm. Acum s-a reprofilat si da cu Rapala Down Deep Ratlin' de 7 si 9 cm sau cu Rattlin' Rap de 7 cm. Patternuri sint in general naturale si adevarul e ca nu prea conteaza la adincimea la care pescuieste el si la vazul "exceptional" al somnului. Ideea de baza sint vibratiile voblerului si zgomotul facute de bile. Metoda e relativ simpla. Lanseaza de pe un pinten al digului pe o directie perpendiculara pe mal, lasa curentul sa-i care voblerul pina in anaforul pe care l-a "ochit" stopeaza firul si ridica lanseta la verticala. Curentul face restul. Adica scufunda voblerul si il mentine in actiune. Muscatura e usor de sesizat si restul e "treaba cu muschiul". A scos bucati frumoase, recordul fiind 3 la rind in mai putin de 2 ore. Aveau la un loc 62 de kilograme (23, 21 si 18 kg respectiv). Celor suspiciosi le pot pune la dispozitie caseta video cu ultimele doua capturi (23 si 18 Kg) :lol:

eugen
veteran
veteran

mmmm

Mesaj de eugen » 16 Iun 2004, 15:16

fain...somn n-am prins niciodata, dar suna bine.

am discutat odata cu un spaniol, cica aia prind in draci pe shad-uri mari montate pe jig, dar cu tuburi cu bile atasate. rattling trailers, sau ceva de genul asta. probabil ai dreptate ca e nevoie de zgomot, pe langa vibratie.

fir intins!

Scrie răspuns