o intrebare pls

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 20 Iun 2005, 20:43

eugen scrie::))) mama da o scaldati nu gluma...lool.

ca sa fie treaba si mai clara: michael, sa stii ca jigul nu e totuna cu streamerul!

lol
Nu,la noi...am specificat-"la straini".De exemplu,Matt Hayes,sau cum il cheama pe englezul care pescuia tarpon in Cuba,le zicea JIG la streamere.Daca am gresit... :oops:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 21 Iun 2005, 07:25

salut
in mures avem urmatoarele denumiri la termeni de care evorba aici
steamer - o musca mare pe carlig de cel putin 8 lestata si cu pene in coada care se recupereaza pulsatoriu - pentru stiuca
jig - greutatea din capatul twisterul de obicei este turnat direct pe carlig

buldo - nu e un fel de pluta ci mai degraba e vorba despre un wobler floating armat cu o singura ancora (seamana cu flat head daca stiiti tipul)

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 21 Iun 2005, 08:01

Streamer e orice creatie din materiale legate pe orice carlig (nu neaparat mare) si trasa prin apa pentru a imita un pestisor. Chiar si o musca uda, daca e trasa prin apa devine streamer. Nu conteaza ca e grea sau usoara, nu conteaza ca e mica sau mare.
Buldo e o denumire ce provine din franceza. A fost denumita "bulle d'eau" si apoi tot francezii au scurtat la "buldo". Termenul defineste un corp plutitor pus in capatul liniei de monofilament pentru a putea pescui la musca cu echipamentul de spinning.

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 21 Iun 2005, 08:24

imi cer scuze pt. confuzie :oops: oricum nu am experienta in flyfishing... aveti dreptate...
multumesc...
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 21 Iun 2005, 12:39

mike,

jigul poti sa il arunci cu batul de spin, streamerul singur nu poate fi lansat decat cu snur. la jig ai plumb turnat pe carlig deja, la streamer musca este sau nu lestata in functie de nevoia pescarului, insa doar pentru a se scufunda mai mult sau mai putin, nu pentru a ajuta la lansat.

asadar, la spin poti sa folosesti un streamer doar in combinatii, de genul alora de avat: lingura + 2 streamere dupa ea, unde e nevoie de acea greutatea lingurii ca sa poti arunca streamerele. la jig dai direct cu el legat de fir fara probleme.

jigul este si carligul pe care se pune un shad sau un twister, dar si acelasi carlig imbacat cu pene sau par. in cazul asta se adauga denumirea dressing-ului pentru a nu se face confuzii, asa ca se spune bucktail jig la cele facute cu par de cerb, marabu jig la cele cu pene marabu, feather jig pentru cele cu diverse pene, hare jig pentru cele cu par de iepure samd. dar chestia rezultata e un jig si nu un streamer.

exista si linguri care sunt numite jiguri sau jigging spoons/lures. in engleza multe naluci sunt botezate in functie de actiunea pe care o au. asa se face ca si muscarii si spinerii le zic poppere nalucilor care fac pop pe filmul apei, desi nu seamana foarte tare ca obiecte popperele pe care le lansezi cu batul de spin si alea care-s facute sa le arunci cu bat de musca. dar fac aceeasi treaba si prin urmare sunt botezate la fel.

tot asa, jigging-ul e orice pescuit in care imprimi artificialei o miscare in zig zag intre ape sau pe fund. jig mai inseamna si un dans popular in care se tzopaie de zor si mai desemneaza si o scula de gaurit lemnul, un fel de perforator cu un burghiu care merge in sus si in jos si tot asa. daca ai prins miscarea asta, pe viitor o sa stii care e diferenta intre un jig si un streamer. :)

nelamuririle astea cu termenii sunt inerente pentru ca in ziua de azi nu prea mai exista o granita asa de bine delimitata intre stilurile de pescuit si spinerii mai fura termeni de la muscari, ori viceversa.

de pilda in pescuitul marin cu bete de musca sunt pattern-uri de streamer care se cheama jig fly, uneori legate chiar pe jiguri cap de plumb sau lestate doar la cap. nu foarte grele totusi, pentru ca n-ar putea fi lansate cu snurul.

astea se cheama jig fly tot pentru ca au actiune similara celei de jig (inot in zig zag in plan vertical din cauza dispunerii greutatii doar la cap). mai mult ca sigur hayes folosea un asemenea tip de streamer in acea emisiune vazuta de tine.

hope it's all clear now. lol

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 22 Iun 2005, 23:36

Cristal clear,Eugen.Mai complet de atat nu scoteam nici din dictionar.Totusi am ajuns la concluzia ca e mai mult o chestie de interpretare,streamerele de la Mepps parca ar fi legate pe JIG-uri lestate,vezi aici:
http://www.fish307.com/xxx/MeppsAgliaStreamer.htm

Eugen:ai vazut prin Bucuresti,la vreun magazin jig-uri ca si cele folosite de Matt Hayes,erau superbe,cred ca la avat sunt mortale.Daca stii pe undeva,da-mi te rog de veste.
Mersi.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

ovidiu
veteran
veteran

Mesaj de ovidiu » 23 Iun 2005, 08:03

...sau putem aminti de montura cu ata rosie. iti trebuie un spray 30-40m de fir un plumb si 3 carlige legate deasupra plumbului.
in carlige se pune ca momeala ata rosie, dintr-un fular sau pulover...se prinde biban la chestia asta care este tot un streamer. in apele care au biban , se prinde bine de tot la asa ceva..recuperand pe fund si in apropierea fundului plumbul starneste namolul... si lasa o urma interesanta pentru bibanii curiosi..si cand se apropie ataca carligele cu ata rosie.
pentru cine nu a incercat metoda....scuzati expresia..:) cu curaj!

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 23 Iun 2005, 11:39

Din cate vad eu in pozele alea, in cele 4 de jos, nu e nici un jig. E o combinatie de par cu doua carlige sau ancore. In mod normal, o astfel de combinatie, cu o singura ancora, se foloseste de f mult timp la rotative si e numita "skirt", adica fusta. Ei n-au facut aci decat sa o lungeasca cu inca un carlig sau ancora. Pana la urma e un streamer atasat la o rotativa. Dar n-are nimic cu jig-ul.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 23 Iun 2005, 12:04

mike,

chiar daca ar fi prin magazine, tot singur mi le-as lega fiindca n-ar avea cum sa fie mai bune ca ale mele. :))

serios vorbind, gasesti pe afara. vezi pe Cabelas. dar sunt mai scumpe decat voblerele. genul asta de naluca nu va face niciodata cariera pe piata fiiindca e prea scump procesul de productie, nu se pot face decat manual.

daca vrei, pot sa-ti trimit cateva. imi fac demult, am si matrita ca sa torn un anume tip de jig special conceput pentru asa ceva. dar nu le vand si nici n-am de gand.

le mai fac cadou pe la prieteni, cu conditia sa-mi gasesca materiale de care sa ma folosesc si eu. acelasi targ e valabil si pentru tine. daca iti convine, scrie-mi mesaj pe prv ca sa-ti explic de ce am nevoie. :)

ciao!

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 23 Iun 2005, 12:10

dap, mepps-urile alea sunt un fel de skirt-uri de atasat dupa rotativa.
e cam acelasi principiu cu al streamerelor de somon legate pe tuburi, adaptat ca sa mearga lansate cu batul de spin. 5-6 USD buc...elegant, nimic de zis. lol

Scrie răspuns