Mulinete multiplicatoare (intrebari)

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Busta
utilizator constant
utilizator constant

Mulinete multiplicatoare (intrebari)

Mesaj de Busta » 08 Oct 2007, 20:56

Se pot lansa cu ele asa cum lansezi cu una normala ?
Recuperarea este rapida ?
Ce multiplicatoare se recomanda ptr spinning ?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 08 Oct 2007, 22:24

Mulinetele folosite la pescuitul cu naluci sunt de doua feluri.
1. Mulinete cu tabur fix, "normale" cum le zici tu sau de spinning.
2. Mulinete de casting sau baitcasting sau multiplicatoare e (cam) acelasi lucru.
Raspunsurile la intrebarile tale ar suna cam asa:
1. Nu. Spre deosebire de mulinetele de spinning cu care lansarea se face prin desfasurarea firului de pe tamburul fix(banuiesc ca stii asta), la cele de cast(ing) tamburul se invarte in timpul lanseului.
2. Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare te sfatuiesc sa citesti specificatiile producatorilor. Cel mai relevant indicator al vitezei de recuperare este cm(inches) de fir recuperati pe un tur de manivela.
3. In intrebarea ta e o contradictie intre termeni. Spinning inseamna pescuit cu mulinete de... spinning :D. Pescuitul cu multiplicatoare se numeste casting.
Multiplicatoarele astea s-ar cam imparti si ele in doua categorii:
1. low-profile, care arata cam asa:
Imagine

2. round
Imagine

Daca vrei sa pescuiesti cu asa ceva, pentru apele si pestii de la noi e suficienta o mulineta low-profile. Cele de tip round sunt prea puternice si prea grele.
Chiar si asa, o mulineta low-profile merita sa o folosesti daca intentionezi sa pescuiesti cu naluci grele si foarte grele, asta insemnand cam de la 20-25 de grame in sus, adica la stiuca si somn. Asta pt. ca mulinetele de cast sunt mai puternice decat cele de spin. Evident ca sunt si mulinete de spinning care fac f. bine treaba asta, vezi cu ce pescuiesc craparii...
:lol:
Sau poti sa dai cu asa ceva pt. ca iti place pur si simplu.
Atentie, o mulineta de cast se asezoneaza cu o lanseta tot de cast, nu se potriveste cu cele "normale" de spin.

Bah, sariti careva cu o bere ca ma dor deshtele de atata scris :lol:

Busta
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Busta » 08 Oct 2007, 22:43

mersi de info :)

deci ,..., mai bine imi cheltui bani pe una cu tambur fix ... ca la multiplicatoare se incalceste firu' dar nah e buna din barca la jigging - in fine o sa ma decid eu mersi dinou :)

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 08 Oct 2007, 22:45

Busta scrie: ....
dar nah e buna din barca la jigging -
de ce ?

caius
junior
junior

Mesaj de caius » 09 Oct 2007, 00:41

o mulineta low-profile merita sa o folosesti daca intentionezi sa pescuiesti cu naluci grele si foarte grele, asta insemnand cam de la 20-25 de grame in sus, adica la stiuca si somn. Asta pt. ca mulinetele de cast sunt mai puternice decat cele de spin

Trebuie sa te contrazic, eu lansez cu baitcastingul si naluci de 3,5 gr fara probleme in orice conditii de pescuit ,inclusiv cand bate vantul din fata lansez cam 20-25 de metri .
caius delamarian

caius
junior
junior

Mesaj de caius » 09 Oct 2007, 01:10

Tavi scrie:
Busta scrie: ....
dar nah e buna din barca la jigging -
e buna ptr orice aplicatie vrei :shock: cu conditia sa inveti sa o folosesti :D
caius delamarian

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 09 Oct 2007, 08:01

caius scrie:

o mulineta low-profile merita sa o folosesti daca intentionezi sa pescuiesti cu naluci grele si foarte grele, asta insemnand cam de la 20-25 de grame in sus, adica la stiuca si somn. Asta pt. ca mulinetele de cast sunt mai puternice decat cele de spin

Trebuie sa te contrazic, eu lansez cu baitcastingul si naluci de 3,5 gr fara probleme in orice conditii de pescuit ,inclusiv cand bate vantul din fata lansez cam 20-25 de metri .
Pai ... nu m-ai contrazis :lol: . Eu ziceam ca merita sa folosesti bait cast pt. naluci grele. Merita, in sensul ca are o justificare investitia deoarece avantajul fata de spin e mai evident.
N-am zis nimic de lungimea lanseului, sau ca nu merge si la alte aplicatii, cu conditia sa inveti sa o folosesti, 'nteles :lol:

JONES
veteran
veteran

Mesaj de JONES » 09 Oct 2007, 08:35

si eu am auzit la fel adica ca multiplicatoarele se folosesc mai ales pentru naluci de peste 8-10 grame. Pentru celelalte nu sunt recomandate pentru ca nu pot invarti tamburul.
the angler is catching xxx, not by the lure

Busta
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Busta » 09 Oct 2007, 10:07

nu stiu am vazut una low-profile micuta si finuta - vroiam sa mi-o cumpar dar cred ca mai bine imi iau Shimano Stradic GTM 3000 S RB are recuperale 6:1 e bune pentru ce imi trebuie mie la Avat :)

Cristi E
senior
senior

Mesaj de Cristi E » 09 Oct 2007, 10:10

Busta scrie:nu stiu am vazut una low-profile micuta si finuta - vroiam sa mi-o cumpar dar cred ca mai bine imi iau Shimano Stradic GTM 3000 S RB are recuperale 6:1 e bune pentru ce imi trebuie mie la Avat :)
care mica si finutza?

Scrie răspuns