Max. Drag la mulineta

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Marinarul
junior
junior

Max. Drag la mulineta

Mesaj de Marinarul » 29 Dec 2010, 22:26

As dori cateva lamuriri de la cei mai experimentati de aici cu privire la importanta acestui indicator al unei mulinete de spinning si anume drag-ul .

Inteleg ca face referire la forta de tractiune a mulinetei ? In acest caz e cu atat mai bine cu cat e mai ridicat , mai mare ? Teoretic si practic pot sa deduc ca are la baza un mecanism puternic , niste angrenaje solide , durabile ?

Mi-e teama sa nu fac o confuzie si astfel sa-l aleg ca principal atu al unei mulinete (pe langa altele : materialul rotorului / corpului mulinetei , nr si tip rulmenti, greutate , tip angrenaje - aici se prind urechile in termeni tehnici).

Nu toti producatorii de mulinete afiseaza "max. drag" ci mai ales l-am gasit in cazul celor mai scumpe si cu pretentii (cautam un Shimano Stradic) si am vazut ca un drag bun e pe la 15 lbs , adica aproape 7 kg (forta ?) sau chiar mai sus. Mentionez ca pescuiesc la stiuca.

Multumesc anticipat !

florin s
utilizator constant
utilizator constant

Re: Max. Drag la mulineta

Mesaj de florin s » 29 Dec 2010, 22:58

Max dragul la o mulineta inseamna cit de puternica este frina strinsa la maxim, aceasta "putere" este data in cite kg poate sa tina frina fara sa dea drumul la fir. Pentru stiuca si nu numai si un maxim drag de 8.8lb, aproximativ 4kg(mulinetele daiwa de 2500 mai ieftine, exceler sau tierra) este suficient.

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 30 Dec 2010, 00:06

degeaba ai drag foarte mare daca iti intra submarinul si-ti rupe axul sau pickupul :lol: mai bine ii dai fir :shock:

Marinarul
junior
junior

..

Mesaj de Marinarul » 03 Ian 2011, 13:55

Multumesc ptr raspunsuri , m-am dumirit cum stau lucrurile.
Fire intinse pe 2011 !!!

Scrie răspuns