leader

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 24 Sep 2004, 06:20

Ahaaaa,deci pentru textil...Eu,folosind mono(destul de subtiri),nu am nevoie de leader... :wink:
Michael va recomanda Regulamentul forumului

pescarel
senior
senior

Mesaj de pescarel » 30 Sep 2004, 10:01

Si eu am mono si nu folosesc leader, dar incercam sa raspund celor care tin neaparat sa puna leader, la mono, si inca unul mai subtire ca principalul, sa cedeze de acolo...

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 30 Sep 2004, 10:14

Scopul este ca pestele sa nu se sperie de fir si in acelasi timp acest fir sa fie destul de rezistent pentru a scoate pestele. De asemenea, grosimea acestuia nu trebuie sa influenteze in rau evolutia voblerului.
Mie asta mi s-a parut cea mai buna solutie - mono florcarbon. Fiind un fir teapan, nu sta bine pe mulineta (aici trebuie un fir moale, matasos, fara memorie), asa ca l-am folosit doar ca leader (aprox.1-1.2m). Si daca se rupe, se rupe acest leader la nod, pentru ca textilul de 0.10 de pe mulineta este mai rezistent decat cel mai gros leader folosit de mine (0.16).

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 30 Sep 2004, 22:32

La ce mai folosesti textil,daca esti constient de faptul ca la o agatatura se va rupe de la leader.Scopul textilului ar fi sa reziste,sa poti recupera naluca,indreptand ancora.Singurul avantaj il ai la lansari,fiind firul mai subtire decat un mono la aceeasi rezistenta.

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 01 Oct 2004, 07:03

Asta si vreau, sa ma ajute la lansari si in acelasi timp sa fie rezistent. Are neajunsul ca se vede in apa asa ca e binevenita o bucata de fir invizibila. Pentru a lega aceasta bucata de fir la vobler trebuie respectate niste diametre. Daca e sa se rupa, trebuie sa se rupa de undeva (e foarte normal ca sa se rupa in punctul cel mai slab - acesta este nodul de la monofilament).

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 01 Oct 2004, 22:39

Eu nu ma complic atat,am acelasi fir de pe tambur pana la naluca.Un fir care-mi permite sa lansez usor si departe si sa fie si rezistent in acelasi timp.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 03 Oct 2004, 07:05

Michael scrie:Eu nu ma complic atat,am acelasi fir de pe tambur pana la naluca.Un fir care-mi permite sa lansez usor si departe si sa fie si rezistent in acelasi timp.
Mugurel,

Nu ai dreptate,Mugurel face bine folosind fir textil si leader fluorocarbon.
In primul rand nu cred ca pe mulineta ai un mono de 0,10mm si deci folosind unul mai gros distanta de aruncare e mai mica.De asemenea cred ca nu ai realizat ce spunea Mugurel si ceea ce e adevarat , ca un fir textil de sa zicem 0.10mm e mai tare decat un monofilament mult mai gros.Si ca sa-ti dau un exemplu concret eu pescuiesc cu FIRE LINE de 4 lb.(1,8 kg) si acesta e mai tare decat un monofilament fluorocarbon de 10 lb.(4,5kg.).In plus nu mai ai probleme folosind acest fir cu rasucirea firul de catre mulineta(nu ca nu-l mai rasuceste,dar FIRE LINE nu va face peruci ca si mono) si avand o elasticitate neglijabila ai un control asupra artificialelor mult mai bun,o semnalizare a atacurilor mult mai buna nemaidiscutand de calitatea intepaturii.
In galeria foto RED xxx-ul de 23 lb.(10,4kg.) l-am prins cu FIRE LINE de 4lb.( nu scrie acolo)si leader fluorocarbon de 14lb.Cu mono de 14lb. nu as fi putut arunca cat pot arunca cu FIRE LINE de 4lb.!!!! si probabil ca nu as fi reusit sa prind acest peste pescuind de pe mal.

Jean Scurtu

pescarel
senior
senior

Mesaj de pescarel » 04 Oct 2004, 10:44

Ce inseamna 'mai tare'? Ca doar 10lb>4lb...

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 04 Oct 2004, 18:24

Pe un tambur am mono de 0.20,pt.naluci(si pesti :lol: )mari,pe altul fir de 0.14 pt. naluci mici(in principiu pt. clean).Eu,pescuind pe rau,nu am nevoie de lansari foarte lungi.Daca ma fortez un pic dau pe malul celalalt.

Scrie răspuns