lanseta Ultralight

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Musti
veteran
veteran

Re: lanseta Ultralight

Mesaj de Musti » 15 Ian 2015, 23:31

valeriu28 scrie:...Nu stiu daca ati trecut prin momente in care sa fiti pasionat, sa doriti sa pescuiti cu sufletul, sa intrati intr-un magazin de pescuit si sa fie totul nou...
:D
Pai tocmai ca te-am "citit". Ai un soi de candoare pe care n-am mai vazut-o de multa vreme... In sensul bun... :D
De-aia m-am si apucat sa-ti raspund la cate-o intrebare. Sper doar ca vampir sa n-aiba dreptate cand zicea ca e pierdere de vreme. Ma astept ca la un moment dat sa treci si la fapte. Si sa incepi sa-ti raspunzi singur la o buna parte dintre intrebari. Sau, si mai bine, sa ajungi sa ma contrazici cu argumente... Argumentele tale! :P

Pe de alta parte, chiar daca te-a iritat formularea lui, nu ignora continutul celor spuse de vampir... Are mare dreptate in ceea ce spunea despre echipamentul care NU prinde peste. Nu aluneca prea devreme pe panta saritului din lanseta in lanseta, pana cand inca nu ti-ai format mana, doar pt. ca unul sau altul iti recomanda diverse. Cum iti spuneam si despre naluci: invata intai sa pescuiesti temeinic ceea ce ai deja si abia apoi treci la achizitii diverse...

In fine, sunt convins ca te descurci tu... Ca arzi etapele, ca nu... Atata timp cat te pasioneaza subiectul... :)
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

speedo
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de speedo » 16 Ian 2015, 15:35

Omul a vrut cat mai multe informatii despre noua achizitie pe care probabil o scoate din husa de doua ori pe zi si o analizeaza (eu asa fac de-aia stiu :D )
Nu ar vrea sa o rupa cu noile voblere de 8-9 grame pe care abia si le-a achizitionat probabil dupa ce a vazut eventual niste filmulete pe youtube.
De-aia intreaba si nu se duce la pescuit.Si pentru ca e frig afara.
De-aia se pun acuma intrebari mai mult sau mai putin agasante pentru unii pentru ca e sezonul de cumparaturi nu de prins peste.E sezonul de prins pescari.De catre comercianti.Nu-i rau nici asa.

De exemplu eu vad ca cineva e interesat sa cumpere multe voblere Norizi.Mi se aprinde beculetul...da' oare de ce?Si incep sa scotocesc pe net tot ce se poate despre voblerele astea.Intorc pe dos toate paginile in toate limbile posibile unde apare cuvantul "norizi" si ce vad?Ceva capturi, informatii putine...mai aflu si ca nu se mai fabrica.Deci e pont bun dar se merge "inchis".Asa ca-mi cumpar si eu cateva cat mai sunt pe piata.
La fel si cu gumele savage gear.. bai frate prinde ala pe youtube in draci si ce-i drept se misca asa frumos gumele alea...cum face ala cand prinde "BAMM!!!" n-are cum,da' ce stiuca de la noi o fi mai rara dar nu e mai proasta o sa puna botu' si la mine deci imi comand si de-alea o cutie.

Mai era unul la rubrica vanzari-cumparari care cauta broaste. Am vazut si eu filmuletul care l-a corupt cu mult inainte sa deschida el topicul.Iar la ora 5 dimineata intreaba senin "nimic?"
Adica e constient ca balta e bocna si ca pana vine sezonul pt broasca aia e posibil sa-i treaca dar daca e in "sevraj" ca noi toti ce ati vrea sa faca?

Om fi toti cu capu'?Tot ce e posibil.Dar nu poate sa ne condamne nimeni.

Gardos
senior
senior

Mesaj de Gardos » 16 Ian 2015, 16:59

Intr-o seara opresc la Semanatoarea sa imi iau dusca de biban. Doua ore dupa birou, in drum spre casa. Vad un tip grizonat care lansa biciuit, foarte agresiv. Nu asamblez lanseta si ma duc sa vad ce face el acolo. Vazusem doar pe Youtube tehnica. Omul, cat se poate de deschis, cu doi bibani lati de doua degete sufocati printre vreo 4 pungi uriase albe candva, inghesuite intr-un rucsac.
Dincolo de nostalgia capturilor de altadata, omul avea o problema majora cu pescarii de pe internet, cum le zicea el. Nu putea sa ii suporte pe cei care vin cu lansete japoneze, pescuiesc total aiurea(spre exemplu, el nu concepea sa recupereze altfel decat in dinti de fierastrau, intepand violent dupa fiecare cadere a shadului - pasamite, asa prinsese un salau de 5 kile acum cativa ani) si culmea!!! au ai dracului un noroc de nu iti vine sa crezi. Niste putoi care au noroc de fiecare data si se cred pescari, desi nu si-au tocit nici macar o pereche de chiloti pe balustrada de langa Dambovita. Intre timp, au mai venit vreo doi cunoscuti de-ai lui, care il aprobau din cand in cand.
Cum mi-a fost al naibii de greu sa inteleg mai ales partea cu chilotii, i-am urat omului orice altceva in afara de bafta si am plecat la masina. Asamblez lanseta, iau doua monturi dropshot si ma duc pe cealalta partea a garlei. Lansez si dupa vreo cinci minute in care am avut doar vreo doua lanseuri versus cateva zeci vizavi, aud mistourile - "asta da cu lanseta cum da la varga, dar fara pluta, hehehe, hohoho".
Ca si cand ar exista o karma a pescuitului, am prins de la un moment incolo cam un biban la 5 minute, timp de vreo trei sferturi de ora.. Socul lor a fost cu atat mai mare cu cat ma mai vedeau si ca le dau drumul. Am plecat usor nemultumit pentru ca guru-ul dintre cei trei se mutase vreo 300 de metri mai spre baraj si nu mi-a vazut recitalul. Dar mi-am revenit cand am vazut in retrovizoare ca dupa ce am plecat, ceilalti doi se dusesera fix in locul din care plecasem. Scoala se mutase intre timp.
Revenind la ale noastre, pescuiesc din 16 octombrie 2014 incoace cu acte. Internetul mi-a ars enorm de multe etape. Sfaturile veteranilor, fie ele si date de sus, mi-au folosit cel putin in noi directii de cautare pe internet si probe practive ulterioare, de verificare/potrivire la mine. Altfel, daca ramaneam la ce aflam in timp ce imi toceam chilotii, intepam cu ura dupa fiecare cadere a jigului, ca sa "sparg dintii" salaului, fara sa imi treaca prin cap ca facand asta risc sa ii scot pestelui naluca din gura. Chestie aflata tot de pe net. Pe aia cu datul tepei violente salaului, urmata de inca o teapa sa fii sigur - am aflat-o tot de la veterani. Dar nu am luat-o de buna, fara sa verific pe internet. Am ramas insa socat de ura care transpare din expresii de genul "I-am spart dintii"...tot neluand de bun tot ce aud am putut sa descopar ca dracul nu e chiar atat de fast sau extrafast, ci mai degraba moderat spre fast in cazul meu.
Pescuiesc de trei luni efectiv . Nu cred ca as fi fost un pescar mai bun daca stateam departe de internet. Nu as fi ajuns asa de mai multe ori la balta. Iar pilda frigiderului- ma lasa rce. Dincolo de eroarea logica evidenta, sigur e valabila in cazul unora. Nu al meu si nici al lui Valeriu. Ocazie cu care va multumesc in numele tuturor actualilor si viitorilor incepatori care au de castigat de pe urma faptului ca cei care stiti va lasati furati de meserie. Cei care se lasa :)
Bafta tuturor bibanilor!

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 17 Ian 2015, 07:49

Dincolo de eroarea logica evidenta, sigur e valabila in cazul unora. Nu al meu si nici al lui Valeriu. Ocazie cu care va multumesc in numele tuturor actualilor si viitorilor incepatori care au de castigat de pe urma faptului ca cei care stiti va lasati furati de meserie. Cei care se lasa :) :zise GARDOS.
Pare un fel de asociatia tinerelor vaduve. Gardos mi am data seama este fata, esti la regim si esti si racita. Sa ma scuzi fata mea nu mi am dat seama ca aici nu sunt numai baieti pescari. Scopul meu a fost sa scot un "elev" din starea aceia de codasul clasei , sa l resuscitez un pic. Stii una e sa fii premiantul clasei si alta codasul ala care zice mereu " da de ce", "da de ce eu", am uitat , promit ca data viitoare. Acum lasand gluma la o parte chiar ma bucur sa aud ce ai reusit tu sa faci in asa scurt timp si imi pare rau sa iti spun ca pe balta nu ai sa gasesti totdeauna pescari cu "manusi". Pe langa braconieri, sunt fel si fel de pescari cu diferite tehnici si mentalitati. Trebuie sa i acceptam pe pescari sau sa i evitam ceea ce fac cu siguranta de aici de pe forum toti veteranii care ne invata pe noi sa nu facem atat de multe gerseli. Si eu invat la randul meu, citesc , ascult, StefanFlorin ma indrumat sa mi aleg un bat( baiat extradordinar este DEX si mai sunt baiati f buni aici), pentru ca asa este omeneste si normal sa facem dar toate zic eu intr-o limita, ca sa bati asa omu la cap in gol zic pare un pic ca exemplul care la i dat tu de pe balta cu ala de intepa in gol? nu? Aici citesc foarte multi baieti si foarte multi nu sunt din Bucuresti si daca nu sunt din Bucuresti foarte multi din ei nu au cum sa vada un bat ultralight sau mai stiu eu cum, nu au norocul celor din Bucuresti si nu au dotari (acum stiu ca poate nu va intereseaza), ei si baietii astia poate vor sa invete cate ceva. Si ce vad cand deschid forumul ( sa ma scuze un baiat pt exemplu asta) , topic activ de ultralight si lansete ultralight pe care un singur baiat se tot chinuie sa mai faca lumea sa spuna cate ceva asa doar de dragul ca e frig afara. Sunt sute de pescari care nu li se pare frig afara si merg la pescuit si cand intra aici ce sa mai zica? Am si eu o baracuda si .... iti zic eu isi vede de treaba lui si tace din x motive. Chiar si eu am fost acuzat ca doar citesc si urmaresc topicurile. Era un baiat in toamna care pescuia pe Najlov la clean cu o lanseta improvizata, cel care facea poze la clean si il cantarea, ce au facut cu el? Iti zic eu: iote ba si pe asta hahaha , mincinosule, topitule. De ce ? Pt ca nu isi permite mai mult? Avea baiatul ala stofa si ardoare de pescar in el? Mai este activ pe forum? Vad ca stii Gardos sa te joci cu, cuvintele esti baiat destept . Pai? Si capra vecinului? Acum ca tot nu ai precizat cu ce bat ai topit tu bibanii pe Dambovita? Consideri ca iti trebuia altceva in mana, nu te ai simtit bine in felul cum ai pescuit? trebuia ceva schimbat sau intrebat? sau ti au trebuit 2-3 bete la tine? Ei vezi eu cred ca asta ar trebuii sa discutam, amanunte care le vedem in practica si nu le putem gasi noi rezolvarea. Uite la un baiat ia m raspuns pe privat la un mp si fara sa ma intrebe asta ia -m zis despre importanta ancorelor la voblere si cand este cazul sa ne jucam cu ele. Eu stiu bucatica asta ca am experimentat-o, va -s spunea-o dar nu intreba nimeni. Si cred ca este un amanunt foarte important marimea ancorelor in reusita unei partide de pescuit. dar cine sa o observe din casa? Poate ca eu am observat decat jumate din ce trebuie cu ancorele astea si sigur mai sunt pe aici baiaeti care pot spune peste mine mult mai multe dar nimeni nu intreba asta, asa de dragul sa deschid si eu un topic, sa latru aiurea imi bat joc si de timpul si netul altora care se obosesc sa vada de ce e becu rosu. Si nu ar fi multe de spun cum nu e mult de spus la foarte multe subiecte, decat ideea principala si de aici fiecare si o insuseste si adapteaza dupa tehnica lui. Micile nelamuriri le mai poti face sa fie ok si cu un mp la un baiat care stie, sa nu mai aprindem becul degeaba. Iarna pe zapada 2 ore de pescuit sunt vis. :wink:

Gardos
senior
senior

Mesaj de Gardos » 17 Ian 2015, 09:30

vampir, te inteleg dar nu te aprob. sincer, cred ca esti un tip foarte de treaba. doar ca in cazul topicului de fata ai proiectat niste chestii personale catre niste persoane pe care nu le cunosti, caz in care e posibil sa o dai in bara. si nu e vorba de expresia aceea cu exceptia care confirma regula, asta e un nonsens- exceptia, fie si singulara, infirma regula.
mi-ar placea sa vad un topic de tipul"pescuit ieftin", cred ca va fi devorat de multi dintre noi. il creezi tu? daca nu te grabesti, vorbesc cu Valeriu :) . personal, recunosc ca ma mentin cu greu la limita dintre cumparaturi de nevoie si cele de curiozitate. dar, la fel ca multi dintre noi, foloseste si cumparatura compulsiva la rezolvarea altor probleme ce nu tin neaparat de pescuit, cat de cap :)
revenind la lanseta cu care am pescuit la biban pe dambovita in saga evocata anterior: okuma luremania, 3-12 grame, 180 cm. ieftina, slow, balangane si prinde peste. mai am o daiwa 2-14 grame fast, un jiggerspin, total diferita. am in plan un turel major craft. dar ma abtin sa o iau pana cand nu imi fac mana/inteleg cu ultralighturile de le am acum si care m-au costat ambele sub 2 milioane. cam cat doua baracude noi, nu? lanseta noua poate astepta toamna, nu se grabeste...
hai cu dezghetul!

vampir
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de vampir » 17 Ian 2015, 11:36

Gardos ai o idee super cu pescuit ieftin. Sa stii ca a r fi de mare ajutor un topic. Pescuitul nu este ieftin datorita pierderilor care le suferim la fiecare partida dar comparativ cu alte sporturi de exemplu columbofilia este destul de ieftin. Zic columbofilia pt ca ma ocup si de porumbeii de curse iar treba cu banii sta c am asa: la 30 de porumbei de curse pe care ii angajez la zbor, 10 pasari care raman la reproductie si 20 de pui care ies pe parcurs(asta fiind c am minimul de pasari pe care le poate avea un columbofil) ma costa in sezonul de competitie adica 3-4 luni pe an 2500-3000 de ron(un calcul tot pe minim facut). Intretinerea lor pe un an ma duce la 3500-4000 de ron. Nu mai calculez munca si bataia de cap caci aici ai de aface cu fiinte vii destul de inteligente si fiecare cu personalitatea ei si nu am mai calculat nici alte achizitii de porumbei sau materiale de constructie ca deja imi vine mie rau. Pe cand un pescuit ultralight de exemplu o mulineta buna este Tica GCA 800-55 ron. Daca era de 1000 era superba. Un bat bunicel pe la 200 ron il iau , un fir 20-30 ron si de restul pana la 500-600 ron naluci si deja cleanul, pastravul si bibanul la m rezolvat. IN salau, avat , somn etc. daca investesc 1000-1200 ron sunt serif. Deci 1600-1800 ron. Nu cred ca este extrem de scump pana aici. Acum cine isi permite poate merge la sume mult mai mari dar daca vrem sa fim mai modesti si sa nu ne cada nici piulita in timpul pescuitului ce am zis eu cred ca e ok. De aici inainte incepe: benzina, masina, ranita, ochelarii etc, lucruri care sunt pe langa pescuit, adica le poti sau nu avea, nu e neaparat nevoie de ele. Hai sa faci tu un topic cu pescuit mai ieftin si eu iti trimit o eliberare a unui clean pe prima zapada din iarna asta.. Asta nu ca asa vrea sa te mai supar, sau doamne fereste sa ma laud ci doar sa imi zici daca este frumos sau nu pescuitul pe zapada.

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 17 Ian 2015, 17:15

vampir scrie:...Si cred ca este un amanunt foarte important marimea ancorelor in reusita unei partide de pescuit. dar cine sa o observe din casa?...
Pai uite ca eu, de curand, intamplator, m-am gasit sa zic ceva la subiect, pe celalalt topic de ultralight:
Musti scrie:Cele mai mici voblere pe care le-am folosit pana acum erau niste Dady. Folosit e mult spus. Incercat... Am renuntat rapid. Carlige extrem de mici, cu care il scapi pe nea Cleanu' in caz ca pune botu'... Foarte faine la juniori sperante, dar n-au nici un chichirez daca vrei sa prinzi clean. Zic clean, nu clenuti...
Da' probabil ca a trecut neobservata remarca referitoare la marimea ancorelor. Chit ca nu era facuta degeaba... :wink:
Asa ca, vorba ta, de ce sa-mi bat gura, daca tot nu conteaza?...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

cata_bv
junior
junior

Mesaj de cata_bv » 17 Ian 2015, 19:31

O varianta..din partea mea...este cormoran lungan,1.85m...2.5-14g...fast!!pescuiesc de ceva vreme cu acesta lanseta si sunt ff multumita de ea!!precedenta lanseta a fost un cormoran ulf 1.85m..3-15g..

danone
veteran
veteran

Mesaj de danone » 17 Ian 2015, 23:04

Apropos de ULX-ul asta pe care-l venera Valeriu cat e de "legendar" puteti vedea aici niste opinii mai vechi :
http://www.rapitori.ro/forum/viewtopic. ... =0#p461742
si parerea unui veteran
Musti scrie:
luci833 scrie:deci sa anteleg ca cel vechi e mai bun?
Parerea mea e ca da.
Din pacate nu mai au vechiul ULX... :cry:
ULX e de-acuma o fosta lanseta reusita...Pe asta nou nici macar n-au mai pus inele Fuji... Noile inele sunt mai mari, mai grele, ceea ce face blancul sa balangane. S-a dus si viteza de revenire...
l-au "imbunatatit" de l-au omorat...

valeriu28
veteran
veteran

Mesaj de valeriu28 » 18 Ian 2015, 07:29

Danone, tu chiar vrei sa ma faci sa o vand? :)))) dupa cat am cautat-o? :)))
Glumesc, multumesc pentru interventie.
Tot ce as vrea sa adaug, intr-adevar daca sunt atat de multe pareri, incep sa fiu convins ca generatia noua de ULX nu se ridica la nivelul primei generatii. Insa, eu aveam nevoie de o lanseta de 2.13, si cu siguranta lungimea lansetei faciliteaza distanta de aruncare, in raport cu 1.85.
Pe de alta parte, inelele sunt tot Fuji, mandrina la fel. Le-am studiat atent, apoi am trimis mail pe site-ul Daiwa Cormoran, unde mi-au confirmat ca si la modelul nou s-au folosit inele fuji etc. Carbonul, poate a fost modificat putin, insa are o actiune moderata, spre parabolica poate, in lupta cu un peste mare. Actiunea favorizeaza succesul partidei, din punctul meu de vedere, pentru ca atenueaza socurile pestelui din apa, si daca e prins superficial, nu se va rupe nimic (gura pestelui, etc)

O fi, n-o fi, din pacate, in gama asta de pret, la pana in 200-250 lei, efectiv nu aveam ce lua. Cateva modele rasarite ar fi fost Cormoran Black bull ambele editii, si Daiwa Exceler... am cautat pareri, review-uri, pipait in magazine, documentat, etc... Cu astea am ramas. Insa, chiar si asa, ULX-ul chiar si in versiunea noua, poate mai slaba, cred ca e o alegere foarte buna, foarte buna calitativ, si mult peste alte lansete in gama asta de pret.
Money can't buy happiness, but it can buy a lot of fishing gear !

Scrie răspuns