Intr-o seara opresc la Semanatoarea sa imi iau dusca de biban. Doua ore dupa birou, in drum spre casa. Vad un tip grizonat care lansa biciuit, foarte agresiv. Nu asamblez lanseta si ma duc sa vad ce face el acolo. Vazusem doar pe Youtube tehnica. Omul, cat se poate de deschis, cu doi bibani lati de doua degete sufocati printre vreo 4 pungi uriase albe candva, inghesuite intr-un rucsac.
Dincolo de nostalgia capturilor de altadata, omul avea o problema majora cu pescarii de pe internet, cum le zicea el. Nu putea sa ii suporte pe cei care vin cu lansete japoneze, pescuiesc total aiurea(spre exemplu, el nu concepea sa recupereze altfel decat in dinti de fierastrau, intepand violent dupa fiecare cadere a shadului - pasamite, asa prinsese un salau de 5 kile acum cativa ani) si culmea!!! au ai dracului un noroc de nu iti vine sa crezi. Niste putoi care au noroc de fiecare data si se cred pescari, desi nu si-au tocit nici macar o pereche de chiloti pe balustrada de langa Dambovita. Intre timp, au mai venit vreo doi cunoscuti de-ai lui, care il aprobau din cand in cand.
Cum mi-a fost al naibii de greu sa inteleg mai ales partea cu chilotii, i-am urat omului orice altceva in afara de bafta si am plecat la masina. Asamblez lanseta, iau doua monturi dropshot si ma duc pe cealalta partea a garlei. Lansez si dupa vreo cinci minute in care am avut doar vreo doua lanseuri versus cateva zeci vizavi, aud mistourile - "asta da cu lanseta cum da la varga, dar fara pluta, hehehe, hohoho".
Ca si cand ar exista o karma a pescuitului, am prins de la un moment incolo cam un biban la 5 minute, timp de vreo trei sferturi de ora.. Socul lor a fost cu atat mai mare cu cat ma mai vedeau si ca le dau drumul. Am plecat usor nemultumit pentru ca guru-ul dintre cei trei se mutase vreo 300 de metri mai spre baraj si nu mi-a vazut recitalul. Dar mi-am revenit cand am vazut in retrovizoare ca dupa ce am plecat, ceilalti doi se dusesera fix in locul din care plecasem. Scoala se mutase intre timp.
Revenind la ale noastre, pescuiesc din 16 octombrie 2014 incoace cu acte. Internetul mi-a ars enorm de multe etape. Sfaturile veteranilor, fie ele si date de sus, mi-au folosit cel putin in noi directii de cautare pe internet si probe practive ulterioare, de verificare/potrivire la mine. Altfel, daca ramaneam la ce aflam in timp ce imi toceam chilotii, intepam cu ura dupa fiecare cadere a jigului, ca sa "sparg dintii" salaului, fara sa imi treaca prin cap ca facand asta risc sa ii scot pestelui naluca din gura. Chestie aflata tot de pe net. Pe aia cu datul tepei violente salaului, urmata de inca o teapa sa fii sigur - am aflat-o tot de la veterani. Dar nu am luat-o de buna, fara sa verific pe internet. Am ramas insa socat de ura care transpare din expresii de genul "I-am spart dintii"...tot neluand de bun tot ce aud am putut sa descopar ca dracul nu e chiar atat de fast sau extrafast, ci mai degraba moderat spre fast in cazul meu.
Pescuiesc de trei luni efectiv . Nu cred ca as fi fost un pescar mai bun daca stateam departe de internet. Nu as fi ajuns asa de mai multe ori la balta. Iar pilda frigiderului- ma lasa rce. Dincolo de eroarea logica evidenta, sigur e valabila in cazul unora. Nu al meu si nici al lui Valeriu. Ocazie cu care va multumesc in numele tuturor actualilor si viitorilor incepatori care au de castigat de pe urma faptului ca cei care stiti va lasati furati de meserie. Cei care se lasa

Bafta tuturor bibanilor!