intrebari spinning
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
intrebari spinning
salutare tuturor celor de pe acest site,salutari pescarilor care stiu cu adevarat"MESERIE"! pe mine m-a muscat microbul pescuitului de cateva luni si m-a muscat asa de tare incat inaintea unei partide de pescuit nu pot sa dorm toata noaptea si visez cu ochii deschisi la capturile dorite!in cateva partide de pescuit am reusit sa prind vreo 15 avati ,cel mai mare de 1 kg,si toti la vobler.am cateva intrebari si multumes tuturor care isi vor face putin timp sa raspunda si vor sa impartaseasca din experienta dumnealor: 1-ce dimensiuni ar trebui sa aiba lanseta potrivita de spinning,si care sunt diferentele in functie de specia vizata? 2-ce putere de aruncare trebuie sa aiba lanseta de vobler,eu am o singura lanseta actiune 5-25 si cu voblere mici nu pot arunca mai mult de vreo 15-20 m? 3-care este tehnica arunarii si conducerea nalucilor in curent puternic(ex-dunare)?4-folosim struna doar daca vizam stiuca si in caz contrar voblerul,twisterul sau lingurita cum o legam de fir,direct sau cu agrafa,afecteaza agrafa evolutia nalucii? 5-ce inseama pescuit pe tractiune,cadere sau dinti de fierastau?6-un pecar de rapitor ar trebuii sa aiba doua lansete ci cu ce actiune,una pt naluci usoare si una pt naluci mai grele?7-exista o corelare intre greutatea nalucii folosite si grosimea firului?8-este indicata folosirea firului textil la rapitor,ce avantaje si dezavantaje are,il folosim pe toata mulineta sau doar in fata cativa centimetri? multumesc celor care vor avea rabdare sa citeasca intrebarile mele si vor avea amabilitatea sa ma dumireasca sau sa imi dea vrun sfat! un an bun tuturor!
-
- veteran
raspunsuri la toate intrebarile tale sunt pe forum, citeste mai intai, si ulterior daca ai intrebari nu ezita sa le pui de preferinta pe topicul respectiv si sigur vei fi ajutatCati scrie:Avator , raspuns la toate intrebarile pe care le-ai pus gasesti , in detaliu, in topicuri mai vechi ; citeste-le , ai sa-ti explici toate nelamuririle in legatura cu naluci , fire , bete etc...
fir intins si spor la `lectura`

be smart be silent be deadly.....
Re: intrebari spinning
Gasesti raspunsurile pe forum la toate intrebarle tale.avator scrie:salutare tuturor celor de pe acest site,salutari pescarilor care stiu cu adevarat"MESERIE"! pe mine m-a muscat microbul pescuitului de cateva luni si m-a muscat asa de tare incat inaintea unei partide de pescuit nu pot sa dorm toata noaptea si visez cu ochii deschisi la capturile dorite!in cateva partide de pescuit am reusit sa prind vreo 15 avati ,cel mai mare de 1 kg,si toti la vobler.am cateva intrebari si multumes tuturor care isi vor face putin timp sa raspunda si vor sa impartaseasca din experienta dumnealor: 1-ce dimensiuni ar trebui sa aiba lanseta potrivita de spinning,si care sunt diferentele in functie de specia vizata? 2-ce putere de aruncare trebuie sa aiba lanseta de vobler,eu am o singura lanseta actiune 5-25 si cu voblere mici nu pot arunca mai mult de vreo 15-20 m? 3-care este tehnica arunarii si conducerea nalucilor in curent puternic(ex-dunare)?4-folosim struna doar daca vizam stiuca si in caz contrar voblerul,twisterul sau lingurita cum o legam de fir,direct sau cu agrafa,afecteaza agrafa evolutia nalucii? 5-ce inseama pescuit pe tractiune,cadere sau dinti de fierastau?6-un pecar de rapitor ar trebuii sa aiba doua lansete ci cu ce actiune,una pt naluci usoare si una pt naluci mai grele?7-exista o corelare intre greutatea nalucii folosite si grosimea firului?8-este indicata folosirea firului textil la rapitor,ce avantaje si dezavantaje are,il folosim pe toata mulineta sau doar in fata cativa centimetri? multumesc celor care vor avea rabdare sa citeasca intrebarile mele si vor avea amabilitatea sa ma dumireasca sau sa imi dea vrun sfat! un an bun tuturor!
1- Este 100% chestie de gust, sunt persoane care prefera bete de 4m si altii de 1,7. Eu personal de pe mal dau cu 3m iar din barca cu 2,10 m. Specia vizata o selectezi cu nalucile si locul in care evolueaza nu cu lungimea batului. Lungimea batului are legatura cu pescarul, nu cu pestele, totusi trebuie sa stii ca, cu cat e mai lung batul cu atat e mai mare efortul din parte pescarului iar din barca este mai usor de scos pestele din apa cu bat mai scurt.
2- Puterea de aruncare o alegi in functie de greutatea nalucii si de rezistenta la inaintare si nu in functie de natura ei (si Turbo Jack sau Mass Marauder sunt woblere). Eu personal ma orientez strict dupa greutatea malucii doar la oscilante, cicade, twistere si shaduri si incerc sa nu depasesc jumatatea intervalului de greutate. EX: Daca batul este de 20-50 gr, eu nu pun mai greu de 35 gr.
Pentru woblere si rotative este mai importanta rezistenta la inaintare decat greutatea efectiva. EX: Rapala Long Cast, are rezistenta la inaintare aproape 0 iar la aceasi greutate Deep Tail Dancer are rezistenta la inaintare foarte mare; sau rotativa Abu Reflex are aceasi greutate ca si Vibrax 6, prima avand paleta cam de 3.
3- Tehnica de aruncare ti-o formezi pe parcurs, eu personal arunc "semi pendul". In ape repezi eu personal folosesc naluci cu rezistenta la inaintare mai mica, dar asta iar este o chestie de gust.
4- La woblere mici eu leg direct pe fir iar cele peste 5 cm folosesc duo lock-uri. Struna metalica nu mai folosesc pentru ca am inlocuit-o cu Pike Mono dar ideea asta este, struna merge la pesti cu dinti. La clean ultimul metru de fir poate sa faca o diferenta foarte mare.
5- Diferite modalitati de a imprima miscare nalucii. Unele naluci au miscare din forma lor dar altele trebuie sa le misti tu, altfel nu vei prea prinde
6- Poti sa pescuiesti cu o lanseta sau cu 100. Eu am pentru mal 2-8gr 2,7m, 15-30gr 2,7 m, 20-50gr 3m, 50-100gr 3m si 100-190 gr 3m iar pentru barca 3 buc de 2,1m 5-25gr, 20-50gr si 50-100gr
7- Corelarea este intre bat mulineta si fir, eu in general folosesc ex: pe bat de 4-25 gr pun fir care sa reziste la maxim 2,5 kg. Corelarea dintre mulineta si bat este direct dependenta de centrul de greutate, acesta trebuie sa fie cat mai aproape de mulineta.
8- Textilul este net superior monoului! cele mai importante 2 aspecte (dupa parerea mea) sunt:
-control mult mai bun asupra nalucii, faciliteaza imprimatul miscarii si condusul nalucii
-simti mult mai bine muscaturile mai ales daca sunt in directia ta.
Eu personal folosesc cam 130m (cat este pe o rola de power pro)restul umplutura, odata umezit, avand diametru mai mic te ajuta la cast.