Salut. M-am tot gandit cum sa fac sa imi imbunatatesc distanta de lansare la pescuitul de pe mal cu gume (pescuiesc doar pe lac). Folosesc jiguri de 7-9 grame si naluci de 7 gr (Relax Kopyto 3"). E o greutate destul de mare, iar daca firul folosit e prea subtire, ai toate sansele sa lansezi wireless (caz in care lanseul ajunge la o dintanta multumitoare intr-adevar). Si totusi, tocmai lanseurile in care ti se rupe firul demonstreaza cat de importanta e lipsa frecarii firului de inele. Concluzia e deci ca lungimea lanseului creste pe masura ce scade grosimea firului.
Ca sa folosesc un fir cat mai subtire (Berkley Nanofil spre exemplu de 0.04 sau 0.06) m-am gandit sa pun un leader de fluorocarbon care sa preia toata tensiunea de pe fir in timpul lanseului; un leader de 3-3,3 m (lungimea lansetei + 4 sau 5 spire pe tambur) exact ca la pescuitul crapului. Ar aparea atunci problema trecerii nodului prin inele (pe nodul albright m-as baza), dar si asta are rezolvare in Abu Garcia Vendetta 802M care are niste inele destul de mari pentru o lanseta de spinning (chiar foarte mari) si in acelasi timp in numar redus (frecarea se reduce considerabil) de doar 6.
Calculand asa la rece si presupunand ca fluorocarbonul are un factor de elongatie de 30% (nu stiu care e, zic si eu, dar nu are cum sa se intinda mai mult in timpul recuperarii unei naluci de 15-20 gr un fluorocarbon de 0.30 mm), asta ar insemna ca se intinde maxim 1 m. La un lanseu de 30 m-35 m, revine un factor de elongatie per total de 3%. Putin, exista fire textile care se apropie de aceste valori, unde mai pui ca lansezi in general peste 35 m. Elongatie deci nu e o problema.
Totusi, inainte de a transpune teoria in practica, as vrea sa stiu daca s-a mai gandit cineva la aceasta varianta si daca a mai incercat-o. Se simte vreo imbunatatire a distantei de lansare? Exista vreun inconvenient pe care nu l-am avut in vedere?
Inaintas fluorocarbon
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Inaintas fluorocarbon
Elongatia la fc nu e asa mare, insa ia gandeste te ce inseamna sa intepi la distanata de 15 metri cu o "intarziere" de 1 metru(elongatia de care spuneai). Asa ca nu mai presupune nimic, elongatia nu e mai mare de 10% la fc, deci tolerabila o pierdere la intepare de 30 cm. Totusi, presupun ca fc va fi macar de 8 livre, sau chiar 10, deci destul de gros, in special daca nu pescuiesti vertical. Cred ca jocul nalucii va fi afectat. In bine sau rau, e discutabil, dar merita incercat. Struna mai lunga de lungimea scoasa de pe tambur pentru aruncare + 50 cm nu as pune. Oricum ceva e ciudat daca rupi in lanseu, poate nu e cel mai potrivit nod cel pe care il folosesti acum pt legaturi
Re: Inaintas fluorocarbon
Despre formula textil+leader fluorocarbon s-a scris o literatura intreaga pe forumul asta. N-are rost sa repet.pricop scrie:Salut. M-am tot gandit cum sa fac sa imi imbunatatesc distanta de lansare la pescuitul de pe mal cu gume (pescuiesc doar pe lac). Folosesc jiguri de 7-9 grame si naluci de 7 gr (Relax Kopyto 3"). E o greutate destul de mare, iar daca firul folosit e prea subtire, ai toate sansele sa lansezi wireless (caz in care lanseul ajunge la o dintanta multumitoare intr-adevar). Si totusi, tocmai lanseurile in care ti se rupe firul demonstreaza cat de importanta e lipsa frecarii firului de inele. Concluzia e deci ca lungimea lanseului creste pe masura ce scade grosimea firului.
Ca sa folosesc un fir cat mai subtire (Berkley Nanofil spre exemplu de 0.04 sau 0.06) m-am gandit sa pun un leader de fluorocarbon care sa preia toata tensiunea de pe fir in timpul lanseului; un leader de 3-3,3 m (lungimea lansetei + 4 sau 5 spire pe tambur) exact ca la pescuitul crapului. Ar aparea atunci problema trecerii nodului prin inele (pe nodul albright m-as baza...
Doar doua lucruri:
1.Uita de Berkley Nanofil. Ala nu-i fir de spinning indiferent ce-o fi scriind pe el.
2.In loc de Albright foloseste FG knot. Trece mult mai bine prin inele decat Albright, iar rezistenta e si mai buna. s-a dicutat pe larg despre el pe topicul despre cel mai rezistent nod intre leder si textil.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...