Firul Varivas New High Grade PE

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Musti
veteran
veteran

Re: Firul Varivas New High Grade PE

Mesaj de Musti » 30 Noi 2014, 22:07

aZu scrie:Eu m-am referit strict la testul de rezistenta la rupere al firului Varivas Sea Bass 14 lb realizat aproape stiintific. Asa cum facaeam la scoala la rezistenta materialelor sa spunem ... cu o bara de otel beton de 6mm de care tragi cu o forta masurata cu dinamometrul pana se rupe..
Da. Stiu cum e cu testele. Cu cativa ani in urma ma jucam si eu rupand fire cu dinamometrul, chiar la rugamintea unor colegi de forum. Acuma m-am... plictisit...
Pescuitul e, de fapt, mult mai simplu decat ne place noua sa credem...
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

Spring
veteran
veteran

Mesaj de Spring » 02 Dec 2014, 20:02

aZu scrie:Eu m-am referit strict la testul de rezistenta la rupere al firului Varivas Sea Bass 14 lb realizat aproape stiintific. Asa cum facaeam la scoala la rezistenta materialelor sa spunem ... cu o bara de otel beton de 6mm de care tragi cu o forta masurata cu dinamometrul pana se rupe.. Fara brizbrizuri, inflorituri si alte povestioare despre fluorocarbon. Nu pot sa pricep nicicum de ce scrie pe eticheta ca acel fir rezista la 14 lb. Sa fie oare libshi d-aia romanesti, ori o fi frun test extrem de sofisticat pe care n-am cum sa-l pricep eu cu cei doi neuroni plictisiti?
Cum l-ai realizat aproape stiintific? eu nu m-a asteptat niciodata la firele sa fie exact cat scrie pe cutie(oricum marketingul japonez are decenta sa dea max xylb). Fata de powerpro care triplu decat diametrul declarat. Si eu am testat un sea bass de 17.5 si mi-a iesit 80% din rezistenta declarata.
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!

SF
veteran
veteran

Mesaj de SF » 03 Dec 2014, 10:13

Rezulta ca firele , chiar multifilament , pierd calitati dupa vreo 4-5 ani prin depozite .

Profesionistii la seabass nu dau cu capete lestate pe fund , dau la vobler doar cu leader , lunguiet . Firele pentru seabass is bune la voblerit , zboara bine prin inele , insa toate cu aceste caracteristici is varza la abraziune si sensibile la nod .
Japonezii nu prea folosesc albright , si mai putin mahin .

Pentru pescuitu la jig , cum se practica in tara , des fara leader , rola de pp de 1500 yarzi cred ca se gaseste cu 100 de euro plus transport , nu are nici un rost sa folosesti un fir din asta fin prin bolovani , un fir , descoperit , dezvoltat sa zicem, pentru pescuit cu vobler plus leader .

Oricum, nu prea ajung alea bune , ajung alea care deja o supt depozit , invechite , la preturi de nou .

Musti
veteran
veteran

Mesaj de Musti » 04 Dec 2014, 18:58

SF scrie:Rezulta ca firele , chiar multifilament , pierd calitati dupa vreo 4-5 ani prin depozite .
Exact asta era concluzia la care am ajuns si eu cu ani in urma, cand faceam testele pe dinamometru. Am povestit pe undeva ce si cum...
Doar ca nu toate firele imbatranesc la fel. Asta e iarasi sigur. De exemplu, dintre firele pe care le-am testat, de departe Fireline de la Berkley a fost cel mai afectat de trecerea timpului. Power Pro sau Super PE sunt mai "longevive" din punctul asta de vedere. Practic numai prin masuratori succesive ajungi sa sesizezi pierderea de rezistenta. la un Fireline, in schimb, era suficienta examinarea organoleptica. Se rupea la nod ca ata de papiota. Asta in timp ce, proaspat fiind, rezista la rupere semnificativ mai mult decat era inscris pe cutie.
Astept vremurile cand ne vom lauda cu pestii eliberati, nu cu cei prinsi...

catalin66
veteran
veteran

Mesaj de catalin66 » 05 Feb 2015, 14:41

Imagine
bilder kostenlos hochladen

Salut , ca sa nu mai deschid alt topic , sper ca e ok , cine a folosit firul , ce poate sa spuna despre el , producatorul zice ca are rezisstenta sporita la abraziune , asta e cam ce caut , dar....una e teoria , deci ,ceva pareri ?!!

Dan Stefan C.
veteran
veteran

Mesaj de Dan Stefan C. » 06 Feb 2015, 09:48

Firul este intr-adevar mai rezistent la abraziune si la nod fata de alte modele Varivas. Din pacate, cel mai subtire fir din acest model este de 20,9lb.

Vlad13
junior
junior

Mesaj de Vlad13 » 07 Feb 2015, 07:58

Eu pescuiesc cu Super PE-ul de la Sunline si e foarte rezistent, atat in tensiune cat si la abraziune, il recomand cu incredere

hegedusalin
veteran
veteran

Mesaj de hegedusalin » 07 Feb 2015, 08:24

Probabil ai o varianta unica a lui Super PE. Oricum fata de Avani Sea Bass e mult mai rezistent. Si eu tot la Super PE m-am oprit dupa ce am incercat mai multe. E mult mai subtire ca PP si mult mai rezistent la abraziune ca Varivas. Nu stiu Varivasul meu de cati ani statea pe raft dar pe cel de 15 lb dupa juma de an de pescuit il rupeam cu mana pe toata lungimea lui.... fara noduri.... :wallbash:

zvic
veteran
veteran

Mesaj de zvic » 07 Feb 2015, 20:39

Eu am varivas high grade 0.6pe, l-am luat second de la un amic caruia nu-i placea ca face zgomot prin inele. Are deja mai mult de 2 ani pe tambur si e ok, am prins salau de 5kg fara probleme. Nu rezista la abraziune.
Am si avani sea bass 1.2pe si il consider foarte rezistent la tractiune, nici asta nu rezista la abraziune.
Am mai folosit si folosesc gosen 0.8pe, sunline super pe de 10 ai 15lb. Nici un pe nu rezista la abraziune.

Powerpro de 10lb e cam echivalent cu super pe de 15lb in diametru si o idee mai gros decat avani sea bas de mai sus. Parca e ceva mai rezistent la abraziune dar nu e mare diferenta.

Cred ca singurul fir cat de cat rezistent la abraziune din ce am folosit e powerpro de la 15lb in sus dar si asta in ideea de apa cu vegetatie, in colt de bolovan nu rezista niciunul.

Scrie răspuns