m-am exprimat eu echivoc. nu este nevoie de interventii coercitive

postul domnului boistean este cat se poate de civilizat si corect.
am zis "polemica" pentru ca discutia despre perceptia pestilor in ceea ce priveste culorile poate continua destul de mult si fara sa ajunga la un rezultat universal valabil si corect. deocamdata nu au fost facute destule de experimente pe aceasta tema, iar simpla constatare anatomo-fiziologica a faptului ca ochii pestilor au in alcatuire si celule cu con si celule cu bastonase nu certifica o capacitate de recunoastere a unei culori sau de diferentiere intre mai multe. de asemenea, nu putem lua de facto paralelismul cu ochiul uman. degeaba stim ca omul are 3 tipuri de celule cu conuri, iar majoritatea pestilor dulcicoli au 4, pentru ca nu putem lua de bun faptul ca aceste celule fac acelasi lucru in organisme atat de diferite.
in toate cazurile, perceptia culorilor este in directa dependenta cu 2 fenomene: penetrarea spectrului luminos in mediul de referinta si caracteristicile optice ale acestui mediu.
- lumina, atunci cand patrunde in apa (mediul nostru de referinta), se descompune in mai multe lungimi de unda. aceste lungimi de unda care compun lumina alba sunt continute in spectrul sau in ceea ce este mai profan cunoscut drept rogvaiv, asezate in ordine descrescatoare. ca urmare a descompunerii, in functie de adancime si de claritatea/opacitatea apei, culorile se estompeaza si dispar in functie de lungimea de unda care le defineste. de obicei culoarea rosie dispare prima, culoarea albastra ultima
- caracteristicile optice ale mediului sunt date de componenta acestuia, o vegetatie excesiva sau un sol malos putand schimba culoarea apei si, implicit, perceptia culorilor.
aci mai intra in discutie si pozitionarea ochilor la pestele tinta, momentul zilei in care ataca, vremea si inca vreo cateva chestiuni, care fac toata discutia asta oarecum inutila
ceea ce voiam eu sa subliniez este ca pestele rapitor actioneaza mai mult din instinct. pentru a declansa acel instinct trebuie indeplinit un cumul de cerinte pentru momeala - declansare in mediul unde se afla pestele, prezentare, vibratii, zgomot, culoarea fiind cam ultimul stimul. sunt absolut convins de faptul ca un pescar experimentat inarmat cu o rotativa silver va prinde mai mult decat unul incepator inarmat cu o intreaga trusa.