"Ciudatenii"de-ale rapitorilor

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Jean Scurtu

"Ciudatenii"de-ale rapitorilor

Mesaj de Jean Scurtu » 15 Noi 2005, 18:48

Am fost ieri din nou la pescuit la calcan la Rollover Pass(am prins 7 calcani peste limita minima si am scapat vreo 8 frumosi) si mi s-a intamplat ceva ce nu credeam ca poate sa fie adevarat.

Pescuiam la jig ,cu doua jig-uri in tandem cu GULP MINNOW GRUB,rosu si chartreuse de 2 inch.Ca de obicei FIRELINE de 4lb. si leader din doua mono ,STREN DE 10LB pe care erau plumbii suplimentari,vartej triplu de care folosind un mono XPS FLUOROCARBON de 14 lb.erau legate doua jig-uri de 1/8oz.GAMAKATSU.
In fiecare carlig dupa ce am pus MINNOW GRUB-ul am agatat o fasie mica de carne cu piele luata de pe burta calcanilor prinsi in alte zile.
Pescuiam la cca.40m de mal,simt atacul pestelui intep si...din pacate vine firul gol cu o bucata din STREN-ul de 10lb.Probabil stren-ul era zgariat si nu am observat,asa ca am pierdut pestele.
Refac montura ,pescuiesc in alte locuri si mai tarziu peste vreo 45 minute revin in acelas loc.
Dupa cateva lansari am atac ,intep si cand sa scot pestele din minciog,observ ca mai are un fir in ,gura,de fapt avea trei fire.Unul era cel de care era legat carligul cu care l-am prins,iar celelalte erau legate de un vartej triplu pe care ramasese si o bucatica de STREN.
Era calcanul ce l-am scapat cand la intepare s-a rupt firul.
Ce e ciudat e tocmai faptul ca el initial a atacat un grub,apoi dupa ruperea firului l-a inghitit si pe al doilea ce era la cca. o palma mai sus sau mai jos si nu l-a deranjat nimic ,desi carligele erau f. ascutite,sa le inghita si sa atace alt jig de-al meu ce i-a fost fatal.
Inca nu am scos jig-rile fiind inghitite pana in stomac,dar le voi recupera azi cand voi curatii pestii.

Stiam din experienta anterioara a mea ca acelas rapitor ataca din nou la putin timp aceeasi naluca,dar inca nu mi s-a intamplat ceva similar ca in cazul acestui calcan foarte flamand sau f. lacom.

Jean Scurtu

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 15 Noi 2005, 18:51

pestele ala merita o poza faina. :)

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 15 Noi 2005, 19:28

Mi s-a intamplat odata sa prind un biban de-o palma destul de aproape de mal, la jig. I-am dat imediat drumul... L-am urmarit. S-a dus vreo 3 m de la mal langa o planta acvatica si statea acolo. La a doua aruncare a iesit de-acolo in "intampinarea" grubului cu care dadeam si l-a luat din nou. Acelasi biban prins de doua ori in mai putin de 1 minut :)

gabor
senior
senior

Re: "Ciudatenii"de-ale rapitorilor

Mesaj de gabor » 15 Noi 2005, 21:05

Jean Scurtu scrie:l-a inghitit si pe al doilea ce era la cca. o palma mai sus sau mai jos
poate le-a luat pe amandoua dintr-o-mbucatura.
e, daca rupea de doua ori era ceva.

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 15 Noi 2005, 21:20

Gabor,

Nu avea cum sa le ia pe amandoua dintr-o data deoarece cand pescuiesti cu doua jig-uri un leader e mai lung ca celalalt cu cca. o schioapa sau mai mult.
Probabil ca fiind f. flamand,dupa inghitirea primului l-a vazut si pe al doilea ce avea si el o bucatica de peste si l-a inghitit.
In plus GULP MINNOW GRUB nu e de plastic e din materii organice ce se descompun usor in apa avand rol si de atractant.
Am spus cu o palma mai sus sau mai jos deoarece nu stiu care jig a fost atacat primul.
Ce e important e ca al treilea jig i-a venit de hac si ca a fost tot jig-ul meu si urmeaza sa-mi recuperez azi cele doua jig-uri inghitite.

Jean Scurtu

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 15 Noi 2005, 21:36

n-am comentat decat de dragul de a comenta.
tot de asta e si ce urmeaza:
ar fi fost tare daca pestele se agata in primul jig si rupea. dup-aia se plimba si in jigul celalat se mai agata un peste.
cum te prinzi ca nu au muscat amandoi de-o data: ar trebui ca unul din pesti sa-l inghita pe celalat si dup-aia sa-l prinzi. atunci ai avea un peste cu un jig in bot, ai trage de fir si i-ai scoate din burta un alt pestiuc cu celalalt jig in bot.
hmm, dar ce i-ar fi oprit sa se manance dupa ce s-ar fi agatat de-o data in jiguri? sau ce l-ar fi oprit pe cel mai mare sa-l inghita pe cel mai mic cu tot cu jigul liber? cred ca n-ai de unde sa stii.

noname
veteran
veteran

gfd

Mesaj de noname » 15 Noi 2005, 21:42

hmmm... intodeauna avem lucruri noi de invatat...

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 16 Noi 2005, 01:06

Gabor,

Am prins de mai multe ori pescuind cu jig in tandem cate doi pesti deodata,dar calcan numai de doua ori si atunci toti patru sub limita legala.
Nu am spus-o ca gluma,iar daca am precizat cum sunt legate jig-urile e pt. ca probabil acasa nu multi pescuiesc cu jig-uri in tandem.
Oricum sunt bune si glumele tale.
Acum sunt in masura sa spun care jig a fost atacat primul,deoarece mi-am recuperat jig-urile din stomacul pestelui.
Primul a fost inghitit jig-ul cu firul mai scurt(si e normal sa fie asa deoarece pescuiam din amonte in aval) si apoi jig-ul cu firul mai lung.

Probabil o sa poti vedea poza calcanului cu cele doua fire iesindu-i din gura la Galeria Foto.

Jean Scurtu

gabor
senior
senior

Mesaj de gabor » 16 Noi 2005, 09:04

imi imaginez ca montura e un fel de paternoster. nu se incurca jigurile?

Jean Scurtu

Mesaj de Jean Scurtu » 16 Noi 2005, 18:01

Montura se poate face in mai multe feluri cu vartej sau nu.
Normal ca se mai incurca dar trebuie sa fii atent la aruncari,iar cand s-a incurcat nu te impiedica nimeni sa rezolvi problema.

Scrie răspuns