Avatul pe Prut

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
Ioan S.
veteran
veteran
Mesaje: 1212
Membru din: 10 Mai 2004, 19:31
Localitate: Iasi

Avatul pe Prut

Mesaj de Ioan S. » 10 Noi 2004, 21:36

Sa incep intii cu o povestioara.

In urma cu citiva ani am mers la pescuit pe Siret (asta pe cind permisul de pescuit nu era limitat pe judete). Undeva, imediat dupa confluienta cu riul Modova, dar pe malul opus. Cel cu care am fost mi-a povestit despre un peste care nu poate fi prins. Spunea ca este mare, dar nimeni nu stie cum arata pentru ca nu l-a prins nimeni. Il numea haut.
La inceput am crezut ca este vorba de clean, dar de clean auzise. Ajuns acasa am pus mina pe dictionarul d-lui Gh. Miron si am gasit in dreptul avatului intre alte denumiri populare si haut.
Stati ca asta nu este tot, cit pescuiam noi, eu in felul meu (adaptat mai degraba Prutului - un pescuit greu, de fund, fire groase, plumbi grei, cirlige mari si momeli pe masura), apare un pescar. Pe o bicicleta montain bike, cu o singura lanseta telescopica (montata intr-un suport special pe ghidon). Cu o rotativa de 2 dadea dupa avat. Da de citeva ori, nu a luat nici unul, pleaca mai departe.

La penultima iesire la Prut (in urma cu aproape doua spatamini), datorita vremii care prevestea ploaie, am ales un loc apropiat de gara. O bulboana promitatoare, avem la mine momeala pe care o consider cea mai buna acum (vetrica). In cinci minute dupa ce aruncam lanseta, cirligele raminau goale, trasaturi ioc, am prins in acest timp doar un fusar (pe care l-am transformat in momeala - bucata de peste).
Dupa doua ore m-am hotarit sa schimb locul, era clar, acolo pestele mic era mult prea activ. (dupa schimbarea locului, stiam un loc mai putin accesibil puietului, am prins o mreana si un clean de dimensiuni acceptabile)
Cind stringeam sculele vad pe malul vecin un pescar (in vreo 7-8 ani este al doilea pescar pe care-l vad pe malul moldovenesc al Prutului). De la distanta de circa 400 de metri, vad ca intra in apa, dadea cu naluci. Ba chiar mi s-a parut ca prinde un peste, insa am crezut ca m-a inselat sclipirea nalucii. Se mai apropie, iar arunca naluca, nu prinde nimic. Eu curios, incercam sa ghicesc unde va mai inceca iarasi. Nici nu l-am vazut cind a aruncat naluca de pe cel de al treilea loc. Deodata vad un peste iesind din apa. Moldoveanul era chiar in fata mea, intre doi copaci. Nu am vazut daca dadea la lingurita sau rotativa (Prutul in acel loc are 50-60 metri latime). Al doilea avat scos avea cam 60 cm lungime. In 2-3 minute, cit a aruncat cam de 10 ori din acel loc a scos 3 avati. A mai incercat apoi amonte si aval de cei 2 copaci, a revenit intre copaci. Dupa 10 minute a plecat (dupa un cot al Prutului) si nu l-am mai vazut.

Cum spunem am schimbat locul, am prins ceva peste, am terminat momeala si m-am intors. Am luat o lanseta (din pacate era o telescopica de 3 metri, actiune 60-120 grame, fir Carpexpert de 0,35) am pus o rotativa de 3 si am incercat si eu intre niste copaci - unde vazusem ceva activitate probabil de avat. Dupa 3-4 aruncari mi s-a parut ca lunga mal (in micul golfulet de la picioarele mele) vad sclipirea avatului urmarind naluca. Dupa inca citeva lansari, vad atacul avatului, in apropierea nalucii dar pe directie total diferita - de unde am dedus ca nu numai nu-l interesa rotativa mea, dar nici macar nu-l deranja. Mai incerc amonte de copaci, revin intre copaci insa fara rezultat.

Intre timp mi-am facut o lanseta pentru naluci (am scurtat de la 5 la 2,85 metri o lanseta telescopica din carbon Milo), am pus fir de 0,22 pe o mulineta (din pacate un pic prea mare pentru lanseta). Ieri (marti 09.11.2004) am fost la Prut. Pentru ca am avut cu cine, am scos vetrica si am pecuit ca de obicei. Ziua destul de slaba (un singur clean de 1 kg - dati-mi voie sa nu mai amintesc pestisorii care nu ma intereseaza si pe care-i eliberez). Cum aveam timp, lansetele nu ma deranjau, am montat lanseta de care va spuneam si am udat citeva rotative. Sperante nu prea-mi puneam, ziua buna se cunoste de dimineata si acum nu era cazul. Pe o vreme atit de prosta nu m-am temut sa nu-mi dispara lansetele, nici macar localnicii nu se apropiau de Prut.
Nu am avut nici un atac. Nu am vazut nici o saritura la suprafata toata ziua.
Ce-am remarcat. In primul rind lansam destul de departe (25 poate chiar 30 de metri cu o rotativa Mikado nr 2 de 5 grame). Asta in conditii de rafale de vint lateral-fata. Lansam mai departe decit moldovenul acela. Lanseta nu este prea lunga, poate fi manevrata sub si printre copaci. Poate doar ca este un pic prea moale decit cele cu care eram obisnuit pina acum. Am de asemenea o "colectie" de vreo 15 rotative diferite nr intre 1 si 3. Dintre toate, zic eu, imposibil sa nu existe vreuna care sa poata prinde avat. Mai ramine doar sa-mi iau inima in dinti si sa merg o zi pe Prut numai cu acea lansete si cu cutia de naluci.

Unde este insa nelamurirea mea. Cind recuperezi rotativa, pe masura ce cresti viteza de recuperare simti cum creste rezistenta la inaintare.
Eu incercam sa recuperez cu o viteza astfel incit sa simt rotativa, dar nu prea mare incit s-o scot din apa.
Puteti sa-mi explicati (functie de rezistenta la inaintare) cam care considerati viteza optima de recuperare?

Si ar mai fi o intrebare: Pina cind se poate prinde avat la rotativa?

Multumesc !

Avatar utilizator
Wavedancer
veteran
veteran
Mesaje: 1129
Membru din: 25 Mai 2004, 11:07
Localitate: Constanta
Contact:

Mesaj de Wavedancer » 11 Noi 2004, 09:12

Incep cu "sfirsitul", avatul se prinde la rotativa pina cind ingheata Prutul. Rotativa (la avat) este o momeala "fara sezon", singura problema este sa il cauti la adincime, pe masura ce apa se raceste.

Acum, problema rotativelor este mai "complexa". Exceptind voblerele "fat" si spinnerbait-urile, sint cele mai reactive naluci. Asta inseamna ca lanseta folosita trebuie sa aiba o rezerva de putere suficienta, care sa asigure o intepare optima. Cele mai potrivite sint cele cu actiune Fast, rigide, care in timpul recuperarii rotativei cu virful paralel cu apa, sa nu se indoaie.

Viteza de recuperare trebuie, pe cit posibil, sa fie mentinuta constanta. Nu stiu mare lucru despre rotativele Mikado, dar iti recomand cu caldura Mepps Aglia Long (cele cu paleta in forma de frunza de salcie) #3, sau chiar #4 (ai sansa unui avat XXL), care se misca excelent la viteze de recuperare relativ mici (creste durata de "lucru" a nalucii in apa) si, fiind mai grele, sint mai usor de condus la adincime. Deasemenea, aruncarile de 30-40 de metri sint inutile, mai curind incearca, daca locul iti permite, lansari de 20 de metri "in evantai". Adica, lansezi practic paralel cu malul, apoi la un unghi de 10 grade fata de prima directie de lansare si tot asa, pina ajungi sa lansezi simetric fata de prima lansare. Si repeti procedeul, pina localizezi zona in care vineaza avatul. Pe apa rece, urmaririle si vinatoarea aia nebuna din timpul verii, nu exista. Avatul cauta locuri de pinda, din care ataca "in scurt", asa ca trebuie cautat, pentru ca nu-si semnalizeaza prezenta.

Fir intins!
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

pescarel
senior
senior
Mesaje: 329
Membru din: 29 Aug 2004, 17:07
Localitate: Bucuresti

Mesaj de pescarel » 11 Noi 2004, 09:31

Nu lansarile lungi sunt cheia succesului, ci stabilirea locului unde sta avatul. La rotativa, eu recomand evolutii in straturile superioare ale apei. Incearca sa mergi intr-o zi cu soare si ceva mai calduta.
Sunt curios, a prins cineva avati la rotativa pe vreme urata?

bogdans
senior
senior
Mesaje: 474
Membru din: 11 Mai 2004, 09:57
Localitate: timisoara

Mesaj de bogdans » 11 Noi 2004, 10:11

Eu cred ca toamna-iarna cand apa e rece si nu mai e asa activ si se hraneste mai aproape de fund o oscilanta mai ingusta, putin mai grea si recuperata mai rapid (dar nu chiar ca vara) va avea succes mai mare decat o rotativa, merge si mai bine in curent mare decat rotativa care daca-i mica ti-o scoate la suprafata (incearca un ES sau Taifun de la Berti daca ai)
Pe vreme asta urata, rarele rapiri de avat pe care le-am vazut erau in mal, maluri abrupte cu apa mai adanca.
Oricum, la avat nefiind nici o regula valabila trebuie sa insisti mult si sa-l cauti in cele mai diveres locuri
Putinii avati pe care i-am luat in toamna asta la fierotenii (si mici dealtfel) i-am luat lansand in amonte cu recuperare pe curent si nu in contra (mai ales la rotative mici 1-2 ) ca sa ia putina adancime

Avatar utilizator
Michael
Moderator
Moderator
Mesaje: 4177
Membru din: 28 Iun 2004, 05:25
Localitate: Timisoara

Mesaj de Michael » 11 Noi 2004, 22:32

Un coleg a luat nu demult 2 avati unul dupa altul la oscilanta BerTi Wing,recuperata foarte incet,aproape de fundul apei,in curent,pe rau.Eu am luat vara la rotativa BerTi Axat,recuperata aproape de suprafata apei,sa se vada siajul(sau cum i-o spune :roll: ) dupa ea.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

kta.fisherman

Mesaj de kta.fisherman » 23 Noi 2007, 01:04

sa dati cu rotative bluefox

Scrie răspuns