TITAN FLY

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
Borealis Fly
veteran
veteran
Mesaje: 506
Membru din: 28 Iun 2004, 08:57
Localitate: NYKOPING; SUEDIA
Contact:

Mesaj de Borealis Fly » 09 Apr 2005, 10:11

Tot la fel ca la spining scula de pescuit trebuie adaptata la nalucile cu care se pescuieste si la pestii urmariti.

Naluci mari = posibilitate de pesti mari
Naluci mici = pesti mai mici

Bine inteles ca exista exceptii de la aceasta regula si se poate argumenta pro si contra ei dar in general asta este. Bete si mulinete la fel trebuie adaptate dupa ...

Eu stiu cateva paraie specifice Ro care au avut pe vremuri pastrav. In toate aceste paraie se poate pescui cu bete in clasa 1-2 ... clasa 3 deja incepe sa devina "grosolana".

Tot in clasa 1-3 a-si pescui si la clean si biban. Ca exista exemplare mai rasarite ... ok dar greutatea medie cred ca se poate preconiza ca se va afla in jur de 0.25-0,400 kg.
Mustele folosite sunt si ele mici.

Deci cleanul si bibanul (rosioara, obleti, ...) pot fi doua specii ce pot fi corelate ... dar nu avat si clean. Avatul poate atinge dimensiuni mari de cateva kg. Mustele folosite la avat pot fi mai mari ... pana la 8-10 cm. (exceptii ... dar pestele le va ataca) Deci dupa parerea mea, avatul poate fi corelat cu stiuca cand se face alegerea echipamentului.

Deci un bat ales in clasa mijlocie/mare ... de ex. 6-7 va fi bun pentru avat ... dar va fi un "par" la pescuitul de "finete" la clean. La uscate de ex legate pe carlige de 16-18 ... ce implicit au nevoie de forfaguri subtiri pentru a se comporta cat mai natural pe apa, ... printre altele, exista o mare sansa ca la atacuri prin surprindere si intepari din reflex sa rupeti forfaguri si sa pierdeti o gramada de "musculite", cu un bat in aceasta clasa.

Pentru ca pescuitul sa fie pasionant si relaxant, trebuie adoptata atitudinea ... "nu exista bete universale". Cu cat compromisul este mai mare cu atat si frecventa capturilor va fi mai mica la speciile din spre limita mica ... care in cazul cleanului, pastravului si lipanului ... cate o data pot fi foarte pretentiosi in ceea ce priveste dimensiunea mustei. Nu in totdeauna dar in mult prea multe cazuri. Sa nu mai vorbim ca un fir de sase plutitor ... nu poate fi comparat ca finete la asezarea pe apa cu unul in clasa 2 sau 3. Amprenta (umbra ... daca vreti) pe care o lasa pe suprafata apei este si ea mai "fina" si deci sansele sa pacaliti un clean la kil care timid si foarte "fricos" sta la panda in umbra unor boscheti pe malul opus, creste.

Parereile sunt impartite vizavi de care este clasa cea mai buna pentru un incepator la pma. (mai ales din cauza ca nu exista reguli si "multi vorbesc ... dar putini sunt cei ce stiu ce spun") Eu personal nu a-si recomanda o clasa mai mare, vizavii de pesti cei mai comuni din Ro, de clasa 4, pentru cel care vrea sa inceapa sa pescuiasca la ma in Ro. Pestii cei mai la indemana unui pescar la ma sunt cleanul sau bibanul. (obleti, ... albitura)

Deci geamba111 ... parerea mea te va dezamagi probabil ... in viziunea mea clasa 6-7 este pentru avat si stiuca. (un bat la limita minima pentru acesti pesti ... cel de mijloc si cu care eu pescuiesc des la stiuca de ex. este clasa 8 ... limita superioara este 9 ... dar atunci vorbim de cazuri speciale) Eu sunt sigur ca in cursul acestui sezon te vei convinge singur ca eu sunt foarte aproape de adevar. :) Asta presupune sa poti sa faci diferenta intre ceea ce ai si clasa 3 de ex.
Fir intins!
Borealis F

Avatar utilizator
gemba111
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 243
Membru din: 11 Mar 2005, 20:52
Localitate: tg_mures

Mesaj de gemba111 » 10 Apr 2005, 21:27

nu sunt dezamagit deloc borealis. am mai invatat ceva am sa achizitionez inca o lanseta pentru clean. oricum apreciez raspunsurile tale,si multumesc.

Scrie răspuns