taper snur si aplicatii

pescuit cu muste artificiale, flyfishing

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Hell
veteran
veteran

Re: taper snur si aplicatii

Mesaj de Hell » 06 Apr 2012, 12:34

Si asa ca fapt divers di cu un head taiat de la un Wf, dai normal cu front tapperul in fata, apoi intoarcel si vezi ce diferenta de nerv tre sa ai.

LE: depinde de profilul firului

tavistan
veteran
veteran

Mesaj de tavistan » 06 Apr 2012, 12:38

MuskMd scrie:...doi muscari cu "temperamente" diferite, acelasi bat, acelasi fir..... o fo aceleasi casturi ???
Nope! ale tale erau mai bune :D :respekt:
Prin reducere la absurd: 5 grame de puf atarna in bat la fel ca 5 grame de plumb; dar in cast 5 grame de puf incarca mai tare decat 5 grame de plumb - frecarea e mai mare.
Apoi asa cum zici tu mana e cea care conteaza! da! dar si mana incarca snurul, nu uita - te joci cu joarda fara snur si iaca o incarci. Orice fff$#@*ing instructor iti spune ca miscarea tre' sa fie uniform accelerata pana la un stop brusc (in fata si in spate)... dar cat de accelerata te lasa pe tine sa intzelegi; si aici cred ca sunt diferentze de la o persoana la alte!
Si pentru ca sa discuta shooting heads ... mai bine topic nou! :headbash:
Salve! am plecat la cheshte! :)

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 06 Apr 2012, 12:46

Salve, io tocma ce am venit de la peste :D
Hellu : ne intelegem ca bula cu tacsu pe intuneric prin semne ! :lol:
eu zic un singur lucru : incarcarea batului va fi aceeasi cu 2 fire de aceeasi greutate. Nu discutam de tinut tot firul in aer, cu fata, cu spatele, cum o sa faca bucla, cum o sa transfere energie sa intoarca musca,, cum luneca runningul, cum pluteste firul, cum lasa dara pe apa , cum roluieste samd . Nic din astea. Deci o chestie pur teoretica, si din pacate si dependenta de"feeling" .....
Incarcare mai oameni buni.
Adica felul in care tu il simti in momentul in care l-ai intins in cast pe spate si incepi tractiunea catre fata, pt lansare.

Acu, ori intelegem diferit conceptul de incarcare, ori tu discuti despre cum falfai un fir in aer iar eu despre momentul efectiv al lansarii.... Iar revenind la paralela cu rezistenta la inaintare, don doftor, nu s-a spus nic de muste diferite care sa iti puna rezistente diferite. S-a discutat de bat, vs greutate. Ca omu asta voia sa stie : cu ce bat poa sa arunce 19 g ?

Dupa capul meu e simplu : te pisi pe tabelele lui aftma si incerci. Pt ca orice bat o sa arunce ( mai bine, mai greu , mai comod sau mai de kko) o plaja mare de greutati de fire. acu io zic din nou, ca sa ne facem intelesi :daca am un wf cu capul de 15g sau il tai si il fac Sh , tot de 15 g, dar cu running de mono, cand am tot capul scos de pe bat si ii fac cast de lansare, care il simt mai greu ? sau cu care se incarca mai bine ?
Inglorious Muzkars - I tye me flyz n'I fly me tiez
mandru proprietar de pisicuta...

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 06 Apr 2012, 12:58

Depinde de temperament, eu, de exemplu, il arunc pe spate si apoi direct in fata, mai agresiv si la limita dintre facut fonte pe leader si o bucla prea deschisa. Deci ma bag tare in bat.
Tu, daca esti mai poetic....il fluturi olea mai mult si dai mai usor.
Modul de INCARCARE difera de la ciumpalac la ciumpalac.
Asta daca nu intorc headul :lol:

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 06 Apr 2012, 13:30

OK, m-ati lamurit ... temperament ... greutate ... viteza ... acceleratie .... energie .... forta ... multa fizica
V = d/t; E = d*m/t; F = d*m/(t*t) ... etc.

Tabelul dezinformativ gasit de mine arata cam asa:
AFTM 6 - 10.42g
AFTM 7 - 11.99g
AFTM 8 - 13.61g
AFTM 9 - 15.55g
AFTM 10 - 18.14g

Shooting head:
Single handed rod 6 weight: 14grams.
Single handed rod 7 weight: 17grams.
Single handed rod 8 weight: 20grams.
Single handed rod 9 weight: 23grams.

Double handed rod 8-9 weight, length 12,5 feet: 28grams.
Double handed rod 8-9 weight, length 13 feet: 32grams.
Double handed rod 9-10 weight, length 13feet: 34grams.
Double handed rod 9-10 weight, length 14feet: 38grams.
Double handed rod 10-11 weight, length 15feet: 42grams.

Am inteles ca e o diferenta intre overhead cast si underhand ... iti trebe mai multa greutate la underhand ca sa incarci lanseta la fel. Cat de mult nu se stie exact, e de feeling.

De ce e diferenta intre underhand SH si DH? De ce iti trebe un fir si mai greu la DH? Ca e tot acelasi cast si la DH ai si mai mult fir scos sa incarci lanseta bine.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 06 Apr 2012, 14:22

poi e mai mare masa firului pt ca nu il soliciti overhead la DH.( bine, mai faci si din astea, dar daca cauti oleaca de povesti pe net o sa auzi de bete rupte :D) Adica tu "incarci" batul la single hand cu forta firului ( masa firului x acceleratia imprimata) catre spate sau fata, care atinge maximuri de solicitare la schimbarile de directie ( cel putin teoretic).
La DH pe de alta parte, discutam despre o bucla, adica tu nu scuipi tot capul, ci doar faci o bucla, te "sprijini" pe varful lui su in leader, si il pusti inainte.....automat, ca sa atunga casting weightul batului, masa intregului cap va fi mai mare. Si ideal e sa fie concentrata pe zona in care faci tu bucla, iar portiunea dinspre varf sa fie mai usoara.

acu ramane variabila cu unde face fiecare bucla :lol: .... adica pana mea, am vazut care fac bucla oricum, lunga, scurta, ascutita, deschisa, samd...si am vazut care nu dau asa din orice pozitie...inclusiv in oglinda am vazut din astia :lol:

per total, revenim la aia cum ca nu exista adevar general valabil, adica nu e musai sa dai si sa prinzi cu sculele cu care dau io si prind, la fel viceversa ....
e mai mult o treaba de potriveala, potriveala asta fiind destul de greu de nimerit, si numai dupa probe multiple, asta fiind unul din factorii descurajanti in pescuitul asta la musca, cu fire, cu rumba, cu ole si bailamos .....

ca sa mai fac o paranteza...si io si nevasta-mea poate suntem urati cu spume, dar ne potrivim si o sa facem casa mai buna impreuna decat jenifer lopez si barbacsu ala de arata bine , nuj cum ii zice :lol: :lol: :lol:

Hell
veteran
veteran

Mesaj de Hell » 06 Apr 2012, 14:39

Dane, grija ca se incurca oalele la DH...12 m nu 12 feeti

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 06 Apr 2012, 14:41

is fiti ma, de la lanseta :lol:

Daniel_
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Daniel_ » 06 Apr 2012, 14:52

Am inteles eu (de pe la pagina 8 ) cam cum e treaba cu greutatile aste. Si am priceput ca depinde cat fir scoti, cat de multa energie pui in cast (cat de nervos esti).

Chestia cu "nervozitatea" am invatat-o de mult de cand am inceput cu fly-ul. Primul bat cumparat (un shakespeare odysee luat cu 100 de lei; 8' clasa 5 ... inspirat de pe net, ziceau aia ca e exact lungimea si clasa buna pt. inceput) nu ma prea multumea ... nu simteam cand se incarca :) incepator ce sa faci. Am crezut ca imi trebe ceva mai soft, ca sa simt cum se indoaie :) . Norocul meu a fost ca pe atunci aveam un vecin, un mos, care mergea la fly cu bat de bambus hexagonal. Cand mi-a dat mosul batul lui si am incercat am inteles ce inseamna "soft". De atunci imi caut grafit fast, eventual medium fast. (... desi, din cand in cand apare cate un pitic care imi sopteste despre fibra de sticla ... dar si dispare rapid :) )

Chestia cu fire e clar, in functie de cat de greu e si cum e distribuita greutatea incarca (indoaie) mai mult sau mai putin lanseta. Si asta e in functie de cum iti place (sau cum poti) sa executi lansarea. Daca ai fir mai usor, dar smucesti batul, cam la fel il indoi ca un fir mai greu si o lansare mai lina.

Problema mea e ca nu am bani sa-mi cumpar mai multe fire si sa le incerc pe rand, ba sa mai si bag foarfeca in ele. De aia intreb ... sa imi fac o idee cum e cu castul asta underhand (single hand switch) ... sa merg in directia buna si sa cumpar cat mai putine snururi :) .

Acum mi-am facut o idee destul de clara ce trebuie sa fac (incerc) in weekend :) ... exercitiu mult si eventual, daca se nimereste si vre-un peste.

Multumes pt. staturi.

MuskMd
veteran
veteran

Mesaj de MuskMd » 06 Apr 2012, 15:05

bine ai venit in lumea celor cu buunare prea mici pt piticii d ela mansarda :lol:
incearca simplu, cu cele mai lungi bete pe care le ai , firele aferente si incearca sa refaci miscarile din clipurile d epe net cu 5-6 m de fir si atat.... dupa multe ture de incercari ...o sa se nasca doar multe alte intrebari :D

Scrie răspuns